ZMaJ bend

Intervju | Mario Petrinjak (ZMaJ) “Ekipa može očekivati kratku ali vatrenu žurku”

Brucošijada FER-a najveći je studentski događaj koji je već odavno prerastao okvire obične brucošijade, a u subotu 9. 11. nas očekuje novo izdanje ovog mini festivala.

Na ovogodišnjoj Brucošijadi FER-a nastupaju: Brkovi, Vojko V, Svemirko, Zoster, Porto Morto, Koala Voice, She Loves Pablo, Sajsi MC, Trophy Jump, Igralom, Terminator, Mnogi Drugi, Full Ferry, ZMaJ, Jan Kinčl i Mimi.

Virovitički eksperimentalni instrumentalni electronica/rock sastav ZMaJ, prema navodima članova, nastao je kao odgovor na muzički konformizam hrvatske publike i scene koja danas prolazi kroz napredak i promjene. Predstavivši se publici albumom prvijencem ‘Svaki kraj novi je početak’ 2016. godine, početkom 2017. godine bend je održao ‘Izložbu zvuka’ čiji je cilj bio istraživanje elektronske klupske muzike, kao rezultat čega su nastale muzičke minijature koje se protežu kroz različite elektronske žanrove proširujući ideju rock tria na jedinstven način. ZMaj je 2019. nastupio na INmusicu i FER Open Airu, a sada će zapaliti i unutrašnjost FER-a.

Tim povodom, bubnjar benda Mario Petrinjak, razgovarao je za Treći Svijet.

Kako je ZMaJ nastao, otkud je došla inspiracija za ime benda?

Mario Petrinjak: ZMaJ je nastao 2015. godine kada smo se vratili sa završenih studija u naš rodni grad Viroviticu te počeli eksperimentirati sa zvukom i autorskim materijalom. Počeli smo kao trio: Zrinko, Mario i Jasmin i od tuda je došla i inspiracija za ime benda. Ali naravno, zmaj nam je svima najdraža životinja, pa je to bio logičan odabir za ime benda.

Imate li neke muzičke uzore, nekoga ko vas inspiriše i u čiju se muziku ugledate?

Mario Petrinjak: Naravno, svaka nova muzika sinergija je raznih utjecaja i uzora. Najveći uzori su nam ekipa koja pomiče granice i radi nešto svježe i osobno. Kao najutjecajnije izvođače mogli bi navesti Nerve, Jaga Jazzist, Radiohead, Boards of Canada i mnogi drugi.

Kako bi opisali muziku koju stvarate, šta mislite koji žanrovi je najbolje opisuju?

Mario Petrinjak: Prvi album ‘Svaki kraj novi je početak’ bio je veoma emotivan i osoban, na tragu post rocka sa proširenim ansamblom i raspisanim dionicama, makar smo i tada odlazili u razne žanrovske izlete. Kruna i kraj te faze bio je koncert na MIMO festival u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Za tu prigodu mladi hrvatski kompozitori Mak Murtić, Jurica Hrenić, Leo Beslać i Antonio Ivan Šangulin napisali su međustavke koji su dodatno obogatili već postojeće kompozicije i zaokružili cijeli album i tu fazu naših života. Nakon toga prelazimo u drugu ZMaJ fazu zvanu ‘Zwei’. Osmišljena je kao niz EP-ova po tri kompozicije, gdje se igramo i eksperimentiramo sa elektronskim žanrovima. Tijekom te faze dogodile su se neke promjene u postavi benda. Naša dugogodišnja VJ-ica i dizajnerica Iva Gavrilović odlučila je napustiti bend zbog svoje karijere u filmu, ali smo zato dobili glazbeno pojačanje i bendu se priključuje producent i manipulator zvuka Ivan Manjkas.

Kako biste opisali alternativnu scenu u Hrvatskoj, a i u regionu uopšte?

Mario Petrinjak: Domaća scena je sve veća i zanimljivija. Izvođači stvaraju nešto osobno i svježe, nisu više samo kopije stranih izvođača te što je možda najbitnije: nisu više ovisni o izdavačima i diskografskim kućama. Rijetki alternativni izvođači su prisutni na mainstream medijima, ali ipak imaju veliku publiku i svoje mjesto na sceni. Primjer toga je Ferragosto Jam festival koji je ove godine imao rekordnu posjećenost od gotovo 20 tisuća ljudi a ugoščuje isključivo regionalne izvođače od kojih većina nema pristup mainstream medijima.

