Share

Intervju: Nina Romić – “Drago mi je da sam neke misli zauvijek sačuvala u pjesmama kao neku vrstu podsjetnika”

Zagrebačka kantautorka Nina Romić, nedavno je objavila četvrti album naziva “Sloboda”, koji će večeras promovisati u Tvornici kulture s pratećim muzičarima. Iako je s posljednja tri albuma Nina Romić naviknula publiku da nove materijale očekuje svake dvije godine, ovaj put, na album Sloboda čekalo se ipak malo duže. Dva singla, “Svjetla” i “Sad kad je gotovo” Nina Romić predstavila je publici krajem prošle godine vrativši se kratke pauze u kojoj se posvetila majčinstvu, a sada je njima pridružulia osam novih pjesama sklopljenih u pomalo mračno, ali duboko i snažno djelo koje slušatelja uvodi u njezin osobni, unutrašnji svijet. Prve pjesme napisala je još 2015. godine no tada se zbog rada na promociji zadnjeg albuma “Stablo” nije mogla u potpunosti posvetiti radu na novim materijalima.

Objavili ste nedavno svoj četvrti album „Sloboda“, kakve su prve reakcije na njega?

Nina: Prve reakcije su dobre, ima nekoliko različitih mišljenja što je dobro za mene kao autora i muzičara. Bilo bi dosadno i nepoticajno da čitam samo hvalospjeve.

Kako biste opisali Vaš novi album?

Nina: Album “Sloboda” je jedna zaokružena cjelina, album sastavljen od deset autorskih pjesama, i sve pjesme govore o putu do slobode. To je naravno moj osobni put, i osobno viđenje slobode i drago mi je da sam neke misli zauvijek sačuvala u pjesmama kao neku vrstu podsjetnika. Album je nastajao nekoliko godina, no uspjela sam dovršiti pjesme u 2016., a snimiti i aranžirati ih sa svojim suradnicima kroz 2017. Ovaj album sam snimila sa sjajnom ekipom, sa glazbenicima Fredom Lanzom, Petrom Cvahte i Karlom Cmrkom, a snimali, miksali i producirali su nas Perica Šuran i Marijan Jelenić. Na nekoliko pjesama su se pojavili i Goran Farkaš, Alen Bernobić i Ivan Šugar.

Ko je sve sudjelovao u stvaranju tog albuma i kako je došlo do saradnje?

Nina: U aranžiranju su sudjelovali prateći glazbenici koje sam spomenula, a zvuku je doprinijeo i Marijan Jelenić kojega sam upoznala prije nekoliko godina u Istri kada nam radio zvuk na jednom festivalu. Jako cijenim njegov rad, a kada sam čula produkciju albuma Veje i NLV znala sam da on ima “ono nešto” što tražim kod ljudi s kojima surađujem. Nakon što sam posložila album, javila sam mu se i pristao je biti dio naše ekipe. Nisam pogriješila u procjeni, on je bio pravi čovjek za nas.

Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja muzikom? To jest, koliko se mijenjao Vaš pristup muzici i na koji način?

Nina: Počeci su bili iskreni, i rekla bih, dosta instinktivni, ravnala sam se više po osjećaju nego po formalnom glazbenom obrazovanju. Godinama sam puno napredovala uz druge glazbenike, i uspjela stvoriti svoj glazbeni jezik, tj uvijek biti na putu gdje ga tražim. Još uvijek to radim, u glazbi uvijek pokušavam primijeniti sva načela koja su mi bitna u svakodnevnom životu, biti prisutna, iskrena i najbolja što mogu kad sam sama sa glazbom.

Kako usklađujete privatni život i nastupe?

Nina: Već se godinama bavim paralelno sa nekoliko stvari, a sve su vezane uz moj posao i glazbu, i uspijevala sam uskladiti sve obaveze do sada. Sada sam i postala majka pa imam znatno manje vremena, no pronalazim ga uspješno za sve ono što mi je važno. Uz podršku obitelji jako je važna dobra organizacija i planiranje i da uvijek dajem ono najbolje od sebe.

Da li imate neki hobi ili posebno važno interesovanje, koje ispunjava Vaše slobodno vrijeme?

Nina: Slobodnog vremena nažalost imam jako malo, i to malo vremena uzimam za sebe. Čitam knjige, boravim u zelenilu…

Kako bi ste opisali današnju alternativnu scenu u Hrvatskoj, a i u regiji uopšte?

Nina: Mislim da je dosta jaka, ima puno zanimljivih bendova. Nisam uspjela popratiti sva zbivanja na sceni zadnje dvije godine jer sam se bavila bitnijim stvarima, no kako vodim program Začarana Močvara moram biti upoznata sa regionalnom scenom, posebno kantautorima. Postoji nekoliko vrhunskih ljetnih festivala kod nas, i dosta imena koja su mi zapela za uho ću uskoro moći poslušati uživo.

Da li bi ste izdvojiti neki mladi bend ili kantautora iz regiona na koga treba obratiti pažnju?

Nina: Ima ih jako puno i sigurno ću nekoga zaboraviti, no u zadnjih nekoliko mjeseci u mom playeru su zasvirali Chui, Billie Joan, Pi, Svemir, Irena Žilić, Valentino Bošković, NLV, Nola, Para Lele, Gentleman, Radost…

Mislite li da internet daje šansu izvođačima koju inače ne bi imali?

Nina: Obzirom da je teško doći do ostalih medija ako nemaš podršku većeg izdavača ili agenta, mislim da je internet jedini koji daje šansu mladim izvođačima. Danas postoji puno alata koji mogu pomoći glazbenicima u promociji, treba biti dobro informiran i sve iskoristiti što ti se pruža. I naravno, uz to sve imati glazbu koja te izdvaja i doprijeti do svoje publike. To je ključno.

S kim biste voleli da sarađujete, a do sada niste imali mogućnosti?

Nina: Zasad nemam nikoga u planu, no uvijek bih surađivala s ljudima koji iskreno pristupaju onome što rade, i inspiriraju druge.

Koji izvođači Vas najviše inspirišu? Imate li uzora među tekstopiscima?

Nina: Oni koji uz malo uspijevaju reći mnogo. Oni koji imaju viziju, oni čija mi je poezija i senzibilitet blizak, oni koji su iskreni. Dunja Knebl me inspirira, istinski ju cijenim. Mislim da nam je poklonila toliko glazbe za koju nismo znali, iako su pjesme iz naroda, to je njen autorski rad.

U četvrtak, 24.05. nastupate u Tvornici kulture, gdje Vas još možemo gledati u narednom periodu?

Nina: Osim zagrebačke promocije, dva tjedna imamo i šibensku na Tvrđavi Barone, 8.6., i nastup na festivalu Krapinjon 17.6. Dogovaramo jesenske datume.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

Nina: Puno čitajte, slušajte inspirativnu glazbu i puno biciklirajte!

Puno Vam hvala na izdvojenom vremenu.

Razgovarao: Aljoša Kremenović