Decatholicize

Intervju | Decatholicize: „Metal nije samo muzika, on je način života“

Na trećem BL Rising-u ćemo imati priliku da ugostimo još jedan bend iz Slovenije. U pitanju je Decatholicize koji nam dolazi iz Maribora i pravo je vrijeme da ih upoznate. Razgovarali smo o svemu po malo, ali i o tome kako je nastajala metal scena na našim prostorima.

 • Za početak, možete li nas upoznati sa istorijom benda i pod kojim okolnostima ste se okupili?

MLADEN: 1989. godine Alen i ja smo svirali po različitim mariborskim underground bendovima. Pošto smo obojica voljeli metal, a naročito death metal, koji je tada bio u ekspanziji, odlučili smo da sastavimo svoj bend. Ubrzo nam se pridružio Martin na bas gitari i kao trio pod imenom Newsagent, napravili smo nekoliko pjesama i odsvirali svoj prvi koncert u Mariboru, kao predgrupa tada već poznatog i uspješnog benda Disharmonic Orchestra.

1990. godine, bendu se pridružuju Matjaž na vokalu i drugi gitarista Matej. Tada mijenjamo ime u Decatholicize pod kojim radimo i danas. U naredne tri godine bend je u tom sastavu odsvirao desetak koncerata po Sloveniji i snimio demo Anniversary of apocalypse. Pred odlazak u studio Martin i Matjaž su odlučili da napuste bend. Ostali su ipak otišli u studio i snimili demo. Nakon očajne i neuspješne potrage za novim članovima, nas troje preostalih gubimo nadu i volju, te ostavljamo instrumente. 2017. bend se ponovo formira i nastavlja sa radom. I u ovom relativno kratkom periodu Decatholicize napuštaju basista i gitarista. Na njihova mjesta dolaze Leon na basu i Jošt na gitari.

 • Kako biste opisali vaš muzički stil i pravac, te koji su bili vaši uzori u definisanju istog?

MLADEN: Iskreno, mrzi nas da se stavljamo u neku od fioka. To prepuštamo vama i publici. Meni lično, dovoljno je ako se kaže da sviramo metal. Ima u našoj muzici svega. I brzine i harmonija i tehničkih rifova. Na samom početku uzor su nam bili Iron Maiden, Slayer, Death, Sepultura, Dismember i mnogi drugi, da ne nabrajam sve.

 • Koje su najčešće teme vaših tekstova i odakle crpite inspiraciju?

ALEN: Tekstove pišemo ja i Mladen i veoma se razlikuju po stilu pisanja pa čak i po tematici. Najčešće su apokaliptičke, ateizam i društveno kritičke tematike. Inspiraciju crpimo iz naše okoline koja je prepuna društvene i socijalne nejednakosti.

 • Na koji način su prethodna iskustva pojedinih članova benda doprinijela vašem razvoju?

MLADEN: Pa vidite, svaki put kad jednog od članova benda zamijeni netko drugi, unese nešto svoje, nešto čega do tada nije bilo. Kada je došao gitarista Jošt, veoma se podigao kvalitet solaža. Njegova tehnika sviranja se razlikuje od moje i tu se dopunjavamo. Jure na vokalu ima podosta iskustva sa nekolicinom bendova prije nas. Uz odličan glas veoma je talentovan za stvaranje muzike. Decatholicize u ovom sastavu razvija se brže nego ikada prije.

 • Članovi Decatholicize-a imaju, u najmanju ruku, raznoliku starosnu dob. Kako funkcioniše taj spoj različitih generacija, a  istog muzičkog ukusa i kako se odražava na vašu kreativnost i energiju?

ALEN: Ovi naši klinci veoma su talentovani, ali i razmaženi (govori uz smijeh).

MLADEN: Slažem se, ali srećom su lijepo vaspitani pa matorce ne nerviraju pretjerano (nastavlja sa smijehom).

ALEN: Šalu na stranu. Da, zaista je raspon u godinama ogroman, ali za sada se to pokazuje kao plus za bend. Ja i Mladen brinemo za rad, red i disciplinu, dok klinci svojom mladošću i nekim simpatičnim nemirom unose pozitivnu energiju, koja se odražava na kreativnosti.

 • Imali ste pauzu u radu dužu od 20 godina nakon koje je bend, uz izmjene postave, nastavio sa radom 2017. godine. Šta je bio glavni motiv da ipak podignete barjak sa Decatholicize imenom i oživite ovaj projekat?

ALEN: Reunion benda bio je godinama želja, ali nam naše profesije nisu ostavljale puno slobodnog vremena. Pored toga ja i Mladen smo u to vrijeme stekli svoje obitelji. Ipak smo kao bend radili oko pola godine u periodu 2005. ili 2006. godine, nisam siguran i snimili jednu pjesmu. Više je to bio eksperiment. Tada smo se odmakli od pravca i stila koji smo svirali prije toga i brzo ukopčali da je to bila greška, pa smo vrlo brzo odustali. 2016. godine došlo je do određene promjene i ponovnog dogovaranja o formiranju benda, što nam je godinu kasnije i uspjelo. Motiv je bila nostalgija koja je prerasla u žarku želju da stvaramo muziku koju volimo.

 • Prije svega, pohvale jer ste vrlo aktivni sa Live nastupima. U osvrt na vaš predstojeći nastup na BL Risingu, koliko često imate priliku da nastupate van granica Slovenije?

