Share
Intervju | Sacher: “Snima se spot za drugi singl, a vinil samo kaj nije”

Intervju | Sacher: “Snima se spot za drugi singl, a vinil samo kaj nije”

Novim bendom SACHERi albumom ‘Biser, ambra, jantar’, Srđan Sacher posle 20 godina ponovo oduševljava ljubitelje novog talasa, ali i nove generacije željne boljih prošlih vremena.

Iako posle Haustora i Vještica više nije planirao da izdaje nove materijale, potreba za stvaranjem, kaže, danas mu je veća nego ikad. Pokrenuo je sastav Sacher u kome su glumac Filip Riđički (vokal), Miljan Bakić (gitara), Ivan Beuc (bariton gitara, sitar) i Dragan Brkljačić (bubnjevi).

Koncertna premijera albuma najavljena je za četvrtak, 7.11. u zagrebačkom klubu Boogaloo, gdje nas, uz nove pjesme očekuje Sacherov muzički presjek od vremena Haustora i Vještica.

Kako su izgledali Vaši muzički počeci?

Sacher: Otac Ivana Beuca, gitarista mog novog benda, u višim me razredima srednje škole učil svirati gitaru. Imali smo space-rock bend Komuna. Odmah sam počel pisati pjesme, iako nisam znal di je ton G (ili bilo koji drugi ton) na gitari. Kompozicije su se zvale “Magline Andromede”, “Između ratova”, i slično tome. Zdravko P. si je sam izgradil električne orgulje, koje su naravno bile izvan svih temperacija i imale su zvuk kao gajde, a Branko R. je golim rukama sviral po lampama i elementima prastarog nekog radija. Zoran P. je sviral udaraljke, a već spomenuti Robert B. solo gitaru. Ja sam sviral bas. Kompozicije su trajale barem dvadeset minuta svaka. To je bilo vrijeme grupa Tangerine Dream, Amon Düül, Guru Guru, Faust, i slični. Poslije su došli prvo blues, a zatim Beatlesi.

Ko su muzičari čiji rad cjenite i kako su oni utjecali na Vaš rad i način na koji gledate na muziku?

Sacher: Mnogi su na mene utjecali na različite načine, od toga kako imati bend, do toga kako aranžirati pjesme, kako trpiti nevolje muzičarskog života, kaj raditi, a kaj ne. I moram reći da me nisu oni to osobno učili, nego sam sa strane gledal i učil, da ne velim, kral.

Da li pratite alternativnu scenu u Hrvatskoj, a i u regionu uopšte? Postoji li izvođač koji Vam je, u posljednje vreme, privukao pažnju?

Sacher: Ne znam kaj znači termin alternativna scena, ne vidim tu neku čvrstu granicu između ovoga i onoga, ali ima grupa koje su mi zanimljive – Lika Kolorado i Šumovi protiv valova.

Nedavno ste objavili povratnički album “’Biser, ambra, jantar” u izdanju Dallas Recordsa. Recite nam nešto više o tom izdanju. Kako je nastao, koje su teme Vaših pjesama na novom albumu?

Sacher: Teme su ljubav i politika kao i uvijek, a nastal je tak da su mi ljudi rekli “Ajde snimi album!”, a ispalo je da imam oko sebe izvanredne muzičare. Odabral sam tih četrnaest pjesama jer su mi se činile adekvatne za ovaj album, ali mogel sam i neke druge jer celo vreme pišem pjesme pa ih se skupilo za pet-šest albuma.

Ko je sve sudjelovao u stvaranju albuma?

Sacher: Po abecedi, Miljan Bakić i Ivan Beuc na gitarama, Dragan Brkljačić na bubnjevima i Filip Riđički na vokalu članovi su benda, no sudjelovali su i brojni gosti: Ivan Androić, Igor Barić, Tin Brkljačić, Ana Ćapalija Jurica Jelić, Boris Leiner, Robert Lovrić, Mateja Majerle, Damir Prica Kafka – Capri, Hrvoje Rupčić, Zoran Zajec – Zexa i, naravno, producent Zvonimir Dusper-Dus, najzaslužniji za zvuk albuma.

Možete li opisati svoj kreativni proces na temelju posljednjeg albuma? 

Sacher: Nemam neki posebni proces. Pišem pjesme jer se nemrem sprečit. Radoholičar sam i ne znam se odmarati. Ak ne uzmem instrument u ruke ili ne upalim kompjutor, osjećam se bolestan.

U četvrtak 7.11., nastupate u zagrebačkom Boogaloo klubu. Šta nam možete reći povodom navedenog nastupa? Šta da publika očekuje?

Sacher: Svirali budemo nove pjesme, ali i neke stare koje su nastale u doba Haustora i doba Vještica, u novim aranžmanima, i bilo bude dosta gostiju, mislim da bu to bil jedan veliki cirkus.

Kakvi su planovi za budućnost i gdje Vas još možemo vidjeti u narednom periodu?

Sacher: Planovi za budućnost su svirati, a kaj se tiče diskografije, iduće godine izdati barem jedan album. Snima se spot za drugi singl, a vinil samo kaj nije.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

Sacher: Samo ljubav.

Hvala Vam puno na izdvojenom vremenu.

Razgovarao: Aljoša Kremenović                  Foto: Borislav Pesić Blagoja

  1. […] Intervju | Sacher: “Snima se spot za drugi singl, a vinil samo kaj nije” […]

Comments are closed.