Misery-Crown-bend-bihac

Intervju | Misery Crown: „Radimo više i bolje nego ikad“

Djeca Krajine i glasnogovornici stoner/sludge žanra, znani kao Misery Crown, dolaze prvi put u Banjaluku, u okviru BL Rising-a 2020. Ova fantastična četvorka je podijelila sa nama svoje stavove, ne samo kada je riječ o muzici i onome što ona predstavlja, već i o ljubavi prema svojoj zemlji i sugrađanima. Pa hajde da ih upoznamo malo bolje.

Ono što nas za početak najviše zanima je pozadinska priča o imenu benda. Ima li ono za vas neko posebno značenje i kako ste ga osmislili?

– Ime smo smislili spontano nakon skoro 3 mjeseca od osnivanja benda kada smo već počeli sa snimanjem prvih pjesama. Prilikom snimanja pjesme koja je danas poznata kao K.R.A.J.I.N.A. falio nam je jedan stih, pa sam ubacio rečenicu gdje osoba iz teksta treba staviti mizernu krunu kao vrhunac svoje nevolje/jada. I tad je nešto kliknulo da je ustvari Misery Crown idealno ime za ovaj bend. Jug je inače muzika puna patnje, tuge i mizernih situacija/dešavanja, a BiH je sama po sebi plodno tlo za sve nabrojano. Međutim nije sve tako crno, pa smo dio našeg opusa posvetili i lijepim stranama ove države.

Prošlo je dosta vremena od kada je vaš prvi full length album “When North Meets South” ugledao svjetlost dana. Kada se osvrnete na njega iz ovog ugla, da li ste zadovoljni njime koliko i vaši fanovi ili biste ipak nešto drugačije uradili?

– Kad god se osvrnete na nešto iz prošlosti uvijek se jave i pitanja sumnje. Ono što mogu reći je da smo mi izuzetno zadovoljni prijemom albuma od strane publike, mnoge pjesme se i dalje nalaze na set listi za sviranje uživo i nisu nam dosadile. Međutim vjerovatno je da bi neke od njih doživjele jedan vid transformacije da su nastale danas, a sigurno je da bi produkcijski bile drugačije. Koncept albuma bi definitivno ostao isti, a evo nakon 8 godina i dalje je taj koncept svjež i aktuelan. Kada se sve uzme u obzir, tj. period kada su pjesme nastale i naše mogućnosti zaključio bih da smo sretni sa izvedbom i ishodom albuma.

Možemo li očekivati novi album u skorije vrijeme ili možda singl i spot?

– Uskoro objavljujemo 2 singla i sa njima završavamo EP priču čiji je koncept Krajina i dešavanja u istoj. Ime je objavljeno ranije, a to je „Northern Wind“ i pjesme se nalaze u fazi mixanja i produkcije. U planu je i video za pjesmu koja je također završena, ali nije dio EP-a, već narednog izdanja (u kojem god obliku bilo). Ideje za spot postoje, ali to nam trenutno nije u fokusu rada.

Šta vas najviše pokreće prilikom stvaranja muzike i koliko uticaja druga muzika ima/la na vaš rad ili konkretnije album NOLA?

– Na stvaranje muzike nas pokreće prvo želja da i dalje sviramo, a kroz sviranje ide i zabava, druženje i uglavnom pozitivne stvari. Nikad nisam razmišljao da se u potpunosti prestanem baviti muzikom, iako je bilo teških perioda gdje je entuzijazam bio ravan nuli iz više razloga. Ipak kako se kaže strpljen – spašen pa trenutno bend radi više i bolje nego ikad, stoga je bitno ostati uporan i dosljedan prvobitnoj ideji. Želja da sviramo se pokazala jačom od svih drugih otežavajućih faktora kojih je vjerujte bilo mnogo.

Očigledno je da su Down i NOLA naš najveći utjecaj. Ipak se to najviše moglo uočiti na prvom albumu, dok smo na idućim izdanjima kroz iskustvo i činjenicom da sviramo zajedno duži period već razvili neku svoju prepoznatljivu notu i priču.

Pjesme “K.R.A.J.I.N.A.” i “Una” su tematske, pa nas zanima da li ćete nastaviti u tom pravcu i da li vas je za njihov nastanak motivisao odlazak mladih iz zemlje ili nešto drugo?

– Idući EP je u potpunosti posvećen toj tematici, a prvobitni motiv nije bio odlazak mladih već više nostalgične prirode, jer smo u periodu nastanka K.R.A.J.I.N.A. studirali u Sarajevu pa nam je često falio naš grad i ljudi, ali isto tako smo htjeli pokazati ostatku zemlje šta Krajina sve nudi. Vremena se mijenjaju pa je iz nostalgije izrasla zabrinutost za stanje u državi, a evidentno je da iz našeg kraja odlazi najviše omladine. Stoga smo odlučili ovo izdanje u potpunosti posvetiti ljepotama/pričama iz Krajine i na taj način ljudima što ostaju pokušati olakšati situaciju, a ovima što su otišli probuditi nostalgiju i želju da se vrate barem ponekad. Ipak za nas muzika nije fiksiran proces, jer su već gotove nove dvije pjesme koje tematski ne pripadaju Krajini nego nekoj klasičnoj southern tegobi.

Uz koju muziku privatno najviše uživate, a da nije u pitanju southern/stoner/sludge? Slušate li raznoliku muziku ili ste vjerni samo svom žanru?

