Share
Intervju: Čedomir Ilić (Jayus Jazz) – “Već se zaokružuje materijal za naredni album”

Intervju: Čedomir Ilić (Jayus Jazz) – “Već se zaokružuje materijal za naredni album”

Povodom nastupa na 18. Zelenkovac Jazz Festu razgovarali smo sa Čedomirom Ilićem iz niškog benda Jayus Jazz. 

Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja muzikom?

Bubnjar Zlatko i ja pripadamo malo starijoj generaciji i to je nekad bilo mnogo drugačije i teže nego danas. Nije bilo instrumenata na svakom koraku kao sada, pa smo često na neku akustaru stavljali žice od basa i onda na to lepili piezzo iz čestitke kako bi ozvučili „instrument“ , a delovi bubnja su se pravili tako što se nekakva cev velikog promera do iznemoglosti oblepi selotejpom… A onda smo audio kasete, dok se ne izližu i pokvare vraćali milion puta da čujemo šta je neko tamo odsvirao. Sad je lepo sve servirano na internetu.

Bilo je teško, imalo je sve neku svoju čar, svirao sam sa mnogim muzičarima, ali na kraju, mogao bih da kažem da sam nekako oduvek priželjkivao ovakav bend, gde bih mogao da delim ideje bez ikakvih ograničenja sa ljudima sa kojima se dobro razumem.

Koga volite da slušate, ili koga posebno cijenite od izvođača?

Obzirom da smo u jednom danu prešli oko 720 km da bi ih čuli u Rumuniji, morao bih da pomenem Snarky Puppy. A naravno tu su klasici poput Weather Reporta, Herbie Hancocka, Billie Cobhama, Miles Davisa… Poslednje što sam čuo i željno očekujem njihov koncert u Beogradu novembra meseca, jeste bend Knower.

Mislite li da internet danas daje šansu izvodačima koju inače ne bi imali?

Naravno. Ali na kraju, verujem da ipak ispliva ono što je kreativno i što stvarno zaslužuje pažnju, što bi nekako došlo do publike u svakom slučaju, jer ima jako puno sadržaja koji prosečan čovek ne može da isprati.

Kako biste opisali jazz scenu u Srbiji, a i u regionu uopšte?

Raste interesovanje muzičara za jazz, ima dosta dobrih i kreativnih bendova. Ima uticaja većih gradova u regionu koji imaju svoje jazz akademije. Kod nas u Nišu, tu ulogu je preuzeo Nišville jazz festival sa svojim workshopovima gde se okupljaju muzičari svih dobi, pa i oni najmlađi u okviru programa Jazz for Kids. Verujem da jazz scena ima svetlu budućnost.

Da li bi ste izdvojiti neki mladi jazz sastav iz regiona na koga možda treba obratiti pažnju?

Poslednje što sam čuo da me je stvarno iznenadilo jeste bend koji se zove Thrill Seeking Polymers iz Kragujevca. Ali naravno, ima dosta bendova sa ovih prostora koje vredi otkrivati, potrebna je samo internet konekcija i dosta vremena.

U oktobru prošle godine objavili ste debitantski album “Trial & Error” u izdanju izdavačke kuće Lampshade Media. Kakve su reakcije na njega, I publike I kritičara?

Generalno smo zadovoljni time što smo postigli, obzirom i da je skoro sve tzv. domaća radinost. Zadovoljni smo reakcijama i kritikama, a reakcija bi bilo možda i više da smo bili u mogućnosti više da se bavimo marketingom, ali su okolnosti nakon izdanja bile pomalo neplanirane…

Da li nam nešto novo spremate?

Naravno, uvek se radi na nečemu novom. Već se zaokružuje materijal za naredni album. Planiramo da snimamo sessione iz studia, radimo i sa duvačkom sekcijom… biće dosta toga do kraja godine.

Šta publika može očekivati 26. jula na Zelenkovac Jazz Festu?

Pre svega energičnu i dobru svirku. A tu je premijerno i Nikola Miloradović na saksofonu i klarinetu, jako mlad i odlčan muzičar kojeg sam prvi put čuo sasvim slučajno na buskingu u glavnoj ulici u Nišu i sa njim  ćemo izvesti većinu programa.

Gdje Vas sve još u narednom periodu možemo gledati?

Sledeći nastup je na Nišville jazz festivalu, na Open stage-u 10. avgusta.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

Dođite u Zelenkovac na druženje i dobru svirku!

Puno Vam hvala na izdvojenom vremenu.

Hvala Vama!

Razgovarao: Aljoša Kremenović