Share
Intervju | Dreamonaut: “Ne treba postavljati barijere, dobar zvuk je dobar zvuk”

Intervju | Dreamonaut: “Ne treba postavljati barijere, dobar zvuk je dobar zvuk”

Digitalni label Podmornica početkom godine predstavila je prvi album bh producenta Dreamonaut, pod nazivom ‘Seven’Seven je album ambientalne i melanhonične muzike, a koji je sačinjen od sedam pjesama uz dodatni «bonus track», te je začet kao skupina spontanih ideja koje su oformljene u cjelinu u maju 2018. godine.

Daniel Galić, pod pseudenimom Dreamonaut, započinje rad na albumu sa serijom video zapisa u kojima se pretežno fokusira na ambijentalni zvuk svojstven filmskim audio motivima, a u aprilu 2018. nalazi vrijeme i volju da redovno radi na melodijskim temama i oblikuje osnovne teksture i kompoziciju pjesama.

Povodom izlaska debi albuma, Dreamonaut razgovao je za naš portal.

Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja muzikom?

– Svirački relativno kasno. Pred kraj srednje škole sam dobio prvu gitaru i tu započinju moji prvi zvuci, a motivacija za vježbanjem je došla dosta kasnije, kada sam počeo shvaćati kako nastaju melodije pohađajući školu klasične gitare. Tu sam također naučio da muzika može otvoriti horizont za istraživanje ukoliko se ne zatvori u komoru, vjerojatno zbog toga nikad nisam svirao covere niti bio član benda iako sam to htio u početnom periodu. Kasnije sam izgubio afinitet da postanem sveopći svirač popularne muzike, ali to je možda i dobro jer me posjetio poriv za istraživanjem žanrova, raznih fragmenata multimedije i kreiranjem vlastitog zvuka.

Da li imate muzičke uzore i ko je najviše uticao na Vaš zvuk?

– Ne bih nikoga idolizirao iako mnoge autore izuzetno cijenim. Dolazim sa mračnije strane alternativnog svijeta i ne znam koga bih posebno izdvojio. Muziku sam kao mnogi počeo slušati sa 13-14 godina i do danas sam plovio raznim žanrovskim morima (u nekima se i utopio) kojih je uvijek bilo stvarno mnogo. Trenutno najradije slušam ambijentalnu, neoklasičnu, psychedelic, progressive rock, avant-garde, downtempo, blues, black metal, sludge, darkjazz i hip-hop. Ne treba postavljati barijere, dobar zvuk je dobar zvuk.

Da li ste pronašli svoj zvuk i u kom pravcu planirate ići?

– Ostajem u sferi elektronske muzike jer je to vrlo širok pojam gdje ima prostora za istraživanje, učenje i nadogradnju, ali definitivno to neće biti zvuci za zabavu. Trenutno se ne vidim kao kreator muzike uz koju će društvo plesati, slaviti ili pjevati. Ono što radim kroz projekt Dreamonaut pisano je za individue koje se pronalaze u ovom užurbanom digitalnom dobu, to je sanjarska muzika sa primjesama psihodelije i melankolije. Naravno, ima još područja osim zvuka koja će postati sastavni dio projekta, ali o tome malo kasnije. Nećemo odmah sve karte na stol.

Kako biste opisali elektronsku scenu u BiH, a i u regionu uopšte?

Ima mnogo kvalitetnih producenata koji intenzivnim radom stvaraju svoju publiku. Festivali su lokacije gdje se može stvoriti određena koncentracija fanova kojima se može ponuditi autorski rad na uviđaj i to su mjesta koja svakako održavaju elektronsku (i bilo koju drugu) scenu živom. Publika je danas vrlo izbirljiva i mislim da svaku autentičnost pomalo gledaju sa distance. Tko teži velikoj slušanosti, onda se treba prvenstveno prilagoditi publici. Svi smo pretrpani različitim zvucima zbog velike količine informacija koje su nam servirane i najmanje odstupanje od standarda neke forme će stajati na raskršću. Vjerujem i nadam se da će svatko iz regije tko srčano radi svoju muziku pronaći put do slušatelja.

Da li bi ste možda izdvojili nekog od mladih kolega?

– Hm. Vjerojatno još nisam čuo za svakog iz regije tko snima ili pravi svoju muziku i tu se krije još kvalitetnih producenata zvuka. One koje ću nabrojati nisu mladi, ali su vrlo posebni. Basheskia & Edward EQ su nešto nadnaravno, unikatna muzika + poezija je fantastična kombinacija. Hibrid također, uskoro izdaje drugi album koji će biti vrlo šarolik. Kombinira razne elemente elektronske muzike uz harmoniku, saksofon, ambijentalnu gitaru i vokale. Spomenuo bih još Vuneny iz Mostara (nažalost neaktivan), post-rock bend Ana Never iz Subotice koji su svjetska klasa i naravno Filip Majdak iz Zagreba koji kroz svoje projekte Under Nihilo, Tkivo i Sepia Sisters pokazuje da posjeduje nepresušan izvor ideja. Ne smijem zaboraviti fenomenalnu kantautoricu Saru Renar te kraljicu loopera i improvizacije Tamaru Kezz.

