Nenad Borgudan Detour

Intervju: Nenad Borgudan – “Publici ćemo maksimalno priuštiti jedno lijepo audio vizualno putovanje”

Na najvećem i najvažnijem koncertu u svojoj dosadašnjoj karijeri, koji će se dogoditi 08.12. u Domu sportova, popularna elektro akustik grupa Detour će, uz dobro poznate starije hitove, zagrebačkoj publici predstaviti i nove pjesme s upravo objavljenog petog studijskog albuma ‘Tourdetour’. Na velikom koncertnom spektaklu vizualno i scenaristički pripremljenom kao jedno uzbudljivo dvosatno putovanje, uz podršku visoke produkcije, veseloj petorci pridružit će se i nekoliko gostiju, mogli bi reći sama krema domaće urbane pop scene. Uz drage prijatelje i kolege Aljošu i Tonku iz grupe Pavel, od gostiju su pozvani grupa Headoneast čiji je član i autor Aleksandar Ljiljak poznat još iz doba djelovanja u grupi Yammat, a vjerujemo kako će posebnu pažnju te večeri pobuditi i gostovanje grupe Nipplepeople. Prije izlaska Detoura zagrebačka publika će kroz polusatni koncertni nastup imati priliku upoznati beogradsku grupu Ničim izazvan.

Nakon sjajnih rasprodanih koncerata u Tvornici kulture, Vintage Industrial baru i posljednjeg, ovog Valentinova uz Pavel u K.D. ‘Vatroslav Lisinski’, te uspješnih festivalskih nastupa na Exitu i Sea Staru, jedan od vodećih pop sastava na sceni i miljenici publike i muzičke kritike spremni su za zagrebački Dom sportova!

Tim povodom razgovarali smo s autorom i frontmenom grupe Nenadom Borgudanom.

1. Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja muzikom? To jest, koliko se mijenjao Vaš pristup muzici i na koji način?

– Moje bavljenje glazbom datira još iz tinejđerskih dana kada sam počeo svirati gitaru. Prvi afinitet je bio skladateljski, kasnije kroz osnovnu, srednju i fakultet su bili bendovi u kojima sam sudjelovao i kao autor. Ozbiljniji dio i veliku promjenu u načinu rada mi je donijela pojava kompjutera tijekom 90-ih godina kad sam počeo dosta raditi u muzičkim softwerima što mi je ujedno i definiralo način skladanja, barem u prvoj fazi rada. Proteklih godina nekako sam se vratio gitari dok kompjuter služi  samo kao nešto u što usnimavam i ne koristim ga više kao skladateljski alat. Promijenio se i moj pristup autorskom radu gdje sam kao mlađi radio pod utjecajima svojih idola, a danas pokušavam autorski slušati sebe.

2. Koji su Vas izvođači najviše inspirisali na početku karijere?

– Ako sada gledam početak karijere Detoura ili Yammata, inspiracija se crpila iz rada glazbenika iz svijeta elektro, elektro akustičnog zvuka. Tu su definitivno bendovi koji su se pojavili početkom 90-ih od Massive Attacka, Zero7, Groove Armade, Air-a, Moloko, Feist i mnogi drugi.

3. Da li možete da izdvojite neki nastup koji Vam je ostao u sećanju kao najzanimljiviji ili najuspješniji?

– Koncert kojeg se rado sjećam je zajednički koncert nas i grupe Pavel na šibenskoj Tvrđavi. Jedan od jačih doživljaja je bio i trenutak kad smo bili predgrupa Faithlessu u Zagrebu na Šalati pa isto tako i Exit festival te Sea Star festival gdje smo svirali prije grupe Hurts. Lijepe svirke, velike, masovne i vrlo dojmljive.

4. Kako bi ste opisali današnju scenu u Hrvatskoj, a i u regiji uopšte?

– Moje osobno mišljenje je da je scena u Hrvatskoj jako dobra, dosta ljudi se bavi glazbom na visokom nivou. Ima sjajnih autora, sjajnih izvođača, dok za regiju sam nešto manje upućen pa to što stiže do mene su valjda najbolji proizvodi tako da je i tu dojam da je situacija zadovoljavajuća. Mišljenja sam da nikad nije bio problem u glazbi, da je glazba rijetko imala krizu, ona zapravo  pobjeđuje.

5. Da li bi ste izdvojiti neki mladi bend ili izvođača iz Hrvatske ili regiona na koga možda treba obratiti pažnju?

– Više sam upućen u bendove i izvođače koji su trenutno na sceni tako da nažalost nisam upoznat s nekim mladim neafirmiranim bendovima.

6. Mislite li da internet danas daje šansu izvođačima koju inače ne bi imali?

– Sigurno da pruža šansu jer internet je stvarno učinio informaciju dostupnijom tj. lakše je izaći iz anonimnosti, poslati poruku šire nego kada ga nije bilo. Naravno potrebna je određena spretnost da bi ju se znalo iskoristit, a i šansa je šansa… Što se kasnije događa je nešto sasvim drugo, al šanse svakako daje.

