Crveni-vetar-bend

Intervju | Đurđija Vidojković (Crveni vetar): “Ove pesme predstavljaju dvanaest epizoda iz života bilo koga od nas, njihova poenta je da emotivno pogode slušaoca”

Sredinom aprila, beogradski bend „Crveni vetar“ je izdao svoj debi album pod nazivom „Ljubav i depra“, u izdanju Take It or Leave It Records iz Beograda, a tim povodom smo razgovarali sa njima!

Noseći zid Crvenog vetra je pevačica i ritam gitaristkinja, Đurđija Vidojković, čiji vokal pleni i hipnotiše, podsećajući u nekim trenucima na Zanu Nimani, smeštenu u jedan moderni razbijački kontekst. Ostatak benda čine iskusni muzičari, nekadašnji članovi bendova Hitman, Stonewall i On the Run, među kojima je, na drugoj gitari, beogradski poznati pisac Marko Vidojković.

Za početak, kako su izgledali vaši počeci što se muzike tiče?

Đurđija Vidojković: Svirala sam klavir u muzičkoj školi veći deo detinjstva, a interesovanje za gitarsku muziku se pojavilo sa 12 godina. Pomalo sam svirala električnu gitaru krajem osnovne, a počela sam ozbiljnije da vežbam tek kad sam ušla u svoj prvi bend, Futurum. Ubrzo sam iz tog benda prešla u Jailbait, u kom su bile samo devojke. Svirale smo obrade od Joan Jett i The Runaways. U tom bendu sam najpre svirala ritam gitaru, a onda sam prešla i na glavni vokal. Ta kombinacija, glavni vokal i ritam gitara, je ono čemu sam težila otkako sam počela da se bavim rok muzikom.

Da li ste imali neke uzore?

Đurđija Vidojković: Prvi muzički uzor mi je bend Three Days Grace. Otkrila sam ih sama, kopajući po Jutjubu. Pošto sam otkrila njih, počela sam da slušam gitarsku muziku uopšte. Joan Jett i bendovi Runaways i Distillers su mi pomogli da shvatim ulogu žena u pank roku, a bendovi kao što su NOFX ili No Use For a Name su odredili kojim ću muzičkim žanrom da se bavim.

Kako je došlo do osnivanja benda Crveni vetar?

Đurđija Vidojković: Marko i ja smo još 2013. počeli da sviramo zajedno. Dobar deo pesama sa ovog albuma je i nastao u tom periodu. Nakon nekoliko različitih postava i eksperimentisanja sa stilovima, na kraju smo zaključili da je moderan, žestok i melodičan pank rok bend, po uzoru na kalifornijske, ono što želimo. To nas je dovelo do osnivanja benda u sadašnjem sastavu, u leto, 2015.

Ko su članovi benda i da li su imali neke ranije muzičke angažmane?

Đurđija Vidojković: Marko i ja smo kreativni dvojac u bendu. O svom muzičkom iskustvu sam već govorila, a oni su veterani u hard kor i pank muzici. Njih trojica poznaju se međusobno skoro trideset godina, što je ključni faktor da se unutar benda osećamo kao porodica. Marko, naša solo gitara i prateći vokal, komponovao je, pisao pesme i pevao u bendu On The Run, a svirao je bas gitaru i pevao u bendovima Snowdrop i Strap On. Naš basista i drugi prateći vokal, Janko, svirao je bas gitaru u Hitmanu i u On The Run, a osim u Crvenom vetru, trenutno svira bas i u HC bendu Few Reasons Why. Bubnjar, Bane, koga dosta nas zove i Đole, svirao je bubanj u Stonewallu, a osim u Crvenom vetru, nastupa i u kaver bendu Nedjelja popodne.

Izdali ste svoj prvi album. Kako ste zadovoljni njegovim prihvatanjem među publikom?

Đurđija Vidojković: Za početak, presrećni smo što smo ga izdali i što su te pesme, koje već dugo postoje, ovekovečene na najlepši mogući način. S obzirom na to da je ovo tek početak, prilično smo zadovoljni sa pregledima na Jutjubu, a posebno nam je drago što su naš prvi singl „Koliko košta“, kao i prvi spot „Rođendan“, bili u top deset na listi domaćih noviteta Radio Beograda 202. „Rođendan“ je, štaviše, jedne nedelje u julu bila na prvom mestu ove liste. Planiramo da dopremo do šire publike pomoću spotova, dakle onako kako to rade i drugi bendovi. Neki izbacuju singl po singl, a drugi objave album, pa onda sa njega izbacuju spot po spot. Mi spadamo u ove druge, mislim da bar pet pesama sa albuma „Ljubav i depra“ zaslužuje video izdanje.

Crveni Vetar Ljubav I Depra

Koliko dugo ste radili na albumu?

