Intervju – David Seferović (Degeneza)

davidss
Foto: demofest.org

David Seferović, gitarista nagrađivanog beogradskog demo benda “Degeneza”: Planiramo da “nabudžimo” opremu”, pa da snimimo i objavimo klasičan album sa 11 pesama i da imamo što više svirki.

Na jedinom TV takmičenju demo bendova “Bunt rok festival” Branke Glavoljić na RTS, ove sezone trijumfovao je bend “Degeneza”, kojem je proteklog vikenda u Banjaluci na regionalnom “Demofestu” nedostajao samo poen za još jednu pobedu. Ipak, šampiona je bilo i među njima, jer je jednoglasnom odlukom žirija nagrada za najboljeg virtuoza na gitari pripala Davidu Seferoviću (24).

Razgovarao J.Popović

To što je ovaj momak sin Zorana Kostića Caneta, vođe legendarnih “Partibrejkersa”, ne bi trebalo da bude tema ovog razgovora, jer je David samouki muzičar, odlučan da se bavi sirovim rokenrolom.

– Kad sam bio četvrti razred osnovne škole, majka je htela da me upiše u muzičku školu, da sviram klasičnu gitaru, ali sam tada voleo samo fudbal – otkriva David za “Novosti”.

– Sa 14 godina sam dobio prvu gitaru, pa sam se zainteresovao za sviranje, a znao sam samo “prag” da stisnem. Sve sam sam naučio! Pre “Jutjuba” sam imao tablature, tri albuma AC/DC, i tako sam brljao šta sam znao. Ćale mi je oduvek davao diskove i ploče, ali kad sam bio klinac nisam to kapirao. Tek sam posle dvadesete počeo da ih preslušavam. Prvih gimnazijskih dana David je, uz školskog druga Stefana Megića, koji je tada dobio bas gitaru, počeo da svira.

– U trećoj godini gimnazije, osnovali smo bend “Mašin gan” sa Vitomirom Milićevićem Vićom, sadašnjim bubnjarom. Svirali smo godinu i po svuda po Beogradu, malo i po Srbiji, na “Egzitu”, sa “Goblinima” u Šapcu, a onda su se njih dvojica posvađali i rasturio se bend. Vića i ja smo nastavili da pravimo akustične pesme, ali je to išlo sporo. Zatim smo sa Stefanom osnovali drugi bend “Mentalna korekcija”. Tada je Uroš Zjalić, sadašnji pevač, prvi put uzeo mikrofon i ušao u ovaj žanr, jer je slušao elektronsku muziku. Svirali smo sa “Dža ili bu” u “Festu” i prijavili se za prvi “Bunt rok” i još nekoliko svirki, ali nismo bili zadovoljni. Krajem prošle godine osnovali smo “Degenezu” i vratili se starom fazonu, brzom, glasnom i sirovom rokenrolu. Prva svirka nam je bila na “Bunt rok festivalu”. Bio je to i prvi trijumf koji im je ovog leta doneo svirke na “Arsenal festu”, “Egzitu”, “Demofestu”… Velike scene im ne predstavljaju problem, “frka”, kako David tvrdi, nestaje već posle prvog tona, a što je više ljudi i svirka je bolja.

Naizgled starovremenski tip, David nije prisutan ni na društvenim mrežama, mejl je morao da otvori zbog posla, a i u muzici ne podleže uticajima današnjice.

– Planiramo da “nabudžimo” opremu zahvaljujući nagradi na “Demofestu”, pa da snimimo i objavimo klasičan album sa 11 pesama i da imamo što više svirki – kaže Seferović, i naglašava da tekstovi pesama govore o njihovim životima.

– Bitno je da su numere iskrene, a lakše je da bude iskreno kada je glasno. Jasnije je tako.

ČLANOVI BENDA

Naziv benda “Degeneza” opisuje sadašnje vreme, kako tvrdi gitarista David Seferović. Uz njega, tu su pevač Uroš Zjalić (24), bubnjar Vitomir Milićević (24), a samo dva dana pred takmičanje na “Demofestu” u Banjaluci, basista Stefan Megić (24) otkazao je učešće.

– Sada je basista Vićin mlađi brat Vukašin (20). Njemu je to bila prva svirka u životu, bio je odličan i nastaviće da svira sa nama – kaže gitarista “Demofesta”.

novosti.rs

Total
0
Shares
Previous Article

Uskoro kompilacija manje poznatih numera Brusa Springstina

Next Article

Vraća se dobar stari MTV