7. Koju knjigu/film biste preporučili?

– Pa preporučio bi trilogiju Zadužbina Isaaca Asimova, vrlo zanimljiv epski znanstvenofantastični roman o zanimljivim teorijama. Od filmova tu je jedan stari američki triler, film ceste, ujedno prvi film Stevena Spielberga kojeg je snimio za televiziju, zove se ‘Duel’  gdje poslovnog čovjeka iznenada, naizgled bez ikakvog razloga, počne proganjati cisterna na autoputu u Kaliforniji.

8. Upravo ste objavili novi album pod nazivom “TourDetour”. Šta nam možete reći o navedenom izdanju?

– Navedeno izdanje je presjek našeg rada u protekle tri godine. Prva pjesma s kojom smo predstavili album i Ginu, našu novu pjevačicu bila je ‘Zaljubila sam se’ koja je polučila veliki uspjeh i Detouru donijela dva Porina, za Pjesmu godine te Izvedba grupe s vokalom. Dalje su uslijedile pjesme ‘Biram’, ‘Bez tebe’, ‘Vikend’ i najnoviji singl ‘Skrivena’ iz čega  se već moglo zaključiti da je cijeli repertoar dosta eklektičan što je nekako bilo obilježje i naših proteklih albuma. Stilski je vrlo šaren.

9. Koliko ste dugo radili na albumu, imate li najdražu stvar s albuma?

– Album je nastajao tijekom protekle tri godine, a zadnjih pet pjesama su snimljene u zadnja tri mjeseca. Nekako su mi se sad u zadnje vrijeme najviše dojmile ove posljednje pjesme i među njima je trenutno moj favorit, mada teško da mogu odabrati sebi najdraži. Prije taj izbor prepuštam drugima…

10. Ko je sve sudjelovao u stvaranju tog albuma?

– U stvaranju albuma sudjelovala je jedna široka ekipa prijatelja, glazbenih istomišljenika i kolega. Prije svega tu su članovi Detoura i to Gina Damjanović na vokalu, Alen Križaj na basu, Edi Grubišić na bubnjevima, Vibor Čerič i Dominik Žagmeštar na klavijaturama. Ante Prgin Sukra je svirao perkusije, Jakša Filipić i Ozren Žnidarić na saksu te Andrej Jakuš na trubi. Bilo je tu i fučkača, dodatnih vokala među kojima bi istaknuo drage nam kolege Aljošu Šerića i Ivana Dečaka. Album je sniman u Funhouse studiju kod Berka Muratovića gdje su snimljena i protekla tri studijska albuma, dok je miks rađen kod Srđana Sekulovića Skansija. Iza pjesama, aranžmana i produkcije stoji moja malenkost.

11. Šta publika može očekivati od Vašeg nastupa 8.12. u Domu sportova u Zagrebu?

– Može očekivati naš najveći koncert do sad, s najvećim brojem pjesama do sada tj. pjesama koje će zahvaćati naš dugogodišnji repertoar. Promoviratt ćemo naravno i novi album s kojeg je publici poznato već pet skladbi. Proći ćemo i kroz naše razdoblje Yammata te prve  faze Detoura, bit će to naš presjek rada u proteklih 15 godina. Produkcija će biti primjerena, što vizualno, što zvučno, kako i priliči ovako velikom koncertu i prostoru. Publici ćemo maksimalno priuštiti jedno lijepo audio vizualno putovanje.

12. Gdje Vas još možemo vidjeti u narednom periodu?

– Poslije Doma sportova imamo već dosta dogovorenih koncerata po Hrvatskoj, u drugom mjesecu dolazimo u Beograd, u planu su i koncertne promocije u Sarajevu i Ljubljani, tako da se polako širimo i po regiji.

13. Ko je od izvođača u posljednje vrijeme uspio da vas zainteresuje i zašto?

– Dugo znam za Arcade Fire, al’ me djevojka ponovo podsjetila na njih kupivši mi za rođendan vinyl posljednjeg albuma ‘Everything Now’. Ranije ih nisam baš doživljavao, ali s ovim novim uratkom su mi fora, rade dosta eklektičnu glazbu poput nas. Također bi istaknuto i zadnji album Arctic Monkeys koji me posebno fascinirao mada su i njihovi prethodni radovi prava mala remek djela.

14. I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

– Pa poručio bi samo ljubav, vodite ljubav, a ne rat.

Razgovarao: Aljoša Kremenović         Foto: Mare Milin

Total
0
Shares
Previous Article

Finale koncertne sezone u Lazarevu: Empathy Soul Project, Sukob Interesa, Mr Fuzz

Next Article
Otac film

Srdan Golubović: "Ovo je za mene bio specifičan film"