Intervju Mario Knezović Zoster

Intervju | Mario Knezović (Zoster): “Namjeravamo sa petim singlom izbaciti cijeli album”

Mostarska grupa Zoster u subotu 14. maja dolazi u Banjaluku, na događaj “Živjeti slobodno”, koji organizuje UG Sloboda povodom obilježavanja 9. maja – Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom.

U okviru programa Živjeti slobodno, na banjalučkoj tvrđavi Kastel će nastupiti regionalni bendovi i izvođači Nele Karajlić, TBF, Zoster i Sopot.

Tim povodom razgovarali smo sa Mariom Knezovićem, frontmenom Zostera.

Kako teku pripreme za nastup na festivalu “Živjeti slobodno”?

Mario: “Pripremamo se lagano, visinski, nizinski, radujem se jako festivalu, radujemo se koncertu u Banjaluci. Mi nemamo nikakve posebne rituale, ali opet mislim da će biti poseban koncert.

Ovim nastupom se nakon tri godine vraćate u Banjaluku. Sjećate li se vašeg prvog nastupa u ovom gradu?

Mario: “Naš prvi nastup u Banjaluci je ujedno i prvo gostovanje van našeg zavičaja, van Mostara. To je bilo 2001. ili 2002. godine, znam da smo svirali E-play i mi, i to je praktično među prvih deset koncerata naših, s tim da je stvarno prvo gostovanje i to nikada nećemo zaboraviti. Bilo nam je lijepo i nadahnujuće, i nekako je to bio neki znak da se naša muzika svira i van našeg grada. Bila je to neka uzbudljiva stvar i uzbudljivo putovanje.

Album “Imači kada” objavili ste prije tačno deset godina. Kakav je vaš odnos prema ovom izdanju danas?

Mario: “Ne mogu vjerovati da je prošlo deset godina, taj album nam je poseban, posebno je drag, on nema fizičko izdanje. Svi dosadašnji albumi imaju, jedino on nema. Meni kao autoru je možda i najdraži, jer je nekako kompletno i poetski, i muzički je nekako homogen. Ali mi idemo dalje, još nemamo nikakav pravi odnos da sad mogu reći. Još smo premladi da bi imali neki odnos, pa da bi mogao pričati o tome sa nekom distancom.

Kako posmatrate razliku između konkretno vašeg benda u studiju i na stage-u, i kako sebe doživljavate u tim ulogama?

Mario: “Bend u studio bi poredio kao snimanje filma, bend na stageu bi bilo kao teatar, nastup u teatru. Sve ima svoju draž. U studiju je kreacija određene kompozicije i događa se čudo, događa se harmonija, neka konačnost koja će ostati iza nas. Pravimo nešto što će ostati kad nas ne bude, a koncerti i nastupi uživo je nešto što je stvar trenutka koji dijelimo sa publikom koja je tu i kojoj se to utiskava, i u našu memoriju i u memoriju publike. I to ostaje u tom domenu, dakle to je nešto što se neće moći nikad prepričati. Čak ni kad se snimi, nije to to, ukoliko neko nije bio tamo. Razlike su velike, ali u ustudiju i uživo postoji ista strast, tj. različita, ali jednako intenzivna. Studijski snimci su za kad nas ne bude, ali stage je za one koji su prisutni danas, dok smo mi živi.

U januaru 2015. izašao je vaš posljednji studijski album “Srce Uzavrelo”. Kada možemo očekivati novi album “Najgori”, u saradnji sa izdavačkom kućom Croatia Records?

Mario: “Planirali smo ga izdati prije ljeta, ali nismo uspjeli iz raznih tehničkih razloga. Namjera nam je objaviti album nekad na jesen, do sad smo izbacili dva singla, namjeravamo sa petim singlom izbaciti cijeli album. Tako da bi za sljedeću sezonu pokrenul promociju albuma.

Spot za singl “Kuda idu svi ti ljudi” nastao u režiji Miodraga Cicovića, gitariste i vokala benda Straight Mickey and the Boyz. Kako je došlo do ove saradnje?