Đurđija Vidojković: Radili smo na albumu pune dve godine, tačno toliko je trebalo od ulaska u studio do izlaska CD-a. Snimali smo u tri različita studija, nismo imali producenta, a lavovski deo posla odradio je Mlađa Tea Break, koji je album miksovao, zatim Dino Dolničar, koji je radio mastering. Bilo je nekih tehničkih grešaka i vraćanja po nekoliko koraka unazad, ali smo na kraju iz snimljenog materijala izvukli maksimum. Gitare i vokali, snimljeni su u studiju „Asfalt“. Gitare su odsvirane na našem Gibson Les Paul-u i pojačalu Mesa Boogie, pozajmljenom od Igora iz Tea Break. Dača, vlasnik studija, majstor je za snimanje vokala, tako da smo u tom segmentu prošli sa najmanje poteškoća. Naši izdavači, Take It Or Leave It Records, u poslu su skoro trideset godina. Mnogo bendova je niklo pod ovom etiketom, a mi smo imali tu sreću da su nam u ovim teškim vremenima Sale i Vesa pomogli koliko god su mogli u snimanju i izdavanju albuma, iz čiste ljubavi prema našem bendu i našim pesmama.

Koje su teme vaših pjesama i šta je to što vas inspiriše?

Đurđija Vidojković: Teme pesama albuma „Ljubav i depra“ u skladu sa nazivom, obuhvataju i ljubav i depresiju i kombinaciju ta dva u društvu u kome živimo. Nije da smo to znali kad smo ih pravili, to smo shvatili tek kada je albumu trebalo dati naziv. Marko je komponovao i pisao veliki deo pesama. Ove pesme predstavljaju dvanaest epizoda iz života bilo koga od nas, njihova poenta je da emotivno pogode slušaoca.

Jedan od vaših članova je i Marko, pa pitanja u vezi njega ne mogu da izostavim. Kako on utiče na rad vašeg benda s obzirom da je kao pisac već stekao određeni dio publike a i određenu reputaciju?

Đurđija Vidojković: Kao što vidite, njegovo ime se već provlači kroz intervju i bez Vašeg pitanja. U početku je bio u velikom strahu od toga koliko njegov angažman može da skrene pažnju sa benda, ali onda je bend započeo svoj život nezavisno od njega i on je ovog trenutka u Crvenom vetru kreativan gitarista i tekstopisac, neopterećen svojom ličnošću van benda. Ako je bend dobar i muzika kvalitetna, sasvim je svejedno ko svira koji instrument. Činjenica je da on samim svojim postojanjem u ovom trenutku ometa bend u zakazivanju svirki, ali Crveni vetar postoji zbog nas koji smo u njemu i zbog naših slušalaca, a svirke će doći same od sebe.

Kakva je po vama trenutna muzička scena kod nas?

Đurđija Vidojković: Ako pričamo o gitarskoj muzici, postoji veliki broj mladih bendova svih žanrova, ali retko koji bend uspeva da se probije do publike koju ne čine članovi drugih bendova. Kad se ima u vidu da je kod nas najpopularniji muzički pravac autotjunovana parodija narodne muzike, pa za njima slede narodnjaci, pa onda pop autori, dobro je da iko uopšte svira gitaru. Dakle, iako bi neko rekao da je situacija loša, ona je loša u celom društvu, pa tako i u popularnoj muzici. To je ipak i najlepša situacija za bend, da bude okrenut pre svega sebi i svojim pesmama, a ne publici, jer publike u ovom trenutku nema. Ona će se pojaviti kad se pojave i neka bolja vremena.

Gdje publika može da vas čuje u nekom skorijem vremenu?

Đurđija Vidojković: Sviraćemo, zajedno sa FYN iz Novog Sada, kao gosti Tea Break-u, na njihovom koncertu povodom osamnaest godina od osnivanja benda, u Elektropioniru, sedmog decembra i to će biti naš prvi nastup od izlaska albuma. Beogradsku koncertnu promociju još uvek čekamo, ali stići će i to na red, tim pre što nas je izdavač spojio sa vrednim i poštenim buking agentom, koji dobro poznaje regionalnu pank scenu, klubove i festivale. Jedva čekamo da počnemo da sviramo naše pesme uživo, jer to je najbitnije u muzici koju sviramo – kako bend sa bine utiče na ljude ispred bine.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

Đurđija Vidojković: Opustite se i prepustite svojoj omiljenoj muzici. Podržite bendove koje volite tako što ćete platiti ulaznicu za koncert, kupiti njihovu majicu, ploču, kasetu ili CD.

Razgovarao: Nikola Blagojević

…………………………………………….

Album se može kupiti u  robnoj kući „Vulkan“ u Sremskoj i Dallas Records Shop u Knez Mihailovoj 48 (knjižara Laguna), a može se naručiti i pouzećem preko fejsbuk stranice Take It or Leave It Records. Uz to dostupan je i na svim relevantnim digitalnim platformama:

Total
0
Shares
Previous Article
Amon-Amarth-Berserker

Recenzija albuma | Amon Amarth – „Berserker“

Next Article
djordje-miljenovic

Galerija | Đorđe Miljenović – Dom kulture, Novi Sad (05.12.2019.)