Share
Intervju: Filip Starčević Mali (And The Kid) – “Novi album je snimljen, trenutno se mixa i to će trajati još neko vrijeme”

Intervju: Filip Starčević Mali (And The Kid) – “Novi album je snimljen, trenutno se mixa i to će trajati još neko vrijeme”

And The Kid odličan je zagrebački indie-rock band nastao 2011. godine. Članovi benda su braća Bruno i Filip Starčević, Ivan Mioč (bas) i Filip Barac (bubnjevi). Njihov debitantski album Factoriesobjavljen je 2013. godine, a 2015. godine objavljen je njihov hvaljeni drugi album Grand Mal. Snažan gitarski zvuk i teme koje se većinom odnose na nedostatak ljudskog duha obilježili su dosadašnju karijeru benda, a pri sljedećim odlascima u studio planiraju unijeti drastičnu promjenu u svoju zvučnu estetiku.

Povodom nastupa u subotu u banjalučkom kafe baru Žiža, Filip Starčević Mali razgovarao je za Trećisvijet.

Kako je uopšte došlo do osnivanja benda i zašto ime “And The Kid”?

– Bend smo 2011. godine osnovali moj biološki brat Bruno i ja, kao prvo glazbeno iskustvo. Bili smo samo dva jadnika sa snovima, nismo znali ništa. No, bass gitaru od prvog dana svira Mioč, Brunin ponajbolji prijatelj iz srednje škole – u tom trenu već nekakav glazbenik. S njim je u startu sve bilo lakše jer je znao svirati instrument. Jesam li spomenuo Filipa, našeg bubnjara? Jedna potpuno normalna osoba, iako svira bubnjeve. Priča o imenu je preduga, izvinite…

Ko su vaši omiljeni bendovi i bendovi koji su najviše uticali na vaš zvuk?

– Na mene su kao muzičara i kao osobu najviše utjecali The Smiths. Nekih sam se odrekao, neki više nisu dobri… Zanimljivo, često su nas uspoređivali s bendovima za koje nitko u bendu nije ni čuo. Ok, ponekad su usporedbe točne i tu nema ništa sramotno. Utjecaji su nam vrlo raznoliki, sukladno s frizurama članova.

Kako bi ste opisali današnju alternativnu scenu u Hrvatskoj, a i u regiji uopšte?

– Dobra je, i bitna je. Super je da se bendovi koji pjevaju na engleskom napokon tretiraju kao normalni bendovi. Nekoliko stotina Šveđana, Belgijaca, Nizozemaca i drugih je moralo proći kroz ovdašnje klubove da svi počnu shvaćati kako je pjevanje na nematerinjem jeziku potpuno normalna stvar. Naravno, kao tužne  tranzicijske zemljice smo zakasnili na taj vlak i imali kojekakve komplekse i strahove. Tipično za ove prostore.

Da li bi ste izdvojiti neki mladi hrvatski bend ili iz regiona na koga možda treba obratiti pažnju?

– Hm… Sve mlade bendovi s područja bivše Jugoslavije čine 30 godišnjaci. Za dobar dječji bend nažalost nisam čuo.

Mislite li da internet danas daje šansu izvođačima koju inače ne bi imali?

– Internet… Glazba je zbog interneta postala kao voda iz pipe. Kvaliteta je srećom i dalje mjerilo pa dobre i potrebne stvari uvijek isplivaju.

Vaš posljednji album ‘Grand Mal’ objavljen je 2015. godine. Da li je u pripremi novi album?

– Novi album je snimljen. Trenutno se mixa i to će trajati još neko vrijeme. Prvi singl bi trebao izaći početkom 2019. godine. Proveli smo zadnje dvije godine radeći tih 8-9 pjesama. Nismo mnogo toga prepustili slučaju, barem imamo takav dojam!

Koji su planovi za budućnost? Što možemo očekivati od benda And The Kid u budućnosti?

– Bit ćemo vrlo aktivni. Naporan rad je, nažalost, neizbježan! ☺

Šta publika može očekivati od vašeg nastupa u subotu, 01.12. u banjalučkom “Žiža” baru.

– Nismo se još dogovorili kako ćemo biti odijeveni za koncert…

Gdje Vas možemo gledati u narednom periodu?

– Sa sviranjem opet krećemo nakon objave singla, ovi BiH datumi su vjerojatno zadnji u 2018. godini.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

Hvala što čitate portale namijenjene glazbi.

Puno Vam hvala na izdvojenom vremenu.

Razgovarao: Aljoša Kremenović