psihomodo pop

Intervju | Davor Gobac (Psihomodo Pop): “Likovno stvaralaštvo mi je baš slično muzici”

Koncertom 16.11. u prepunoj zagrebačkoj Tvornici, Psihomodo Pop utvrdio je status domaće rock institucije, promovisajući ujedno i svoj novi studijski album ‘Digitalno nebo’.

Očekivano, uz generacijske hitove koje već preko tri decenije odgajaju uvijek nove i nove uzraste koncertne publike, atmosfera u Tvornici dovedena je do usijanja. Gobac kao vrhunski frontmen i performer upravljao je emocijama publike iz pjesme u pjesmu, a prepuna dvorana pulsirala je u ritmu ‘Donne’, ‘Bejbi’, ‘Mile’, ‘Osjećam se haj’, ‘Ramone’ i ’Sexy magazina’, između ostalih.

Nakon kratkog odmora, Psihomodo nastavlja s nastupima i promocijom ‘Digitalnog neba’, a gledati i slušati ih možete u sljedećim gradovima: 28.11. – Novi Sad, 29.11. Beograd – Dom omladine, 6.12. Split – Central, 13.12. – Rijeka, 14.12. – Pula, 27.12. – Zadar i 28.12. Budva.

Povodom turneje i novog albuma, frontmen benda, Davor Gobac, razgovarao je za Treći Svijet.

Ko su muzičari čiji rad cjenite i kako su oni utjecali na Vaš rad i način na koji gledate na muziku?

Davor Gobac: Muzičari koje cijenim, pa bilo je tu svjetskih a i domaćih muzičara, neki su bili moji prijatelji, od svjetskih bi tu spomenuo Ramonse, Rolingstonse, Bitlse, od kojih smo učili skidajući te stvari, slušajući ih cijeli život svoj mladi. A bome i od naših prijatelja i suradnika, recimo u mom slučaju, Davor Slamnik, Piko Stančić, Pjer Žardin. Sve su to bili neki stariji dečki od kojih sam puno naučio kroz razna snimanja za televiziju, za dječije emisije koje smo radili. Piko nam je bio producent a i Slama, i tak, bile su to lijepe suradnje sa kojima smo puno naučili.

Navršilo se 36 godina kako je vaš bend na regionalnoj muzičkoj sceni. Recite nam da li ste očekivali da će priča Psihomodo popa trajati preko tri decenije?

Davor Gobac: Moram reći da nisam uopšte ništa očekivao to što se tiče dužine trajanja kad sam bio mlađi, da li ćemo svirat pet godina ili deset. Ali nadao sam se da ćemo postati bend koji ima dugu karijeru i eto ostvarilo nam se.

Tokom karijere koji je bio najveći izazov sa kojim se bend susreo?

Davor Gobac: Ja mislim da je nama bio jedan od najvećih izazova kako preživjeti, ono kad je rat završio i kako će to dalje ići. Bio je jedan period, kad zbilja nismo ni svirali, nismo imali love, ali bili smo uporni i evo ga, sad smo tu gdje jesmo.

Od svih pjesama koje ste do sada stvorili imate li najdražu pjesmu?

Davor Gobac: Nemam najdražu pjesmu od svih pjesama koje smo stvorili. Ali ako bi morao baš birati, recimo Pinokio mi je jako draga stvar, jer je klasični rokenrol od tri akorda.

Koliko se, po Vašem mišljenju, promjenila scena od vremena kada ste počeli da se bavite muzikom. Kako gledate na aktuelno stanje kada je riječ o bendovima sa prostora Ex-Yu?

Davor Gobac: Da budem iskren i nemam neki pregled stanja bendova, na prostoru bivše Jugoslavije. Znam za neke, nešto sam čuo, još dok sam bio u Show-u Rat bendova. Ali mislim da je scena dosta otišla u undergorund, kako bi se reklo. Nekako je u mainstreamu bilo više mjesta u 80-ima za bendove kao što smo mi ili bendove koji sviraju rokenrol. Ili pop/rock ili nešto slično.

Postoji li izvođač koji Vam je, u posljednje vreme, privukao pažnju na regionalnoj sceni?

Davor Gobac: Od mlađih izvođača na regionalnoj sceni koje sam primjetio, mogu reći recimo, Repetitor. To sam primjetio, to mi se svidjelo, to me podsjetilo na vlastitu mladost.

Koliko Vam je likovno stvaralaštvo drugačije od pisanja muzike?

Davor Gobac: Likovno stvaralašto je neminovno drukčije, tamo se crta, u muzici se pjeva i svira 🙂 . Ali ja bi to drukčije rekao, likovno stvaralaštvo mi je baš slično muzici. I kad gledaš moje slike, onak šarene i slušaš našu mjuzu, to baš ide jedno s drugim.

Na koncertu u zagrebačkoj Tvornici kulture, 16.11., promovisali ste svoj 11. studijski album ‘Digitalno nebo’. Kako je tekao rad na snimanju novog materijala? Ko je sve sudjelovao u stvaranju tog albuma?

Davor Gobac: Album je zapravo sniman u par faza, iz jedno dvije tri faze, i onda smo ga snimili do kraja. U prvoj fazi je Tigran Kalebota, koji je nažalost poslije preminuo. I onda je došao novi bubnjar Tin, koji je snimio drugi dio materijala. Još su neki naši prijatelji tu svirali, ne previše na ploči. Uglavnom nekakvih značajnijih gostiju, tipu da su popularni ili nešto, nije bilo. I imamo trubače, koji s nama sviraju bras linija i uživo, a imamo i Napalm djevice The Next Generation, naše četri prateće vokalistice, koje su isto snimile i ostavile svoj trag na albumu. Naravno ne smijem zaboraviti našeg producenta Srđana Sekulovića Skansija, koji je sve to, na kraju snimio, izmiksao, producirao, i ono, ispalo je odlično.

Kakvi su vam profesionalni planovi za narednu godinu?

Davor Gobac: Profesionalni planovi za narednu godinu su uglavnom nastupanje, sviraćemo turneju i promovirat ćemo novi album Digitalno nebo.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

Davor Gobac: Dragi čitaoci, preporučio bi vam da si kupite album Digitalno nebo i da ponovo otkrijete tu ljepšu stranu života. Jer rokenrol je ono što svi volimo.

Razgovarao: Aljoša Kremenović                 Foto: Promo

Total
4
Shares
Previous Article
Ivica-1235

Ivica objavio novi album „1235”

Next Article
kids-from-the-sky-Pulling-Back

kids from the sky objavili singl "Pulling Back"