Mario: “Pa Miki je muž naše prijateljice, Miki je mostarski zet. Znamo se već dosta dugo, i Miki nije radaio samo video za “Kuda idu svi ti ljudi”, nego je radio i video za “Volio sam te”, sa našeg albuma “Srce uzavrelo”. I to je bilo onako sponatno, gerila ajmo reći, gdje smo mi njega zamolili da nam bude neki savjetnik, a onda je na kraju on preuzeo i snimio cijeli video i montirao. Kasnije smo radili i “Kuda idu svi ti ljudi”, u puno boljoj produkciji sa više novca. Miki je vrh, on radi video spotove i svom bendu i drugim bendovima. Mi smo u nekoj sličnoj vibri i jako se dobro razumijemo, prijatelji smo veliki. Ali sve to ne bi vrijedilo da on nije nadaren i da on nije jako sposoban čovjek, da napravi stvari do kraja. Džaba što smo prijatelji, da nije sposoban, a sad kad smo prijatelji je još ljepše, kad sa prijateljima možeš razviti suradnju.

Pored singlova “Kuda idu svi ti ljudi” i “Treba mi keš”, da li će još neka pjesma sa ovog albuma uskoro doživjeti ekranizaciju? (Ako da) Koja pesma je u pitanju? Možete li nam reći nešto više o tome?

Mario: “Mi smo sad upravo u montaži za treći video singl sa albuma “Najgori”, pjesma se zove “Čovjek želi da je ptica”, a možda se zove i “Žica”, još nismo odlučili. Planiramo objaviti pet video singlova, sa petim singlom trebamo objaviti i cijeli album. Htjeli smo ekranizirati sve pjesme, ali mislim da nećemo to uspijeti. Tako da ćemo na neki način ostaviti i publici da nam mašta taj vizuelni dio za neke pjesme.

Kakvi su planovi Zostera za narednih 20 godina?

Mario: “Planovi Zostera za narednih 20 godina su da snimi još pet albuma, ukupno ćemo snimiti deset albuma. Taj magični broj deset. Zoster će snimiti deset albuma, nadamo se sljedećih dvadeset godina ako nas posluži snaga, život. I da budemo u fizičkoj moći da sviramo , nastupamo, snimimo do kraja deset albuma. A kakvi će oni biti još to ne znamo, jer će oni biti odraz vremena i prostora u kojem ćemo živjeti u narednoh dvadeset godina.

Šta biste poručili onima koji su na početku karijere ili se razmišljaju da li da pokrenu neku svoju priču i osnuju bend?

Mario: “Ne bi im poručio ništa konkretno, znaju oni sami to. Koga nešto proganja, on će to i napraviti. Tu nema formule, tu nema pravila, ljudi imaju potrebu da se izražavaju i to su radili u težim vremenima od današnjih. Danas je puno lakše da se izrazimo, svako ko ima potrebu da se izrazi, on će to i raditi. Ja samo savjetujem da sljedimo svoje srce.

Gdje publika može da pleše sa vama poslije Banjaluke? Imate li još neke dogovorene datume?

Mario: “Poslije Banjaluke možemo plesati u Čapljini (22.05.), zatim 28.05. plešemo u Ljubuškom, zatim 10.06. plešemo u Podgorici na festivalu Zabjelo. Zatim 25.06. Novi Sad, prestonica kulture, zatim 03.07. sviramo u Prijedoru, zatim sviramo na OK Festu na Tjentištu 17.07. zatim sviramo u Minhenu 23.07. u Arilje 29.07. pa u Tuzli na Kaleidoskop festivalu 30.07. i ajmo reći da je za sad to to, ostalo ćemo javiti naknadno.

Razgovarao: Aljoša Kremenović

Total
0
Shares
Previous Article
Beogradski bend Kosa projekcija Dva sata sreće

Kosa projekcija objavili debi singl “Dva sata sreće”

Next Article
Dead Can Dance - Štark Arena, Beograd 19

Galerija | Dead Can Dance - Štark Arena, Beograd (12.05.2022.)