Da li bi ste možda izdvojili nekog od mladih kolega?

Mario Petrinjak: Toliko je dobrih izvođača da ne znamo odakle bi krenuli… Porto Morto, i cijeli Jeboton kolektiv, Chui, ABOP, Mimika orkestar, Truth not Tribe, She Loves Pablo, Svemirko, Kozmodrum, Mary May, Them Moose Rush… Lista je preduga.

Kako se osjećate tokom nastupa uživo, u čemu uživate najviše?

Mario Petrinjak: Najviše uživamo u vedrom danu bez kiše, jer su zadnja tri koncerta ZMaJ-a odgođena ili skraćena zbog vremenskih nepogoda. Zvuk benda oslanja se isključivo na elektronsku opremu, stoga najviše uživamo kad oprema funkcionira besprijekorno kao na probi.

Mislite li da internet danas daje šansu izvođačima koju inače ne bi imali?

Mario Petrinjak: Internet je odličan za komunikaciju, suradnju te kao izvor informacija kako o novoj muzici tako i o opremi i tehnikama produkcije. Negativna strana interneta je što je izazvao hiperprodukciju i snizio kriterij kvalitete muzike. Moglo bi se reći da je internet dobar za muziku ali loš za muzički biznis.

9.11. nastupićete na Brucošijadi FER-a u Zagrebu, najvećem studentskom događaju ovakvog tipa. Šta publika može da očekuje na vašem nastupu?

Mario Petrinjak: Namjera projekta “Zwei” je da ZMaJ preselimo iz intime dnevnog boravka u gužvu plesnog podija. Cijeli set je koncipiran kao miks uživo odsviranih elektro minijatura koje naš manipulator zvuka Ivan provlači kroz razne efekte i time svaki nastup zvuči nepredvidivo i drugačije. Ekipa može očekivati kratku ali vatrenu žurku!

Nakon Brucošijade FER-a, gdje vas se može vidjeti uživo?

Mario Petrinjak: Sviramo 6.12. u Virovitici u sklopu manifestacije ‘ViKA jesen u Štednoj’, zajedno sa bratskim bendom Spotty Mug koje ovom prilikom besramno reklamiramo (album prvijenac ‘Spotty Mug’ izašao je prije mjesec dana). Manifestaciju organizira naša udruga ViKA – Virovitička kulturna alternativa, koja se bavi promoviranjem i organiziranjem kullturnih događanja na području grada Virovitice. S time nastojimo decentralizirati regionalnu i ojačati lokalnu scenu. Nadam se da ćemo uskoro moći ugostiti i izvođače iz susjednih zemalja, ako nam financije to dopuste.

Imate li u planu možda neki novi materijal? Koji su planovi za budućnost?

Mario Petrinjak: Materijal za album ‘Zwei’ je još uvijek u nastajanju, 3 EP-a su izdana a još 3 čekaju svoj moment, te će na kraju svi EP-evi biti spojeni u jedan veliki album. Na Brucošijadi FER-a moći ćete čuti izbor sa svih 6 EP-a, pa to nikako ne smijete propustiti.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

Mario Petrinjak: Ako ste u Zagrebu dođite na FER, gdje ZMaJ nije jedina zver.

——————————

Regularne karte po cijeni od 70 kn mogu se nabaviti u KSET-u, Dirty Old Empireu, glazbenoj knjižari Rockmark i SC-u.

Online kartu kupi putem Entrio sustava.

Brucoši FER-a kartu po posebnoj cijeni od 40 kuna mogu kupiti isključivo u KSET-u od uz predočenje e-indexa.

Vidimo se 9. 11. na Brucošijadi FER-a! 🙂

Razgovarao: Aljoša Kremenović            Foto: Fotosekcija KSET-a

Total
4
Shares
Previous Article
Futurephobia

Futurephobia singlom “Time Can't Stand Still” najavljuje EP izdanje

Next Article
Brucošijada-FER-a-2019

Dijelimo 2×2 upada za 38. Brucošijadu FER-a