Y-O-X-Valjevo

Intervju | Goran Živković (Y.O.X.): “Želja da nastupimo pred banjalučkom publikom je ogromna”

Bend “Y.O.X.” iz Valjeva jedan je od učesnika trećeg izdanja “BL Risinga” koji će biti održan 3. i 4. aprila u banjalučkom klubu “City Pub”. Tim povodom, razgovarali smo sa vokalom benda – Goranom Živkovićem Trućom.

Kako ste saznali za BL Rising i zašto ste odlučili da se prijavite?

– Želja da nastupimo pred banjalučkom publikom je ogromna, ali eto nismo imali prilike do sada. Sada se konačno ostvaruje ono što smo odavno obećali “kad tad rokaćemo u toj Banjaluci”. Za “BL Rising” smo saznali preko „Facebook“ stranice i moram biti iskren nisam očekivao poziv od “BL Rising” ekipe nakon poslane prijave. Drago mi je što smo pozvani i što nam se konačno ukazala prilika da posetimo Banjaluku.

S obzirom na to da vam je ovo jedan od nastupa van zemlje, imate li određena očekivanja (ili možda čak tremu)?

– Davne 2009. godine smo svirali u Zvorniku na nekom festivalu, a 2015. godine smo bili na mini turneji u Crnoj Gori (Podgorica, Nikšić). Nije bilo puno nastupa van Srbije, ali svakako nije ni za zanemariti i ovo što smo otprangijali. Što se očekivanja tiče tu nema mnogo šta da se priča, mi ćemo se potruditi da zagrejemo atmosferu i ako nam uspe, sve ostalo će da ide samo od sebe. Samo neka je galame i divljanja!

Kakva očekivanja imate od BL Risinga, a šta mi možemo da očekujemo od vas?

– Očekujemo da se ispoštuje dogovor za tu bocu “Vinjaka”!!! Što se očekivanja tiče, očekujemo jedno ludo rokanje i žurku za pamćenje. Mi smo zagrejani dobro, tako da tamošnja publika treba da zna da ćemo dati  sve od sebe da “srušimo” klub!!! I neka se spreme za MOSH!

Gdje ste sve nastupali i možete li neki nastup posebno da izdvojite?

Exit Festival (Novi Sad), Gitarijada Zaječar, Šabački Letnji Festival (2 puta), Bleed to Death Beograd, Invasion From The East (Kragujevac, Valjevo, Novi Sad, Beograd), Countryside Jam Vršac, Festival Srpskog Podzemlja Beograd, Ekostreet Fest Kragujevac, itd. Posebno bi izdvojio mini turneju po Crnoj Gori gde smo imali 2 nezaboravne svirke i gde smo stekli jedno ogromno iskustvo kao i dosta prijatelja, hardcore braće!

Svoj žanr nazvali ste VinjakCore. Da li vam je vinjak inspiracija ili samo dio scenskog nastupa?

– Vinjak nam je aperitiv pred nastup, predjelo i glavno jelo tokom nastupa i na kraju torta. Volimo vinjak, bar većina u bendu. Žanr smo tako krstili jer ni mi sami ne znamo šta sviramo niti se oko toga opterećujemo. Bitno je da se svira, druži sa ljudima i loče!

Imate li kakvu anegdotu s nekog od nastupa koju biste mogli da podijelite s nama?

– Na jednoj svirci u Šapcu bubnjar je odsvirao celu svirku sa polomljenom rukom, tako što je trakom fiksirao palicu za ruku. Stage Dive je opasna stvar, a on je imao nesreću da mu krupnije žensko čeljade padne na ruku. Ima tu još dosta toga, ali da ne davim!

Kako ste izabrali ime benda? Ko je najviše uticao na osnivanje?

– Od osnivanja tu su Truća (vokal) i Srđan (bubnjevi). Njih dvojica su i dan danas tu i odgajaju, sada već uz pomoć Vlade i Pauna, svoje čeljade Y. O. X.  Ime benda nam je nadenuo matori našeg bivšeg gitariste još 2006. godine. Rekao je kakav ste vi k*rac bend, vi ste običan Joks (Je*o vas onaj ko vas sastavi). I eto,  hvala mu!!!

