Letu Štuke

Intervju | Dino Šaran (Letu Štuke): “Mi smo i dalje na svom putu i pričamo svoju priču”

Posljednji dan mjeseca novembra /30.11./ u banjalučkom Klubu studenata Banjaluka – KSB rezervisan je za nastup jednog od najpopularnijih regionalnih bendova Letu štuke, koji će na koncertu u Banjaluci promovisati svoj aktuleni album „Topla voda“.

Sarajevska grupa Letu štuke predvođena frontmenom i istaknutim autorom Dinom Šaranom već s prvim studijskim albumom koji je pod imenom ‘Letu štuke’ objavljen 2005. godine, izazvala je veliko zanimanje u cijeloj regiji, kako među publikom tako i kritikom koja ga je odmah svrstala među vodeće alter-pop naslove.

Nakon sedam godina albumske stagnacije, u novembru 2018. objavili su ovaj četvrti po redu studijski album, koji vrlo uspješno predstavljaju publici u okviru svoje regijske koncertne promocije.  ‘Bože zdravlja’, ‘Supermarket’, ‘Bočice’, ‘Zemlja gori’, na kojem su Štuke udružile snage s Dubioza kolektivom i ‘Topla voda’ noseći su singlovi aktuelnog albuma. Osim u novim pjesmama publika će biti u prilici da uživa i u nešto starijim, ali velikim hitovima ovog benda: ’Minimalizam’, ’Šutiš’, ’Mjesto za dvoje’

Koliko vam je bitna komunikacija sa publikom tokom svakog nastupa? Kako se osjećate tokom nastupa uživo, u čemu uživate najviše?

Dino Šaran: Na sceni se osjećam kao u dnevnom boravku. Publika su gosti i koncert je zapravo razgovor sa publikom. Samo po sebi to je uživanje.

Što se promijenilo od izdavanja vašeg prvog albuma?

Dino Šaran: Lakše je govoriti o tome šta se nije promijenilo. Pitanje zahvata široko područje. Za početak promjenio se način konzumiranja i distribuiranja same muzike. Mi smo i dalje na svom putu i pričamo svoju priču.

Koji trenutak u dosadašnjoj karijeri bi ste izdvojili kao najbitniji, neki na koji ste najviše ponosni?

Dino Šaran: Ne mogu izdvojiti ništa posebno.

Koju vrstu muzike slušate privatno i koje biste bendove/izvođače izdvojili? Da li postoji neko na regionalnoj muzičkoj sceni ko Vam u posljednje vrijeme posebno privukao pažnju? 

Dino Šaran: Ne slušam muziku uopšte.

Socijalno angažovani tekstovi su nešto što se podrazumijeva kad su u pitanju Letu Štuke. Šta su danas, u tom kontekstu, najveći izazovi u bavljenju muzikom na ovim prostorima?

Dino Šaran: Novac i slava koja opet donosi još novca.

Krajem prošle godine objavili ste svoj četvrti studijski album “Topla voda”. Recite nam nešto više o tom nosaču zvuka. Kako je nastao, ko je sve sudjelovao u stvaranju tog albuma?

Dino Šaran: Nosi devet pjesama stilski i tematski različitih. Pjesme sam napisao ja, a producent je Bojan Ahac. Album je snimao bend uz razne goste. Duvači, gudači itd. Miksao ga je Alan Omerović a izdavač je Menart.

Koliko ste zadovoljni postignutim i kakve su reakcije publike? 

Dino Šaran: Zadovoljni smo.

S obzirom da kao bend postojite preko 30 godina, možeš li nam otkriti tajnu vaše dugotrajnosti i da li imaš neki savjet za mlade bendove koji pokušavaju da pronađu svoje mjesto pod suncem?

Dino Šaran: Bend ne postoji toliko dugo. Tio je greška u našem pr-u koja nam se potkrala na početku. Zvanično smo na sceni od 2005-te sa našim prvim albumom. Upornost i rad su formula za opstanak.

Pišete pjesme i za neke druge izvođače, ima li neka koju ste napisali i dali nekom drugom, a da Vam je posebno draga? 

Dino Šaran:  Trenutno ne pišem ali mislim da ću uskoro. Volim singlove Natali Dizdar.

Šta spremate ovaj put za banjalučku publiku, 30.11. u Klubu Studenata?

Dino Šaran: Dobar koncert.

Kakvi su planovi za budućnost i gdje vas publika još može vidjeti u narednom periodu?

Dino Šaran: Nove koncerte.

……………………………..

Ulaznice za ovaj koncert po cijeni od 10 KM mogu se kupiti u KSB-u i Peckham Pubu. Cijena ulaznice na dan koncerta biće 14 KM.

Foto: Tarik Zahirović

Total
1
Shares
Previous Article
There.-na-regionalnoj-turneji-The-Last-Chase-Tour

There. na regionalnoj turneji – „The Last Chase“

Next Article
Ichabod

Ichabod u pratnji benda na svojoj prvoj Akustici u Rockmarku