Mortal Kombat

Intervju: Kriki (Mortal Kombat) – “Uvek smo se oslanjali na sopstvenu intuiciju i nismo hteli da sledimo tuđa pravila, već smo sebi odredili naša”

Autentični beogradski metal punkeri Mortal Kombat stižu u Zagreb 22.03. kada će u klubu Močvara koncertno predstaviti novi album ‘Decenija’, te proslaviti 10 godina postojanja.

Iz opusa kao stvorenog za moshpit izdvajaju se hitovi “Nemoj biti emo”, “Seljačka buna”, i “Devedesete”, dok ih “Evrovizija” inspiriše na sada već dugovječnu tradiciju organizovanja tzv. Antievrovizije, koncerta kojim svake godine izražavaju svoj stav i kritiku spram popularnog fenomena današnjice.

Povodom novog albuma i zagrebačkog nastupa razgovarali smo sa frontmenom benda Milošem Kričkovićem Krikijem.

Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja muzikom?

– Skromno. Snimali smo muziku u kućnim uslovima, preko kućnog kompjutera. Čak smo za snimanje prvih pesama koristili orman kao gluvu sobu. ☺ Sve je bilo haotično i sve smo radili bez ikakvog iskustva, vođeni suvim entuzijazmom. Sećam se da smo prve demo snimke snimali kod Stoleta, tadašnjeg bubnjara, i da smo imali vremena za snimanje dok ne dođu njegovi roditelji sa posla, a onda smo prelazili na editovanje traka i miksovanje, kako bi pravili što manje buke. Stalno smo kao bend provodili vreme zajedno, jer smo ga imali na pretek, ili bi pravili muziku, ili bi blejali na ulici. Pravi tinejdžerski pristup rokenrolu. ☺

Kako se bend osnovao i što je bila početna motivacija?

– Napravio sam pesmu “Nemoj biti emo” koja je slučajno završila na Jutjubu i počela da stiče rekordne preglede za tadašnja andergraund merila. Nakon toga sam pozvao stare drugare da sviramo i da promenimo svet zajedno. ☺ Nekako nam je put bio ucrtan, za razliku od mnogih bendova, imali smo baš malo dvoumljenja u ranim počecima. Npr. odmah smo znali kako će nam se bend zvati, odmah smo znali o čemu ćemo pisati u tekstovima, muzički žanr, itd. Odrasli smo svi na tvrdoj andergraund domaćoj muzici devedesetih, i u toj dvehiljadedevetoj, bio je deficit takvih bendova. Svi su smekšali, svi su preko noći počeli da sviraju trubu i harmoniku. Nismo imali ništa novo da slušamo, pa smo sami napravili bend kakav bi voleli da smo slušaoci.

Koja je za vas najličnija pesma benda Mortal Kombat?

Pesma “Slobodan”, sa poslednjeg albuma.

Koja je najveća prepreka s kojom ste se susreli na vašem muzičkom putovanju?

– Pa definitivno ona kod Alibunara, kada smo sa 150 km/h sleteli sa puta u kukuruzno polje. ☺ Svi smo ostali živi i zdravi, čak smo i stigli da sviramo na tom festivalu zbog koga smo toliko žurili. Vredna lekcija koju smo na sreću prošli čitavi. Jedan koncert nije vredan pogibje šestorice. Festival uvek može da pretumba satnicu. Ovako smo mogli samo da više ne sviramo nigde, ali eto, neka sila nam je dala drugu šansu. Ako neko od bendova bude čitao ovo, neka izvuče pouku iz naše greške, i neka se pazi te čuvene krivine kod Alibunara. ☺

Mislite li da internet danas daje šansu izvođačima koju inače ne bi imali?

– Mislim! Da nije bilo interneta, verovatno ne bi bilo ni našeg benda. Ako imaš hit, možeš kao potpuni anonimus da ga objaviš na Jutjubu i u roku od jedne nedelje da svi čuju za tebe! Mi smo potpisali ugovor sa izdavačem tek od trećeg albuma. Zahvaljujući internetu, jednostavno nam nije bio potreban na početku karijere.

