Share
Intervju – Kolektiv Casa: “Apetiti nas organizatora su često veći od realnosti okruženja u kojem živimo i glazbenih pravaca koji su ovdje popularni”

Intervju – Kolektiv Casa: “Apetiti nas organizatora su često veći od realnosti okruženja u kojem živimo i glazbenih pravaca koji su ovdje popularni”

U ovom razgovoru upoznaćemo vas sa osječkim Casa kolektivom i šta nam donose u ovoj sezoni…

Tko je Casa kolektiv? Kako su izgledali vaši počeci?

– Casa je klupska večer kroz koju se prožimaju house, acid, disco i techno, a kolektiv činimo Pips, Hibou i ja (Yesh). Počeli smo u Zagrebu prije 3 godine, no odmah smo paralelno startali  i s tulumima u Osijeku budući da je Pips naša osječka veza.

Koga ste sve ugostili u ove četiri sezone, kako odaberete tko će gostovati?

– Primarno smo orijentirani na domaće i regionalne goste jer smo stava da postoji puno odličnih DJ-a s ovih prostora koji često isporučuju daleko bolje tulume od nahajpanih stranih zvijezda. Bili su tu Petar Dundov s kojim već imamo tradiciju badnjaka u Osijeku, Marko Milosavljević, Felver, Frajman, Labud, nipplepeople itd.  Goste biramo naravno prema glazbenoj sukladnosti našoj večeri ali često i po tome da se sve odvija na nekoj prijateljskijoj razini. Volimo se podružiti s našim gostima, dobro pojest i popit, ne samo “odradit ih”. Ta komponenta nam je često i presudna. Volimo dobre ljude, a ne samo dobre DJ-e.

Trenutno ste na relaciji Osijek-Zagreb, postoje li određene razlike u eventima?

– Postoje neke sitne razlike u zvuku koji prezentiramo u Osijeku i Zagrebu s obzirom na prirodnosti publike, pa smo tako u Zagrebu nešto “mekši” i bliži houseu, dok u Osijeku znamo pokazati i onu malo tvrđu, techno stranu. Super je što na taj način možemo ići šire u setovima i ispucati sve što volimo.

Mijenjate li lokacije klubova ili ste na istim?

– U Osijeku smo prvih nekoliko partya odradili u Oxygeneu, no praktički od početka smo u Epicu. U Zagrebu smo bili u Sirupu, Pločniku i Podmornici, a od ove sezone u Mastersu.

Koga volite da slušate ili koga posebno cijenite od izvođača?

– Previše je tu imena za nabrojati, svakog dana niču i neka nova, no nekako volimo da glazba ima neku soulful, groovy notu u sebi. Po prirodi smo vedri i veseli tako da preferiramo i takvu glazbu, tako da skoro nikad ne odlazimo u pretjerano mračne i tvrde vode.

Mislite li da internet danas daje šansu izvodačima koju inače ne bi imali?

– Naravno, ali isto tako i stvara puno šuma u kojem često kvalitetni teško dođu do izražaja ako nisu spretni u svim okolnim promotivnim aktivnostima osim one umjetničke. Ali bez da sad ulazim u dublje analize, internet je definitivno pozitivna stvar.

Kako biste opisali DJ scenu u Hrvatskoj, a i u regionu uopšte?

– Mala bara puna krokodila? Publike je malo, DJ-a je puno, kvalitetnih klubova tj. općenito klubova je malo, klupskih večeri je puno. Određeni nesrazmjer je u igri već godinama. Tome su naravno doprinjele i nove tehnologije pa danas svatko u 5min može postati DJ bez ikakvog predznanja i skilla. Osim tog apetiti nas organizatora su često veći od realnosti okruženja u kojem živimo i glazbenih pravaca koji su ovdje popularni, a ni financijska situacija u zemlji nam ne olakšava razvoj scene. To trenutno jednostavno nije održiv biznis model na klupskoj razini, a kao takav se ne može ni razvijati. Zapravo je još i super sve skupa jer ima dovoljno entuzijasta da pogone čitavu scenu, a isključivo na entuzijazmu ona i počiva. O situaciji u regiji iskreno ne znam previše da bi podrobnije komentirao.

Najbolji festivalski nastup do sad?

– Ovogodišnji Sonus je bio odličan, također i jedan davni Exit, Outlook, Terraneo ali i puno manjih festivala.

Ovaj vikend rezerviran je za poznatog beogradskog DJ-a Dejana Miličevića, kakav party možemo očekivati? Kakve partije nam još pripremate?

– Možete očekivati klub pun rasplesanih ljudi, zgodne djevojke i pristojne momke, svježu mjuzu koju smo skupili kroz ljeto, standardno vrhunskog Dekija koji već 20. godina ne silazi s vrha regionalne scene i super pozitivnu atmosferu koju gajimo na Casi. A što se sezone tiče zasad bi samo najavio tradicionalni badnjak s Petrom Dundovom, a ostalo kad bude vrijeme.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

– Nek paze na zdravlje, nek poštuju starije, ne uništavaju tuđu imovinu i nek plešu na Casi svakog mjeseca jer ples i druženje produljuju život.

Puno Vam hvala na izdvojenom vremenu.

– Hvala tebi ☺

Razgovarao: Aljoša Kremenović