Da li je, iz vašeg ugla, saradnja bendova u Srbiji dobra? Jesu li zainteresovani za zajednički rad?

– Nije sjajno, ali nije ni loše. Bendovima iz provincije je jako teško da naprave nešto. Da nije interneta i tako tih čuda bilo bi gotovo nemoguće išta napraviti. Ali dobro, nadamo se da će biti bolje, nekad.

Kakva je, po vama, alternativna scena u Srbiji? Ima li šta da ponudi? Koliko je teško pronaći dobre svirke, a i realizovati iste? 

– Postoji dosta mladih i perspektivnih bendova koji itekako imaju šta da ponude i pokažu. Nedostaje medijski prostor, nedostaju te velike svirke na kojima već godinama ne možeš da dođeš na red od “Riblje Čorbe”, “Bajage” i “Van Gogha”. I ono što nam ostaje je da se međusobno krpimo po nekim klubovima itd. Mada nama i to ima neku posebnu draž! I onda čuveno pitanje “ima li para od sviranja?” – pare ljude kvare, a pokvarile su i rokenrol!!!

Šta vidite kao najveći problem što se scene u regionu tiče, uopšte?

– Nažalost, živimo u vremenu kada rokenrol polako bledi i sada imamo tu neke Jale, Bube, autotjune, Krajišnike, pank folkere… Eto primera radi Y. O. X je najmlađi autorski metal bend u Valjevu, a prosek godina nam je 28. Klinci su generalno zagrejani za neko drugo sranje.

Objavili ste dva demo albuma “Sin Never Dies” i “Conception Of Circle”. Zanima me, da li biste mogli da nam kažete nešto o samim temama kojima ste se bavili u pjesmama?

– Teme su svakako sociološkog karaktera. Tematiku crpimo iz sredine koja nas okružuje i u celoj ovoj situaciji i u bunilu u kom smo, zaista nije teško napisati pesmu. Ratovi, glad, poroci. Imamo i par ljubavnih, njih čuvamo za ples! Sve u svemu jedina mržnja koja se provlači kroz naše tekstove upućena je ljudima koji uništavaju ne samo srpski narod, već se poruka naših tekstova može odnositi i na sve ostale koji su ugnjetavani od strane vlasti i trulog sistema.

Pjesme su vam uglavnom na engleskom jeziku, no, tu je i numera “Oko moje zeleno” na srpskom. Spremate li možda još koju na srpskom? 

– Imamo  “Vinjak 5” i  “Snovi” i one su na srpskom!!! Mada teško je pevati metal našeg manira na srpskom, a da dobro zvuči. Bože zdravlja, možda bude još…

Spremate li nešto novo?

– Ulazimo u studio krajem februara povodom učešća na nekoj kompilaciji, biće više reči o tome u narednom periodu. Radimo svirke, već ima nekih datuma bukiranih, tako da radimo punom parom. Novog materijala  ima, samo sve treba da se fino zapakuje.

Poruka za kraj?

– Budite srećni, veseli i debeli, manje vode, a više alkohola i samo masno… METAL JE POBEDA!!!

Hvala momci, vidimo se uskoro!

Y.O.X čine: Živković Goran (vokal), Srđan Savić (bubnjevi), Vladimir Račić (bas), i Đorđe Paunović (gitara).

Momci će nastupiti prvo veče BL Risinga, u petak 3. aprila, a njihov rad do tada, ali i poslije, pratite na njihovom Facebook profilu, Instagram nalogu,  YouTube kanalu i web sajtu.

BL Rising PR

Total
4
Shares
Previous Article
Nišvil

Promo cena kompleta za Nišville 2020 do subote, 1. februara

Next Article
Chui-zagreb

Izvještaj | Chui – 2020: Odiseja u Boogaloou