The-Underground-Youth

Intervju | Craig Dyer (The Underground Youth): „Ponekad morate kopati malo dublje da biste pronašli ono što je vrijedno“

The Underground Youth je jedan od onih bendova koji je uspio da privuče i publiku na Balkanu. Frontmen benda Craig Dyer u intervjuu za Treći Svijet kaže da je balkanska publika jedna od najboljih u Evropi, a pričao je i o planovima benda, novostima i poeziji. 

Što ima novo kod vas? 

Craig Dyer: Pa, upravo smo završili s izdavanjem nove ploče za bend Holy Motors, bila je naporna nedjelja ali uzbuđen sam, album zvuči sjajno.

Kako ste došli do imena benda? 

Craig Dyer: Jedna od najranijih pjesama koje sam napisao zove se The Underground Youth, bila je jedna od prvih kojoj sam dodao muziku da bih stvorio pjesmu. Potreban je bio naziv za projekat i odlučio sam se za to.

U vašoj muzici ima post-punk-a i shoegaz-a, imate onaj mračan ton koji se veže za bendove poput Joy Division, The Cure, Echo i The Bunnymen. Bend je nastao u Manchesteru, znamo da je taj grad poznat po muzičkoj sceni, da li je “Manchester sound” imao uticaja na vašu muziku? 

Craig Dyer:  Teško mi je reći, pretpostavljam da grad daje određenu vibraciju i možda je to procurilo u moje pisanje i muziku koju sam tamo stvorio. Ali ne smatramo da imamo “Manchester sound”.

Berlin je poznat kao lud i zabavan grad, koliko vas je inspirisao, koliko je imao uticaja na vas i rad vašeg benda? 

Craig Dyer: Berlin je na mene uveliko uticao, istorija u njemu je opipljiva i to snažno nadahnjuje. To je uzbudljiv grad i pun je različitih strana koji se uključuju, trudim se da se upustim u to.

Berlin je takođe poznat po muzičkoj sceni, uglavnom techno sceni ali koje bendove vi možete istaći, bendove za koje smatrate da su “prava duša” Berlina? 

Craig Dyer: Ovdje se događa mnogo više od poznate techno scene, postoje razni žanrovi i stilovi.Postoji uzbudljiva alternative i punk scena i naizgled neograničen popis bendova poput našeg koji su se preselili ovamo odnekud.I ja bih bio oprezan komentarisati ‘pravu dušu’, to je mnogo više posla za istinskog Berlinara.

Nedavno ste objavili svoju prvu knjigu tekstova i poezije pod nazivom The Devil In Me & In All The Rest, možete li nam reći više o tome? 

Craig Dyer: To je ideja koju smo imali neko vrijeme, sad postoji materijal više od deset albuma, pa je zanimljivo štivo za poređenje poezije koju sam pisao prije deset godina i onoga što sada radim. Pomalo sam bio nervozan kako će to biti primljeno ali do sada sam čuo i čitao samo pozitivne stvari.

The-Underground-Youth-band

Kada govorimo o poeziji, koje tekstopisce cijenite i koji su Vam omiljeni pjesnici? 

Craig Dyer: Leonard Cohen, Bob Dylan, Patti Smith, Nick Cave, oni iz Beat generacije koji su praktikovali poeziju i zanimljive stilove pisanja. Čitao sam pisce koji su uticali i na njih. Vratim se klasicima ali i svojim savremenicima.

Što mislite o današnjoj muzici? Da li vas na neki način ljuti kada vidite što je danas popularno? 

Craig Dyer: Frustrira me kako djeluje muzička industrija ali se ne mogu nervirati što je popularno. I dalje se događaju uzbudljive stvari i stvara se sjajna muzika, samo ponekad morate kopati malo dublje da biste pronašli ono što je vrijedno.

Trajete jako dugo, iza sebe imate dosta albuma, a opet je bend ostao underground, daleko ste od mainstream-a, kako ste to uspjeli? 

Craig Dyer: Nikada nije bila svjesna odluka da to bude slučaj, sigurno da smo napravili korake koji su tome podložni, muziku pravimo sami i sami radimo, ograničeni smo PR-om i takvim stvarima. Da budem iskren, ne znam kako ili zašto je to tako ali ne bih promijenio način na koji sam išta činio.

Proteklih godina dosta ste nastupali u ovoj regiji (Zagreb, Sarajevo, Beograd) i vrlo ste poznati, što mislite o balkanskoj publici? 

Craig Dyer: Uvijek je mnogo zabave, prelijepa je regija i prepuna strastvenih ljudi. Reakcija i interakcija okupljanja su među najboljima u Europi.

Najavili ste da ćete svoj novi album snimiti u martu, možete li mi reći više o tome, takođe ste najavili vašu prvu turneju u SAD-u i Kanadi. Da li ste uzbuđeni? 

Craig Dyer: Sledeće nedjelje snimamo novi album! To je već napisano, pa sam uzbuđen što mogu ući u studio kako bih snimao.I da, naša prva turneja u SAD-u i Kanadu u martu, jako smo uzbuđeni. Čini nam se čudnim da postojimo tako dugo i da smo obilazili svijet ali nikad nismo bili tamo.

I za kraj, kakvi su vam planovi za ovu godinu? 

Craig Dyer: Dakle, novi album, turneja po SAD-u i Kanadi, mi ćemo takođe gostovati u Europi u maju.Imali smo vrlo zauzetu i produktivnu 2019. volio bih da 2020. godina bude ista.

Razgovarala: Stefana Vulević

Total
0
Shares
Previous Article
she-loves-pablo-novi-album-death-threats-from-future-self

She Loves Pablo objavili novi album „Death Threats From Future Self“

Next Article
Buč-Kesidi

Buč Kesidi nominovani za IMPALA evropski album godine