koala-voice

Intervju | Manca Trampuš (Koala Voice): “Željeli smo prigrliti sirovost i razigranost pjesama za koje smo smatrali da su ovom albumu potrebne”

Brucošijada FER-a najveći je studentski događaj koji je već odavno prerastao okvire obične brucošijade, a u subotu 9. 11. nas očekuje novo izdanje ovog mini festivala.

Na ovogodišnjoj Brucošijadi FER-a nastupaju: Brkovi, Vojko V, Svemirko, Zoster, Porto Morto, Koala Voice, She Loves Pablo, Sajsi MC, Trophy Jump, Igralom, Terminator, Mnogi Drugi, Full Ferry, ZMaJ, Jan Kinčl i Mimi.

Slovenski Koala Voice svojom velikom mješavinom indie-punk, pop i disco zvuka već više od četiri godine osvaja publiku od Liverpoola, Moskve, preko Zagreba, pa sve do Skopja, Varšave i Tallina. Nakon hvaljenog plesnog i melodičnog prvijenca ‘Kangaroo’s a Neighbour’, 2017. izlazi studijski album ‘Wolkenfabrik’ pod produkcijskom palicom Dantona Supplea, poznatog po saradnji sa imenima poput Coldplaya, Iana Browna i Morisseyja.

Između ostalog, bilježe nastupe na festivalima kao što su INmusic, EXIT i Pohoda, a u Ljubljani su nastupili i kao predgrupa za legendarne Pixies. 2018. godinu završili su izbacivanjem trećeg albuma ‘Woo Horsie’, koji su promovisali u zagrebačkom KSET-u.

Kako je uopšte došlo do osnivanja benda i zašto ime Koala Voice?

Manca Trampuš: Naravno sve je krenulo iz ljubavi i želje da se stvara muzika i bude muzičar. Tilen (bass) i Domen (gitara) su ti koji su odlučili da se sve započne. Bio im je potreban bubnjar, pa su pitali Tilenovog brata Miha da li bi im se priključio, onda se tokom 2010. godine i ja (Manca) priključila kao vokal i gitarista. Bend je u tom periodu već bio pod imenom Koala Voice, ali je ime inspirisano knjigom koja se zove ‘Najmanji zoo na planeti’, gdje je takozvana ‘voice of koala’ ustvari koala fart.

Tokom karijere koji je bio najveći izazov sa kojim se bend susreo?

Manca Trampuš: Bend je komplikovana materija, suočava se sa raznim izazovima, koji se na kraju isplate. Krenuli smo ni iz čega u nešto, gdje smo sada. Sve što smo radili za nas je bilo novo. Ako bih morao da izdvojim jedan, rekao bih da je najveći izazov biti prisutan i relevantan.

Koji su bendovi najviše uticali na vas?

Manca Trampuš: Na ovo je uvijek teško odogovriti. Na nas su uticale mnoge grupe, ako moramo da izdvojimo jednu, neka budu The Strokes.

Kako se osjećate tokom nastupa uživo, u čemu uživate najviše?

Manca Trampuš: Osjećaji tokom koncerata nisu uvijek isti. Mnogo zavise od toga kako se osjećamo u gradu u kojem sviramo, koliko je neko pijan, kako se osjeća publika itd. Lično uživam da nastupam, to je jedna stvar u koju sam siguran da dobro radim. Ali osjećaji su različiti, od pjesme do pjesme, kreću se od vesele, tužne i divlje. Ali najbolji osjećaj je svakako biti prihvaćen i voljen od publike.

Kako biste opisali alternativnu scenu u Sloveniji, a i u regionu uopšte?

Manca Trampuš: Muzička scena u Sloveniji, pogotovo u Ljubljani se definitivno razvija zadnjih par godina. Ima mnogo novih, mladih bendova i dovoljno prostora da sviraju. Naravno, potrebno je mnogo samoinicijative, ali mislim da scena neprestano raste.

Da li bi ste možda izdvojili nekog od mladih kolega?

Manca Trampuš: Izdvojili bismo nekoliko: Kiwi Flash, The Mint, Kokosy.

Izdali ste krajem prošle godine treći studijski album ‘Woo Horsie’. Šta nam možete reći o navedenom izdanju?

Manca Trampuš: Cijeli proces izrade, snimanja i puštanja Woo Horsie uzeli smo kao jedinstven projekat. Uzeli smo neke stare nedovršene pjesme, uzeli smo neke nove ideje i ušli smo u studio.  Snimili smo ga za samo par dana.  Željeli smo prigrliti sirovost i razigranost pjesama za koje smo smatrali da su ovom albumu potrebne. I na kraju, napraviti ovaj album onako kako smo i napravili, nešto što je nama četvoro bilo potrebno.

Ko je sve sudjelovao u stvaranju tog albuma?

Manca Trampuš: Snimali smo ga u Lotos Studios, što je u osnovi ranč napravljen u studiju, u malom gradu Šentjernej. Bili smo tamo nekoliko dana okruženi konjima, hrpom muva, psima i našim velikim prijateljem, zvučnim inženjerom i producentom ovog albuma – Jure Vlahovičem.

9.11. nastupićete na Brucošijadi FER-a u Zagrebu, najvećem studentskom događaju ovakvog tipa. Možete li nam reći šta spremate za publiku?

Manca Trampuš: Jako smo uzbuđeni, čuli smo da je tamo uvijek veselo. Sviraćemo mnogo pjesama sa naša  tri albuma i biće lijep provod, kao uvijek kad smo u Zagrebu.

Nakon Brucošijade FER-a, gdje vas se može vidjeti uživo? Koji su planovi za budućnost?

Manca Trampuš: Ostatak novembra idemo na turneju! Sviraćemo u Italiji, Francuskoj i Španiji. U većini mjesta ćemo biti prvi put, jako smo srećni što ćemo posjetiti sva ta kul mjesta. Nakon toga, u decembru ćemo imati još nastupa u Sloveniji.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

Manca Trampuš: Uh, pa hvala što ste pročitali sve do kraja. Nadam se da ste saznali neke kul stvari o nama i nadam se da ćemo vas vidjeti na našim koncertima. Pusa

——————————

Regularne karte po cijeni od 70 kn mogu se nabaviti u KSET-u, Dirty Old Empireu, glazbenoj knjižari Rockmark i SC-u. Online kartu kupi putem Entrio sustava. Brucoši FER-a kartu po posebnoj cijeni od 40 kuna mogu kupiti isključivo u KSET-u od uz predočenje e-indexa.

Vidimo se 9. 11. na Brucošijadi FER-a! 🙂

Razgovarala: Stefana Vulević           Foto: Fotosekcija KSET-a

Total
16
Shares
Previous Article
cincila-bend-sarajevo

Intervju | Vanja Solaković (Činčila): "Gledamo da čujemo, slušamo da vidimo"

Next Article
Yammatovo-5-THE-PRETENDERS-HEAVEN-17

Yammatovo 5: The Pretenders i Heaven 17 u Zagrebu