Imperial Triumphant

Intervju: Imperial Triumphant – “Novi materijal se formira te nastavlja kreativni put koji smo izgradili”

Pogled u Imperial Triumphantov groteskno raskošan svijet: “Naša odijela predstavljaju evoluciju naših ideja, glazbe i interesnih točaka. S većim naglaskom na ezoterično, ona predstavljaju grandioznu estetiku starog Egipta, Art Decoa te će se, kao sam New York, nastaviti mijenjati.”

Hrvatska je daleko od popularne destinacije što se metal bendova tiče no zamislite moje iznenađenje kada sam vidio objavu za Imperial Triumphantovu prvu europsku turneju i ugledao Zagreb na listi gradova. Ne samo da nastupaju u Močvari nego im i koncert točno pada na Uskrs.

Za one koji nisu upoznati s njihovim opusom, Imperial Triumphant sviraju mix avant-gardneog black metala, technical death metala i jazza, posebice modalnog, ali za razliku od mnogih drugih sličnih bendova, Imperial koriste jako puno spomentuog jazza i to na jako uspješan način. Njihov treći album Vile Luxury je izašao prošle godine i impresionirao je mnoge, uključujući i mene. Budući da je trio iz New Yorka, album se bavi problemima ove metropole koristeći Langiansku i Art Deco estetiku i mnogo drugih alata, a sam album je prepun iznenađenja. Također bih spomenuo njihovu predgrupu, poljsku Mord’A’Stigmatu koji, iako je žanrovski sličan, u potpunosti drukčije zvuči te se oslanja na elektroniku i psihodeliju.

A sada vam s velikim zadovoljstvom predstavljam intervju s bendom u čast njihovog prvog koncerta u Hrvatskoj no prije no što se bacimo na pitanja, hvala na sudjelovanju i odvajanju dragodcjenog vremena, izuzetno to cijenim i veselim se koncertu. A sada na pitanja!

Budući da je ovo vaša prva europska turneja zanima me koliko ste zadovoljni s gradovima, ljudima, prijamom i Europom generalno? Uz to me i zanima kakav je bio osjećaj biti zadnji bend koji je nastupao na Roadburnovom legendarnom Het Patronaatu?

Imperial Triumphant: Prijam je bio nevjerojatan, dokaz da malo kasnimo s našim posjetom Europi. Ovdašnje publike su fantastične i veoma strastvene oko Imperiala. Zatvaranje Het Patronaata je bila ogromna čast, jedna koju ćemo teško zaboraviti.

Turneje su iscrpljujući i dugi procesi, a veći dio njih se odvija u pouzdanim turnejskim busevima te me zanima što slušate dok se vozikate njime? Također sam primjetio veliku koncentraciju Nintedo Switcheva u metal krugovima pa me zanima jeste li i vi među gamerskom populacijom ili čitate knjige ili bilo što slično tome?

Imperial Triumphant: Samo slušamo glazbu. Najčešće jazz, klasiku ili rock, ali na ovoj turneji slušamo više metala zahvaljujući našim turnejskim prijateljma Mord’A’Stigmati. Specifičnije poljski metal jer su oni od tamo.

Mnogo avant-gardneih bendova zvuči ironično slično, ali se po meni vi ističete zbog vašeg jedinstvenog pristupa i načinu spajanja jazza i ekstremnog metala. Ovo je pogotovo istinito kada se dotaknemo vašeg prethodno spomentuog Vile Luxury albuma. Stoga me zanima sljedeće: koji su vaši najdraži jazz glazbenici i albumi?

Imperial Triumphant: Miles Davisova Nefertiti, Bill Evansov Portrait In Jazz, Duke Ellingtonov Money Jungle, Wayne Shorterov Speak No Evil, Tony Williamsov Believe It, John Coltraneov Crescent i Interstellar Space, Charles Mingusov, Mingus, Mingus, Mingus, Mingus, Mingus, Herbie Hancockov Head Hunters i Thrust te Chick Correov Now He Sings, Now He Sobs albumi su koje su stvorili pravi pioniri i legende ovog ogromong glazbenog svijeta te je svaki od spomenutih albuma imao ogroman utjecaj na nas kao individualce, ali i kao bend.

