Degenek bend

Intervju: Ognjen Topić (Degenek) – “Iskreno se nadam da će BL Rising da zaživi i nadživi sve nas”

Poznati, a opet čisti underground bend Degenek, nastupa na BL Rising-u 19, pa smo naravno, iskoristili priliku da malo porazgovaramo sa frontmenom Topić Ognjenom. O čemu smo to čavrljali, pročitajte u nastavku.

  • Degenek postoji već punih 13 godina, što uopšte nije malo, pogotovo ako uzmemo u obzir šta i gdje svirate. Možete li nam za početak reći kako je bend uopšte nastao?

Topić: Bend je nastao tako što smo (orginalni članovi benda) sjedili u kafani, pa je ekipa upala u priču kako prave bend. Kada su se sve dogovorili, ja sam im samo rekao da dolazim na prvu probu i da ću biti pjevač benda. Niko se nije žalio, samo su mi javili kada je proba. Tako je nastala prva postava Degeneka. To nam je bio drugi bend, jer smo svi već svirali u nekom bendu koji je bio ozbiljniji, da tako kažem. Ovaj smo napravili kao projekat da bismo svirali thrash metal, bez ikakvih planova za budućnost benda. Na kraju je Degenek nadživio sve te druge bendove. Postoji i danas, sa novom postavom i jači je nego ikad.

  • Zašto baš “nuklearni” thrash?

Topić: Danas svi izmišljaju te neke nazive za muziku koju sviraju, jer tako imaju osjećaj kako su posebni u odnosu na druge bendove, a ustvari zvuče kao bilo koji drugi bend. U nedostatku kreativnosti i sposobnosti da naprave dobru muziku okite se nekim novim imenom muzike i onda pokušavaju prodati maglu. Tako i Degenek – nemamo ništa novo za ponuditi što se muzike tiče, pa smo dali ime „nuklearni thrash metal“ da ne bismo bili samo obični thrash metal. Ustvari, to ime je bila šprdnja sa probe, ali nekako se pretvorila i u scenski nastup benda. Uglavnom, to je thrash metal, samo se razbacujemo ozbiljnim pojmovima.

  • Iako ne svira ništa, sem povremeno lopate, neizostavni dio benda je moćni Thrash Gordon. Prvi ste bend u Banjaluci sa takvim članom, koji plijeni pažnju i pomaže vam da usijate energiju do vrhunca. Kako je došlo do toga i šta on sve predstavlja za vas?

Topić: Kao i sve vezano za Degenek i ovo je došlo slučajno, pošto smo oduvijek bili u fazonu da nas boli briga koliko smo stvarno navježbani i da je jedino bitno da je enegija na koncertima dobra, nuklearna. Došli smo na ideju da ubacimo i maskotu, koja će bacati nuklearnu bombu u publiku i praviti još bolju atmosferu na koncertu. Logično je bilo da napravimo i pjesmu istog imena, što smo i uradili. Thrash Gordon je neizostavan dio scenskog nastupa benda i svakako nam pomaže da publika koja dođe na koncert ode kući sa što boljim utiskom o bendu.

  • Vaša originalnost se ogleda i u scenskim nastupima – dolazili ste obučeni u kombinezone, sa gas maskama, lopatama, a čak ste bacali i med u publiku, kako bi na odgovarajući način ispratili svoje pjesme. Kako vam se činila reakcija publike, da li ste očekivali da će biti takva?

Topić: Nije to nikakva originalnost. Dosta bendova na planeti radi isto i to je već viđen film. Neki su ozbiljni, a neki to rade iz zajebancije. Degenek je iz zajebancije krenuo sa tim i kasnije je to preraslo u neki naš pečat, nešto po čemu nas ljudi pamte – što znači da je reakcija publike bila poprilično dobra. Danas nam je to suvišno, što ne znači da se neće ponoviti nekada u budućnosti. Mislim da je najgore kada se bend veže za nešto poput imidža i onda ne može bez njega, jer ako ga izgubi, izgubio je publiku. Treba se oslanjati na dobre pjesme, jer je to jedini način da ostaneš zanimljiv ljudima koji slušaju muziku.