MLADEN: Hvala, ali nisam siguran da mogu da se složim da smo vrlo aktivni. Ipak imamo svoje obaveze do poslodavaca, pa i do svojih porodica. Prošle godine odsvirali smo 3 koncerta, a BL Rising biće drugi ove godine. Uz to BL Rising biće naš drugi koncert odsviran van granica Slovenije. Alen organizuje metal koncerte u Mariboru, pa poznaje i druge organizatore. Koliko znam u toku su neka dogovaranja, ali za sada još ništa nije potvrđeno.

 • Nakon što smo vas pohvalili da ste aktivni uživo, logično, slijedi pitanje: gdje su albumi?! Šalu na stranu, da li imate u planu da postojeći materijal (koji možemo naći na online platformama) objedinite u album i kakvi su vaši planovi što se toga tiče?

ALEN: Zbog već pomenutih teškoća sa odlaskom određenih članova iz benda i potragom zamjene, odgođena je priprema novog materiala, zbog uvođenja novih članova u postojeće pjesme. Plan je bio snimanje albuma još prije ljeta. Na žalost nam se zbog svih tih poteškoća studio odgodio na neodređeno vrijeme. Nećemo pretjerano da žurimo jer nam je želja da nam prvenac bude kvalitetan u svim pogledima. Ako bude sve po planu, u studio ćemo još ove godine, a album mora da izađe do sljedeće, milom ili silom (govori uz smijeh).

 • Zanima nas kakvo je vaše viđenje muzičke scene u Sloveniji i regionu?

MLADEN: U Sloveniji ima puno dobrih bendova, a neki od njih su poznati u Europi pa i šire.  Ima i svjetski poznat festival Metaldays, koji vam je siguran sam poznat. Ali ako pogledamo na naš grad Maribor – bukvalno jad i bijeda. Vjerujte mi, da u gradu sa oko 100 000 stanovnika, na metal koncert dođe 15-20 ljudi. Nitko više nije spreman da podrži scenu. E to je žalosno. Kako stvari stoje u regionu nisam upoznat, ali se nadam, da je bolje nego kod nas.

 • Kao bend koji je ostvario postojanje u dvije različite epohe, vjerovatno možete povući neke zanimljive paralele kako je izgledao rad nekoga benda u onom analognom, a kako izgleda sada u digitalnom vremenu.

MLADEN: Mi stariji vidimo veliku razliku sada i prije 30 godina. Tada su na jednoj opremi svirala po 2 ili 3 benda. Netko je kupio gitaru i nije mu bio problem da je pozajmi prijateljima iz drugih bendova. Podržavali smo jedni druge. Danas vidim toga više nema. Barem u Sloveniji ne. Nekada je bilo teže biti gitarista. Na primjer,  pred odlazak u studio, trebalo je da vježbaš sve dok iz prstiju krv ne udari, jer je trebalo da odsviraš kompletnu pjesmu odjedanput. Danas se to radi na potpuno drugi način. Prije su bile prihvatljive minimalne greške (čak i kod bendova svjetskog formata), danas više nisu. Prije je neki mali bend otišao u studio, producent je nešto na brzinu sastavio i ćao. Danas je to nešto sasvim drugo. Producent koji cijeni sebe i svoj rad, ne pušta te nikud dok sve ne bude kako treba. Ima još dosta tih razlika, ali da ne duljim (govori kroz smijeh).

 • Šta vas je najviše privuklo da svirate pred banjalučkom publikom i koja su vaša očekivanja od BL Risinga?

ALEN: Odavno nam je bila velika želja da sviramo na prostorima bivše Jugoslavije. Veliko nam je zadovoljstvo i ponosni smo što ste nas pozvali da sviramo u vašem gradu. Naročito Mladen, koji je rođen nedaleko od Banja Luke. Što se naših očekivanja tiče, mi se iskreno nadamo da će BL Rising da se održava još dugo nakon što mi konačno odložimo svoje instrumente. A pošto je od humanitarnog značaja, nadamo se da će organizatorima ići sve po planu, da skupi dovoljno sredstava i pomogne se ljudima kojima je pomoć neophodna. Koliko smo čuli o prošla dva Risinga, to ne bi smjelo biti pod upitnikom.

 • Kakav i koliki je, po vašem mišljenju, značaj događaja poput BL Risinga za muzičku scenu?

ALEN: Po našem mišljenju festival poput BL Risinga daje veliki doprinos lokalnoj, a i regionalnoj sceni. Prateći vas na društvenim mrežama vidjeli smo da će na ovogodišnjem festivalu da nastupaju bendovi iz 4 države, što znači skoro iz kompletnog regiona bivše zajedničke države. Time se dobar glas o festivalu širi van granica BIH. A svima je poznato, dobar glas daleko se čuje. S time su i lokalna i regionalna scena bogatije.

 • Imate li dodati nešto za kraj?

DECATHOLICIZE: Vjerujte u sebe, ne odustajte od svojih ciljeva. Poštujte i bićete poštovani. Metal nije samo muzika, nego je način života, on se voli, ne samo sluša. Dođite u što većem broju i podržite sve bendove, a naročito organizatore i njihov plemenit rad.

Hvala vam mnogo na razgovoru, ali i lijepim riječima! Vidimo se na trećem BL Risingu.

Decatholicize čine: Alen Breber (bubnjevi), Leon Pondelak (bass), Jure Vandur (vokal), Jošt Skale (ritam i solo gitara) i Mladen Buletinac (ritam gitara). Rad benda možete pratiti na njihovom Facebook profilu i YouTube nalogu.

Total
0
Shares
Previous Article

The Cockblockers objavili novi singl i spot “Can't Stop Thinking About You”

Next Article
the-killers-caution

The Killers singlom "Caution" najavili novi album