Izdali ste nedavno debitantski album pod nazivom ‘Seven’. Šta nam možete reći o navedenom albumu?

– To je vrlo hitra priča. Dao sam si zadatak. Svaki tjedan jedna traka + jedna ilustracija za istu, odnosno htio sam kompletirati jedno putovanje kroz audio vizual. Sve se odvijalo u kasne sate aprila i maja 2018. u potkrovlju studija Noir u Kiseljaku. Muzika i ilustracije nastaju u periodu od 7 tjedana i tu sam stao sa snimanjem, a pravi posao me sustigao kada sam krenuo miksati album u jesen 2018. Tu sam utrošio najviše vremena, ali i najviše naučio.

Dreamonaut nije projekt koji će imati mnoštvo sljedbenika, jednostavno nisam razmišljao o tome da netko drugi sluša moju muziku. Te 44 minute su isključivo produkt moje mašte i inspiracije u vrijeme kada je nastala. Ništa više. Ne smatram se umjetnikom ni muzičarom, daleko sam od toga. U audio-vizualnom smislu, stvaram jer uživam ostavljati tragove u obliku zvuka i kreirati koliko-toliko smislene fragmente koje ću iznova ponavljati i kasnije nadograđivati.

Kako je došlo do saradnje sa izdavačkom kućom Podmornica, podlabelom Submarine Vibes-a?

– U pravo vrijeme na pravom mjestu. Javio sam se, rekao da je album u fazi produkcije i da mogu poslati kada mastering bude gotov. Nisam znao ni kako digitalno izdavaštvo zapravo funkcionira. Svidjelo se cijeloj ekipi i odlučili su mi pomoći sa promocijom iako sam bio vrlo skeptičan sa svojim autorskim radom. Na kraju, drago mi je što to nisam sakrio u svojoj privatnosti i još jednom veliko hvala Podmornici što su pomogli da proširimo ovo netipično zvučno putovanje sa slušateljima elektronske i ambijentalne muzike.

Ko je sve sudjelovao u stvaranju tog albuma?

– Dreamonaut. Glavom, bradom i nutrinom.

Kakvi su vam planovi kada je u pitanju promocija albuma i da li vas publika može negdje čuti uživo?

– Nikada nisam svirao uživo i nisam siguran kako bih se ponašao na pozornici. To mi je totalna nepoznanica, naročito taj konfrontacijski stav i komunikacija sa publikom. Više volim raditi iza zastora. Iako, jedna ideja kako nadvladati strah od javnog nastupa je skoro zaokružena pa ćemo vidjeti. Nisam siguran za termin, ali vjerujem da će to biti jedna intimna i posebna seansa ukoliko uspijem pobijediti svoju sramežljivost.

Ko vam je najveća podrška i koji su vaši planovi za budućnost?

– Najveća podrška mi je naravno porodica koja je uvijek bila uz mene i uži krug prijatelja koji imaju strpljenja slušati dok pričam o svojim muzičkim fantazijama i aspiracijama. Podrška poznanika i lokalne zajednice je došla naknadno, nakon objavljivanja albuma i spoznaje da se ovako nešto uopće proizvelo u malom priprostom gradiću srednje Bosne.

Što se tiče zvučne sfere, u budućnosti bih želio raditi muziku za film (kratki, dokumentarni, igrani), naravno ako se otvori prilika. To je područje koje zahtjeva mnogo truda, kompozicijskih vještina, slušanja i istraživanja odnosno sve ono što me privlači toj industriji. Taj izazov bih rado prihvatio.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

– Imajte hrabrosti raditi ono što volite. Riskirajte i dajte sve od sebe da postignete svoje ciljeve. Ostavite tragove da ste postojali, pa i na način koji za neke možda nije hvale vrijedan. Oslobodite se. Nemojte samo konzumirati, gradite svoje puteve i jednoga dana ćete biti sretni. Sretni što baš vi postojite i što ste uopće postojali kao biće na planeti.

Nešto od navedenog sam uspio postići, nešto nisam ili ne želim, ali sam na putu. Na putu ka tamo. Sretan. Vaš, Dreamonaut

Razgovarao: Aljoša Kremenović

……………………………….

Podržati rad umjetnika i labela možete kupovinom muzike na svim online muzičkim servisima, a poslušati na Youtube i Soundcloud servisima.

Podmornica je podlabel Submarine Vibes-a osnovana u svrhu izdavanje domaćih autora nekomercijalne muzike. Pored SEVEN-a, Podmornica ovom prilikom najavljuje i dva nova albuma, te poziva sve regionalne muzičare da šalju svoja muzička ostvarenja i prate dalji rad label-a.