  • Planirate li da sa takvim iznenađenjima nastavite i dalje?

Topić: Kao što sam već napisao u prošlom odgovoru, moguće je da će biti iznenađenja. Ali, ako ih sada najavim, onda neće biti iznenađenja.

  • Nastupali ste na BL Rising-u prošle godine. Kakva su vaša iskustva i stav o jednom takvom događaju?

Topić: BL Rising je jedini festival u gradu na Vrbasu, koji je primarno metal fest (iako je otvorio vrata i drugim žanrovima muzike) i samim tim je od velikog značaja, jer se u suprotnom metal ne bi ni čuo u Banjaluci. Iskreno se nadam da će da zaživi i nadživi sve nas pošto je to jedini izlaz za bendove koji se trude da naprave svoje pjesme i sviraju je publici, a ne da presviravaju tuđe pjesme svaki vikend po istim kafanama i pred istom publikom.

  • Šta očekujete od BL Rising-a 19? Mislite li da se na ovakav način može napraviti neka pozitivna promjena u našoj sredini?

Topić: Nadam se da će biti bolji od prošlogodišnjeg, kao i da će svaki sledeći biti još bolji. Što se tiče promjene svakako je pozitivna, jer napokon imamo metal fest, nakon nekoliko godina ničega.

  • Svi ste vi već dugi niz godina na sceni, svirali ste u dosta različitih bendova, nastupali na malim svirkama, ali i svjetskim festivalima, svjedočli usponima i padovima ove naše male scene… Kakvo je vaše viđenje trenutnog stanja – postoji li danas alternatvna scena i da li ima nade da se nešto promijeniti na bolje?

Topić: Stanje je očajno, kakvo je oduvijek i bilo. To je činjenica sa kojom treba da se pomiri svako ko se bavi metal muzikom u Banjaluci. Scena nikada nije postojala jer nju ne čine sporadični slučajevi bendova, koji uspiju snimiti jedan album u 15 godina ili nastupiti na nekom većem, poznatom festivalu. Scena je kompleksnija stvar od toga. Da li će se promjeniti na bolje, ne znam, ali da budem iskren – ne vjerujem da hoće. Sada je gore nego prije 10 godina, duplo gore. Odavno to ide nizbrdo, a znamo da je uzbrdo ipak malo teža putanja, tako da, ako za 10 godina bude jedan bend koji svira svoju muziku, to će biti uspijeh. Ne treba lupati glavu sa tim stvarima – svirajte muziku zbog sebe i zato što vam se svira. To je to, jednostavno je. Ako budete čekali na scenu, načekaćete se dugo, dovoljno dugo da vam sviranje neće ni padati na pamet.

  • Šta možemo očekivati od Degeneka u narednom periodu?

Topić: Jedina novost je ta što je Degenek nakon 12 godina napravio dvije nove pjesme, a jednu od njih ćete čuti na BL Rising-u, sada u aprilu. Sve ostalo je u planovima i pitanje je kad će se ispuniti, zato je bolje i ne pričati o tome.

  • Neka poruka za kraj?

Topić: Stvarajte muziku zbog vas samih, a ne zbog drugih. Pravite svoje pjesme, ne presviravajte tuđe. I naravno, ne odustajte ni od čega u životu što vam je bitno i što vam znači, pogotovo ne od muzike!

Hvala na razgovoru, vidimo se u petak, 5. aprila na BL Rising-u 19.

Degenek čine: Ognjen Topić (vokal), Igor Dragelj (gitara), Aleksandar Bjelošević (gitara), Sani Saša Burgić (bas), Nikola Pekez (bubnjevi). Njihov rad možete pratiti na zvaničnoj Facebook stranici.

Razgovarala: Gorana Divjak      Foto: arhiva benda

Total
12
Shares
Previous Article
BE HA VE - Elevator Blues

BE HA VE objavio novi singl "Elevator Blues"

Next Article
Casa kolektiv zatvara još jednu sezonu u klubu Epic

Casa kolektiv zatvara još jednu sezonu u klubu Epic