Ove godine bend slavi 10 godina rada. Kada se osvrnete na period iza sebe, šta su najznačajniji uspjesi i najveći utisci iz karijere?

– Najveći uspeh ovog benda je u tome što smo se uvek oslanjali na sopstvenu intuiciju i nismo hteli da sledimo tuđa pravila, već smo sebi odredili naša! Nije nam bio potreban uspeh preko noći, već smo disciplinovano i postepeno dolazili do njega, korak po korak.

Kako biste opisali alternativnu scenu u Srbiji, a i u regiionu uopšte?

– Ponovo se nešto dešava i rađaju se dobri bendovi, videćemo samo koliko će biti istrajni. To je verovatno najteži i najbitniji deo, da uprkos svim problemima i izazovima, ne oteraš sve dođavola i ne odustaneš.

Koju knjigu/film biste preporučili?

– Slabo čitam knjige i slabo gledam filmove u poslednje vreme. Koga zanima ova “bendovska” tematika, neka pročita “Sleš sa Entonijem Bozom”. Zanimljiva autobiografija o legendarnom gitaristi, bilo da voliš Ganse ili ne. Poručio bih mlađoj generaciji da odgleda “Petparačke priče” (Pulp Fiction, 1994). Interesantno je koliko klinaca nikada čulo nije za ovaj film. Nije što sam mator, ali današnji filmovi su svi bazirani na specijalnim efektima, nema duše, nema prave glume. Skinem pre godinu dana par novijih filmova, svrstanih u žanr “komedija”, ‘ajde što se nisam nasmejao ni jednom, već me je nakon gledanja mučila depresija tri dana, morao sam Xanax da popijem…

Prošli mjesec objavili ste novi album pod nazivom ‘Decenija’. Šta nam možete reći o navedenom izdanju?

– Ono po čemu se ovaj album razlikuje od prethodnih je šarenolikost žanrova u pesmama, provlače se i brzi metal rifovi i rokenrol balade. Na njemu ćete pronaći i najbržu i najsporiju pesmu koju je ovaj bend ikada napisao. Tematika je ozbiljnija i humor ne preovladava u istoj meri kao ranije. Audio produkcija je definitivno najkvalitetnija do sada, zasluga za istu ide našem producentu Milošu Mihajloviću koji je radio miks i mastering albuma

Ko je sve sudjelovao u stvaranju tog albuma?

– Samo bend i već pomenuti producent.

Njegova koncertna promocija održaće se 22.03. u zagrebačkom klubu Močvara. Šta pubila može očekivati?

– Puna dva sata koncertnog programa, i zapravo nećemo mnogo udaviti sa novim materijalom koji publika možda još uvek nije stigla da svari, verovatno oko 5, 6 pesama ide sa “Decenije”.

Gdje vas publika još može vidjeti u narednom periodu?

– Nakon Splita i Zagreba, imamo potvrđene nastupe u Crnoj Gori, Glava Zete, 01.-02. maj, a zatim ide naš najveći samostalni koncert u karijeri: Beograd, Hala sportova, 18. maj. Ko god da je iz Zagreba želeo da obiđe Beograd, pozivam ga da to učini baš tada, jer će imati šta da vidi.

Ko vam je najveća podrška i koji su vaši planovi za budućnost?

– Porodica i prijatelji. Planovi su da radimo ovo dokle god nam se to bude dopadalo i dokle god budemo imali šta da kažemo u našim pesmama.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

– Sve ljude dobre volje pozivam da dođu u Split (21.03. Circus) i Zagreb (22.03. Močvara), da se zajedno dobro provedemo.

Razgovarao: Aljoša Kremenović          Foto: Marko Ristić

Album “Decenija” dostupan je za besplatan download na službenoj stranici benda te na svim digitalnim servisima, a uskoro će dobiti i svoje fizičko izdanje.

Total
0
Shares
1 comment

Comments are closed.

Previous Article
Matija Dedić, Manu Katché i Romulo Duarte 13.04. u zagrebačkom Studentskom centru

Matija Dedić, Manu Katché i Romulo Duarte 13.04. u zagrebačkom Studentskom centru

Next Article
Punčke Ako se rumenim

Punčke objavile novi singl i spot "Ako se rumenim"