– Misery Crown ekipa je mix svega i svačeg. Naravno da dominira metal svih vrsta, ali se na našim listama može naći praktično svaka vrsta muzike. To je u globalu super jer se tako ponekad rode i zanimljive aranžmanske i muzičke ideje koje možemo iskoristiti za bend.

Kakva je metal scena u Bihaću? Mogu li se pronaći mlađi bendovi i imate li prostor za druženje alternativne raje?

– Metal scena u Bihaću ne postoji, a sama činjenica da je Misery Crown prvi put nastupio u svom gradu tek 2019. ide u prilog toj tvrdnji. Trenutno osim nas postoji Emberdown, a godinama staža smo tu negdje, što znači da mladih metal bendova nema. Prostor za probe i druženje bendova postoji i to lijepo napreduje, a ista ekipa organizuje na godišnjem nivou jedini događaj vrijedan pažnje „Bihać urliče“ festival u sklopu kojeg smo se prvi put prezentirali našem gradu.

Gotovo je nemoguće da jedan bend u svojoj karijeri nema promjene u članstvu. Koji je uzrok za vaše i da li ste još uvijek u OK odnosima sa starim članovima?

– Najčešći razlog su privatne obaveze članova koje ih spriječavaju da sviraju, kod nas je i bio slučaj da se član jednostavno više ne pronalazi u metalu, pa do onih standardnih razloga kao što su udaljenost članova gdje se onda gubi koherentnost benda i volja za eventualnim nastavkom kada uvjeti to omoguće. Sa svim bivšim članovima smo u dobrim odnosima jer je sve išlo na fer i korektnoj osnovi.

Imate li zacrtan cilj za neki budući period?

– Sada smo napokon u poziciji da imamo redovne probe i svirke, a snimanje novog materijala nikad nije bio problem. Stoga je cilj što više svirati uživo i gdje god se otvori prilika, jer ipak je najbolja promocija nastup pred publikom.

Sarađujete li sa bendovima u regionu i kakvo je uopšte vaše mišljenje o alternativnoj sceni na našem prostoru?

– Nemamo baš neku konkretnu suradnju, ali smo kroz godine upoznali puno ljudi i bendova i svima stojimo na raspolaganju, a vjerujem i oni nama za bilo kakav vid suradnje. Alternativna scena u BiH je u slobodnom padu već godinama, a trenutno je održava nekoliko entuzijazista čiji elan neće biti vječan. U slučaju da ih neko ne zamijeni, vjerovatno ćemo dočekati posljednji ekser u kovčeg kroz koju godinu.

Kako ste saznali za BL Rising i mislite li da on može napraviti značajan pomak za uzdizanje scene i promociju autorskih bendova?

– Za BL Rising smo saznali prateći druge BiH bendove, pa smo uočili da u sklopu svojih nastupa najavljuju i vaš festival. Ove godine smo se odlučili i sami prijaviti jer nam se naročito svidjela ideja da prolazi isključivo autorski rad, a i odlična je prilika da se prvi put predstavimo publici u Banja Luci. U situaciju u kakvoj je naša scena, svaka pa i najmanja lokalna svirka je značajan pomak, a kamoli festival koji već poprima odlike tradicionalnog događaja.

Da li ste upoznati sa bendovima koji nam dolaze ove godine i da li biste željeli da sarađujete sa nekim?

– Neki bendovi su nam novi na radaru, a neki su stari i iskusni vukovi koje smo negdje već gledali. Biće zanimljivo vidjeti transformaciju Chaos Addicta koje sam 2012. gledao u Sarajevu kao tribute, u autorski bend. Žao mi je što nećemo biti u mogućnosti ispratiti obje noći festivala jer bi tako upoznali svu ekipu koja dolazi, ali nadam se da ćemo uspostaviti suradnju sa bendovima s kojima ćemo dijeliti binu.

Šta ste spremili za našu publiku, i šta očekujete od vašeg nastupa u Banjaluci?

– Spremili smo set listu od najboljih pjesama, kombinaciju sa svih izdanja. Osim toga, prvi nam je nastup u Banja Luci i nadamo se da ćemo sa vašom publikom uspostaviti jedan kvalitetan i dinamičan odnos pa da narednu svirku svi željno očekujemo. Banja Luka je iznjedrila ovaj žanr u BiH pa zato mislimo da je to pravo mjesto za Misery Crown.

Dosta smo ispitivali. Imate li vi  neko pitanje za nas ili poruku za kraj? 

– Pitanja nemamo, želimo vam uspješan festival i ove godine, a da narednih bude još bolje i jače. Hvala na odličnim pitanjima i prilici da nastupamo na BL Rising 2020!

Hvala vama na sjajnom razgovoru, vidimo se u petak 3. aprila u banjalučkom City Pubu! Nastavite i dalje da pratite rad benda Misery Crown na njihovoj Facebook stranici, Instagram nalogu i YouTube kanalu. A, za slučaj da niste znali, bend čine: Šahsudin Osmanović (vokal/gitara), Riad Šahinović (gitara), Haris Bezdrob (bass) i Muris Mureškić (bubnjevi).

BL Rising Promo

Total
0
Shares
Previous Article
random-stepping-stone

Random nastupa pre Romana Nervosa u novosadskom Domu kulture

Next Article
klosarenilo-elemental-hej-sanjalice

Klošarenilo i Elemental udružili snage u pjesmi „Hej, sanjalice“