Želim se dotaknuti teme umjetnosti. Vaša predanost estetici je impresivna, posebice kada uzmemo u ozbir vaše kostime. Znam da su se nedavno pojavili, preciznije nakon vašeg drugog albuma Abyssal Gods te me zanima otkuda ideja? A budući da je Imperial natkriven langianskom i Art Deco sjenom, koji vas drugi filmski redatelji i umjetnički periodi fasciniraju i inspiriraju? Uz to bih vam htio postaviti pitanje vezano za novi album ako ste za. Formiraju li se već nekakve ideje?

Imperial Triumphant: Naša odijela predstavljaju evoluciju naših ideja, glazbe i interesnih točaka. S većim naglaskom na ezoterično, ona predstavljaju grandioznu estetiku starog Egipta, Art Decoa te će se, kao sam New York, nastaviti mijenjati kako vrijeme teče. Što se filmskih redatelja i filmova tiče, ima ih mnogo. Kubrick je epitom stila te je njegova jedinstvena perspektiva i afinitet prema tami jako utjecao na nas. 2001 i Eyes Wide Shut su remekdjela. Ingmar Bergmanov zlokoban pogled na čovječanstvo, Tarkovskijeva tuga i nadnaravna sovjetska kinematografija isto. Za nas je Taxi Driver definicija New Yorka, gledajući iz filozofske ili kinematografske perspektive. I da! Novi materijal se formira te nastavlja kreativni put koji smo izgradili, ali će na kraju biti nešto u potpunosti drukčije i novo.

Budući da sam Slaven, bio sam ugodno iznenađen kada sam čuo ruski na “Chernobyl Bluesu”. Osim toga me ponovno očarala Yoshiko Oharina impresivna vokalna izvedba koja se pojavljuje na spomenutoj pjesmi. Koja se priča krije iz ruskog i kada je počela vaša kolaboracija s Oharom?

Imperial Triumphant: Radimo s Oharom od Abyssal Gods ere i svaki put je ogroman dodatak našim albumima. “Chernobyl Blues” je eksploracija blues tipa pisanja i njegovih formi, ali koristimo černobilsku katastrofu kao glavni atmosferični pokretač, motiv čak.

Postavio bih par pitanja o modernim glazbenim trendovima. Iako su streaming platforme izuzetno popularne, ploče i kazete doživljavaju povratak na veliki način. Zanima me vaš stav o tim platformama i formatima te je li mislite da je streamanje budućnost slušanja glazbe? Vidim nekakav otpor kod određenih fanova i umjetnika pa mislim da je zanimljiva tema.

Imperial Triumphant: Glazba je glazba i odgovornost je svakog benda kako će živjeti ili zaraditi od nje. Dobar primjer su Bach i ostali cijenjeni skladatelji koje bi Crkva i aristokracija plaćala nakon završenog djela. Glazbena industrija je oduvijek bila izazovna tako da se mi fokusiramo na građenje brenda koji nudi ekskluzivne fizičke proizvode koje “streamanje” ne može reproducirati jer se prodavanje samih albuma otežalo zbog spomenutih tehnoloških promjena, ali i pristupa društva prema njemu.

Zadnje pitanje, uvijek ga postavim. Postoje li neki metal ili još bolje ne-metal umjetnici u kojima uživate u posljednje vrijeme? Ako da slobodno ih preporučite da čitateljima damo nešto i za slušati. Još jednom vam hvala na pozornosti i veselim se vidjeti vas u nedjelju. Pozdrav!

Imperial Triumphant: Lista bi se mogla odužiti tako da će biti kratka i moderna. Ako tražite metal koji pomiče granice i “gleda naprijed” Malthusian, Portal i Funeral Mist su za vas.

Razgovarao: Fran Lovel Šimić

Total
0
Shares
Previous Article
THE SIIDS Feeling

THE SIIDS kratkim teaserom najavili novi singl “Feeling”

Next Article
Imperial Triumphant

Interview | Imperial Triumphant: "We have new material in the works that are building upon the creative pathway we have laid for ourselves"