Share
Intervju – Dušan Kojić Koja

Intervju – Dušan Kojić Koja

SONY DSC

Prošlo je skoro 35 godina od osnivanja benda Disciplin A Kitschme, ali Koja i ekipa su i dalje tu. Neumorni. Ne menjaju stavove ni ideologiju. Vole buku. Neobična (sada proširena) postava i nesvakidašnja muzika odlika je benda koji je ostao dosledan svojim principima.

Koliko se Disciplina Kičme promenila od “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno” do danas?

“Mislim da se uopšte nije promenila što se stavova i ideologije i buke tiče, a naravno, uvek je bila apdejtovana i obogaćivana novim detaljima, shodno muzičkim stremljenjima trenutka: krajem osamdesetih rap i hip hop, devedesete rave, tehno i jungle, dvehiljadite dubstep ili new rave, gde smo, ustvari, vrlo odomaćeni. Sve je to je prolazilo kroz Disciplinu i postajalo deo njenog izraza”.

Čemu danas poučava Disciplin A Kitschme?

“Drugačijem pogledu na svet i rokenrol, kao i uvek”.

Poznato je već da je usnoharmonikaš Igor novo pojačanje. Zašto baš usna harmonika?

“Imali smo fazu grupe sa duvačkom brass sekcijom u drugom dijelu osamdesetih, na albumu ‘Uf!’ je i klavir inkorporiran u zvuk grupe, dakle nije mnogo instrumenata ostalo. Inače, uvođenje zvuka usne harmonike u grupu je postojala kao ideja još početkom devedesetih, po raspadu srpsko-hrvatske postave zbog izbijanja rata u Jugoslaviji. Sada je ona i ostvarena”.

Koliki je njegov uticaj na muziku benda?

“Usna harmonika se priključuje već ustanovljenom konceptu i obogaćuje prevashodno sonično naš izraz”.

Poslednji album “Uf” se sluša od 2011. godine. Možemo li očekivati uskoro novi album?

“Da, uskoro počinjemo da usnimavamo pesme za novi album, na kojem će, naravno, biti i poslednja dva singla  – ‘Samo disciplina’ i ‘Ovisnik o moći'”.

Ko je od izvođača u poslednje vreme uspeo da vas zainteresuje i zašto?

“Dopali su mi se Reignwolf, Black Bananas, zbog svog rašrafljenog pristupa rok muzici”.

Čini se da na rok koncerte dolaze uvek isti ljudi, većinom stariji od 30 godina. Zašto je to tako?

“Ne znam za to, po našim koncertima se mogu videti baš različite generacije, i deda i unuk. Ali, čuo sam da veći broj mlađih svoje žurke završava narodnjacima, nažalost. Sve je to posledica pomenutog raspada bivše domovine i poništavanja kulture i potkulture, lošeg uticaja loših medija, jedno veliko vraćanje unazad”.

Svirate i u grupi Trese.Lupa.Udara.

“Trese.Lupa.Udara je ad-hoc postava u kojoj ja sviram solo gitaru i koja se bavi mojom muzikom za treći dio omnibusa ‘Kako je propao rokenrol’, što čini većinu repertoara grupe, a tu su još i instrumentalni rock standardi i glam rock himne koje volimo”.

Da li je buka još u modi ?

“Buka je uvek u modi”.

mondo.ba