Kurve Na obali sreće

Intervju: Kurve – “Ok je biti sjeban čovjek ali i treba onda raditi na tome, ako ti se da”

Zagrebačka underground punk sastav Kurve objavio je nedavno novi EP „Na obali sreće“. Treće izdanje prokazuje ih kao odvažne umjetnike čiji su tekstovi punk poezija vrijedna pozornog slušanja i čitanja te kojom itekako talasaju društvo 21. stoljeća. Povodom novog izdanja i koncertne promocije istog, koja će se održati sutra u zagrebačkom klubu KSET-u razgovarali smo sa bendom.

Koja je to muzička priča i ideja vašeg benda?

– Hvala ti dragi Treći svijete na ovom slijedu pitanja. Nema ideje našeg benda. Mi smo Kurve, sviramo pank. Imamo sad već nešto kilometara u guzici a i u nogama pa smo počeli brijat artsy spike kao kad je Massimo nakon benzine postao ovaj lik koji je danas i radi one stvari s rukama dok pjeva. To je ideja našeg benda, da je ok biti sjeban čovjek ali i da treba onda raditi na tome, ako ti se da. Ako ne, onda ostaneš šugava osoba pa onda živi sam sa sobom kad si smeće. Naravno, ne ovako grubo, mi smo dosta senzibilni i pristupačni ljudi.

Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja muzikom? To jest, koliko se mijenjao Vaš pristup muzici i na koji način?

– Naši počeci bavljenja muzikom izgledali su dobro. Svi smo izgledali puno bolje i tijela su nam bila ljepšeg oblikovanja, Vito je imao dobar naprijed i izgledao je kao Gym Morrison. Naš pristup muzici se mijenjao iz sata u sat i danas izgleda tako da smo svi jako ozbiljni. Nema više smijeha na probama, mrzimo jedni druge, preziremo Šabu jer je samoživo smeće od čovjeka i razmišljamo kako spasiti njegovu djecu od njega samog. Gago je također prazna osoba. Čini se da je zapravo Vito jedini postao bolja osoba iako se to ne vidi jer puno manje priča a i manje ga viđamo, pa nam možda ponekad fali – što onda doživljavamo kao da je on bolji, a njega zapravo nema.

Objavili ste nedavno svoje treće izdanje „Na obali sreće“, kakve su prve reakcije na njega?

– Prvo smo bili jako sretni što smo to konačno snimili. Onda smo počeli razmišljati koje pjesme su sranje a koje su fakat dobre. Obožavamo Male pobjede, jebena nam je ta stvar i ujedno nam je posebno draga jer je to posljednja pjesma koju smo napravili, to je naš najnoviji materijal i zvuči nam dosta obećavajuće. Tako da smo prvo reagirali sjajno, onda smo bili zabrinuti i gledali smo u daljinu s izrazima lica, i sad smo opet sretni. Tj nadomak sreće, na toj obali.

Kako biste opisali Vaš novi album?

– Da ga moramo opisati, ne bismo ga uopće opisivali.

Ko je sve sudjelovao u stvaranju tog albuma?

– Nažalost smo svi sudjelovali, pa čak i Vito. Osim kuraba, sudjelovali su još Mark Mrakovčić koji je to sve zabilježio i koji nas je ranije u dva navrata slao kući da navježbamo pjesme i vratimo se za par mjeseci. Bio je tu još i Toni Plutonij koji nas je vizualno oblikovao. Osim nas i ovih osoba, više nitko nije sudjelovao. Naše obitelji, žene i djeca, to je realno samo otežavalo stvari ali ajde i oni su onda sudjelovali na neki način.

Kako bi ste opisali današnju alternativnu scenu u Hrvatskoj, a i u regiji uopšte?

– Današnja alternativna scena u Hrvatskoj a i u regiji uopšte postoji, ona jest, ta scena je opisiva i zamisliva. Mislimo da glazba s gitarama zapravo izumire i da će vrlo brzo pank koncerti izgledati kao danas rokabili sletovi gdje ekipa od 40+ oblači kožne jakne ili šta oni već nose i onda kimaju glavom ispred jednako starih ljudi koji sviraju tu mjuzu. Dakle, pank je danas nostalgija, a gitarska mjuza umire pred elektronikom, što je isto ok.

Da li bi ste izdvojiti neki mladi bend ili kantautora iz regiona na koga treba obratiti pažnju?

– Da, treba obratiti pažnju na Eke Bubu, po mogućnosti lajv. Svi bendovi koji su jebeni lajv su zapravo na konjima i dobro prate tu neku dinamiku glazbe danas.

Mislite li da internet danas daje šansu izvođačima koju inače ne bi imali?

-Da.

Koji izvođači Vas najviše inspirišu? Imate li uzora među tekstopiscima?

– Najviše nas inspirišu….nemam pojma. Gago sluša Limp Bizkit i neki big beat ili kako se već zove ona stadionska elektronika, Vito sluša Wizard Lizard Gizard ili tako neko ime i Fidlar, Gradski sluša….nemam pojma šta Gradski danas sluša, Srka sluša Motorhead a Šabo ženu.

U petak, 14.09. nastupate u zagrebačkom KSET-u , gdje Vas još možemo gledati u narednom periodu?

– Čakovec, Vrbovec, Kostanjek pri Krškem, Novi Marof,  Novo mesto, Novi sad, Beograd (valjda onda isto Novi), Mostar i Tuzla ili tako nešto, Zagreb, Osijek.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

– Dragi čitaoci Trećeg svijeta! Poručujemo Vam sljedeće stvari: budite ok ljudi, ne mrzite nikoga čak ni kad imate dobar razlog za to i jednom tjedno imajte probe ako imate bend. Ako nemate bend, onda dva puta tjedno.

Puno Vam hvala na izdvojenom vremenu.

Razgovarao: Aljoša Kremenović

Total
2
Shares
Previous Article
The Ocean i Rosetta 17. studenog u Močvari

The Ocean i Rosetta 17. studenog u Močvari

Next Article
Fatboy Slim No Sleep festival

Fatboy Slim specijalno za No Sleep Festival pravi veliki Warehouse Rave u Luci Beograd