Share
Intervju: Natalija Havralenko – “Volim dosta različitih žanrova i načina produciranja”

Intervju: Natalija Havralenko – “Volim dosta različitih žanrova i načina produciranja”

Mlada kantautorka Natalija Havralenko poklonila je svojoj publici prvog dana 2019. godine novi singl “Sum It Up”. Natalija je ovaj singl snimila prije nekoliko godina, ali je čekala pravi trenutak kako bi pjesmu podijelila sa svojom publikom.

Nešto više o navedenom singlu, svojim muzičkim počecima, uzorima, šta je inspiriše, rekla je Natalija u razgovoru za Treći Svijet.

Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja muzikom?

– Ne mogu da se sjetim kada je počelo, samo znam da sam uvijek pjevušila i slušala muziku. Moja sestra Alisa je mnogo uticala na mene. Ona je bila teenager kada sam ja imala 4, 5 godina i obožavala je Celine Dion, Mariah Carey i te velike dive, New Kids On The Block, George Michael, uglavnom pop muziku 80ih i 90ih. S druge strane, mama i tata su slušali muziku iz 60tih, takođe stranu. Mislim da je prva domaća grupa koju sam aktivno slušala bila K2. Tako da sam odrasla na tom zapadnom zvuku. U školi sam počela da pjevam kao solista u horu, učestvovala sam u dramskim sekcijama, osjećala sam se vrlo prirodno na bini.

Ko su Vaši omiljeni bendovi i ko je najviše utjecao na Vas kao muzičara?

– Poslije toliko godina slušanja muzike, stvarno mi je teško izdvojiti pojedince. Mnogo kompozitora i pjevača je uticalo na mene, što je i danas slučaj. Jedan od meni ipak omiljenih autora jeste Stevie Wonder. Ko god mene poznaje zna koliko volim njegovu muziku. Nisam naišla na autora koji u svojim pjesmama iznosi toliko radosti, optimizma i blagoslova kao što to čini Stevie.

Da li ste pronašli svoj zvuk i u kom pravcu planirate ići?

– Kada je vokal u pitanju, mislim da sam rano pronašla svoj zvuk. Ali i danas nadograđujem znanje i iskustvo. A kada je muzika u pitanju, ne vjerujem da ću se zadržati na jednom stilu. Volim dosta različitih žanrova i načina produciranja. Trenutno su mi tri pjesme objavljene., nemaju ama baš ništa zajedničko. Osim što ih ja pjevam. S druge strane, mislim da se i dalje traži u autorskom smislu. To putovanje je zaista uzbudljivo i jedva čekam da vidim šta budućnost nosi za mene i moju muziku.

Koje su teme vaših pjesama i šta je to što vas inspiriše?

– Do sada u sve moje pjesme bile ljubavnog karaktera. Međutim, od kako sam postala majka, moja najveća inspiracija jeste moje dijete. I dalje će ljubavne pjesme biti glavni fokus mog pisanja, ali sa drugačije tačke gledišta. Živim na drugoj strani svijeta, usponi i padovi nas imigranata me takođe inspirišu. Mogu da kažem da sam istinski zahvalna na svom životu, na svojoj porodici i na zdravlju svih nas. Radost koju osjećam svaki dan moram opravdati, pa se trudim da živim onu najbolju sebe u svakom pogledu. To me gura dalje i daje mi motivaciju za nove pohode.

Koja je najveća prepreka s kojom ste se susreli na vašem muzičkom putovanju?

– Bilo je i bude mnogo prepreka, ali ja ih doživljavam kao nešto što gradi karakter. Muzika za mene nije posao ili nešto što mora da mi obezbijedi život. Samim tim, moj pristup jeste mnogo opušteniji. Trudim se da ispunim svoj standard, koliko god mogu. Neke stvari bi bile lakše da imam tim oko sebe, ali sam mnogo naučila o drugima i sebi i ta iskustva su nezamjenjiva.

Mislite li da internet danas daje šansu izvođačima koju inače ne bi imali?

– Zavisi od toga šta izvođači žele. Internet nam prije svega daje gomilu informacija i znanja. Ako neko želi da uči i napreduje u svom stvaralaštvu, ne postoje prepreke. Kao primjer, nekada su samo oni imućni bili u stanju da uče svirati instrument. Sada je dostupno svima sa par klikova. Mislim da daje šansu, ali isto tako daje šansu velikom broju umjetnika u istom trenutku, tako da je vjerovatno jednako teško kao i ranije.

Koju knjigu/film biste preporučili?

– Trenutno čitam ‘Conversations with God’ Neale Donald Walsch. Knjiga me navodi na mnogo razmišljanja, nisam je još završila ali bih je definitivno preporučila. Iskreno se ne sjećam kada sam zadnji put gledala film. Moram da se uozbiljim! 🙂

Nedavno ste objavili novu pjesmu pod nazivom ‘Sum It Up’. Šta nam možete reći o navedenom singlu?

‘Sum It Up’ je vesela pjesma koja na pomalo šaljiv način govori o završetku jednog odnosa. Muziku je pisao Petar Pupić, sjećam se dana kada mi je poslao demo, samo refren. Zaljubila sam se u tu melodiju. Dopalo mi se što je pravi pop u pitanju i htjela sam da otpjevam jednu tako neopterećenu pjesmu.

Ko je sve sudjelovao u realizaciji singla?

– Pjesmu smo snimali davno, Petar Pupić, Samuel Vincent i moja malenkost. Snimanje je proteklo brzo i bez ikakvog cimanja, nas troje se muzički dobro razumijemo.

Ko vam je najveća podrška i koji su vaši planovi za budućnost?

– Moj suprug i moji roditelji. Planiram da rastem. Planiram da budem još ljubaznija, srdačnija i pozitivnija.

Ko je od izvođača u posljednje vrijeme uspio da vas zainteresuje i zašto?

– Jacob Collier. Taj mladić je u nevjerovatan. Neka čitaoci potraže na netu ako ih zanima, stvarno nema smisla komentarisati.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

– Poručila bih ono što i sebi govorim svaki dan, a to je da budemo zahvalni na ovom životu, na vremenu koje nam je dato, da se radujemo, da budemo ljubazni i pažljivi. Bog vas blagoslovio!

Razgovarao: Aljoša Kremenović