Share
Intervju: Dog Eat Dog – “We kick this just for fun”

Intervju: Dog Eat Dog – “We kick this just for fun”

Pre nekih mesec dana slušali smo ih na Exit-u, a sada i na Punk Rock Holiday-u. Velika faca i mnogo kul tip, John Connor, vokal benda Dog Eat Dog, proveo je pola sata u razgovoru za Treći Svijet. Iako umoran jer sam ga intervjuisao posle svirke, strpljivo, smireno, jasno i sa mnogo detalja je odgovarao na svako pitanje.

Treći Svijet: Relativno često svirate na ovim prostorima, da li to ima veze sa publikom i dobrim zezanjem na koncertima, kažu da u SAD publika više polaže na izgled, nego na sam provod?

John – Zavisi od benda. I u SAD i u Evropi mnogo zavisi od benda, teško mogu odvojiti geografski. Mnogo sviramo u Evropi jer nam tako odgovara iz više razloga. Nedavno smo svirali u Filadelfiji i bilo je odlično. Ono što je slično, jeste činjenica da svi snimaju telefonima i foto-aparatima. Ne govorim samo o koncertima već i o svakodnevnim situacijama. Ja ne nosim foto-aparat sa sobom, trudim se da živim momenat.  Mi smo oduvek želeli da napravimo žurku na svojim nastupima, to nam uspeva gde god da sviramo.

Treći Svijet: Kako je uopšte došlo do toga da Dog Eat Dog ima taj karakterističan crossover zvuk, kako je nastao taj prepoznatljivi mix?

John – Nije to bila odluka, nego smo svi svašta slušali, mnogo različite žanrove, a opet slušali smo dosta toga zajedničkog. Bili smo u Evropi, čuli smo Urban Dance Squad i to nas je udarilo. Ja sam tada slušao hip hop, ali suština je da smo bili otvoreni. U bendu je važilo nepisano pravilo da je svima dozvoljeno da iznesu ideju, sve može! Svako je u bendu mogao da se izrazi na svoj način i to je bilo bitno da postanemo ovo što jesmo. Rešili smo da budemo Dog Eat Dog i da se ne plašimo ničeg.

Treći Svijet: Kad ste postali svesni uticaja koji je na kasniju muziku imao vaš prvi album All Boro Kings, kako sad gledate na to da ste deo istorije?

John – Bio sam srećan kad smo snimili taj album, teško je bilo zamisliti kako će proći, ali kasnije nisam bio iznenađen. U to vreme već su se pojavili Green Day i Offspring, pop muzika je postala alternativna. Mi smo imali prepoznatljiv način života. Snowboard zajednica je dosta zaslužna za naš uspeh. U spotu za pesmu “No Fronts” mi smo na snowboard-u. Zato smo uspostavili vezu sa ljudima, sve je bilo neiskvareno.

Oduševilo me je recimo, kad mi je Zoran iz benda Iskaz pričao kako je učio engleski slušajući Dog Eat Dog, to su stvari koje te stvarno dotaknu.

Treći Svijet: Da li bend planira da radi nešto novo, poslednji album je objavljen 2006-te godine?

John – Uskoro ćemo objaviti vest za kog izdavača potpisujemo, ali sve je već završeno, pa ti mogu reći da će to biti ekipa oko benda Ugly Kid Joe. Imamo dobro razumevanje sa njima, ne ograničavaju nas, tako da bi novi album trebalo da se pojavi 2020.godine. Biće i trideset godina postojanja benda, tako da ćemo verovatno sa nekim singlom tokom 2019. najaviti album.

Treći Svijet: Izvini ako sam ti već oduzeo previše vremena, pročitao sam negde da ste sarađivali sa bendom No Doubt čiji sam inače, veliki fan, možeš li da me upoznaš sa Gwen?  

John – Nema problema, postavljaš dobra pitanja. Haha, da, išli smo sa njima kao predgrupa baš negde pred njihov veliki proboj, pre nego što će postati baš veliki. Oni su hteli da pomognu neki mlad bend kao što su Sublime pomogli njima. Osetilo se da su kao porodica, svi u bendu, tačno ste mogli videti da će postati velike zvezde. Sjajni su ljudi i pretpostavljam da će ponovo svirati zajedno.

John – a možete videti kako opušteno ćaska sa fanovima pre i posle svakog koncerta, častiće vas pivom i odgovoriće na svako vaše pitanje. Na Punk Rock Holiday-u će vodenim pištoljem “ratovati” sa publikom ispred bine, a kasnije će se šetati među ljudima slušajući druge bendove.

Hvala John-u i hvala ekipi sa festivala Punk Rock Holiday što su nam omogućili intervju, treba sad dočekati 2020-u i novi album benda Dog Eat Dog.

Razgovarao: Mladen Kurilj