Share
Intervju – Sale Veruda ex KUD Idijoti (Saša 21)

Intervju – Sale Veruda ex KUD Idijoti (Saša 21)

“Saša 21” novi je bend Saleta Verude (KUD Idijoti) koji iza sebe ima album “VD-i1”, a te pesme kao i neke nove sa nadolazećeg izdanja sviraće u beogradskom “Elektropioniru” 25. novembra.

Autor: Petar Janjatović

Svojevremeno je u jednom duhovitom mađarskom filmu lajt motiv bila rečenica “Situacija u svetu se intenzivira”. Kako je to evergrin situacija, a KUD Idijoti su bili uvek politički angažovani, šta ti je danas pogonsko gorivo za nove pesme?

 – Odavno sam shvatio da nije bitno šta pišes već kako pišeš. Tako da tema, ideja za pesmu može biti bilo sta…npr., najnovija mi je o pušenju, cigareta naravno, haha, a vi odmah pomislili na nesto drugo, je li? A otprilike ide ovako: “Voliš pušiti i imas ambicije, ali, kada si zadnji put kupio šteku? Nego, jednu kutiju danas, mozda drugu sutra…nije li to ipak malo bijedno?” Itd… nije završena, samo je navodim kao primer…razgovarali smo u društvu kako je pušenje jako poskupelo i to me inspirisalo.
//www.youtube.com/embed/jedlB5Ec6wg","image_url":"http://i1.ytimg.com/vi/jedlB5Ec6wg/mqdefault.jpg","youtube_id":"jedlB5Ec6wg","ust_plugin":"PostYoutube"},"caption":"YouTube player"}”>

Drugi primjer, lani smo nastupili na Kaštelu ovde u Puli i basista mi je kasnije pustio snimak sa mobilnog telefona. Kod nas u kući je u tom trenutku bio haos, klinci su jurcali i uopšte nisam dobro čuo zvuk, što je najgore u tom slušanju nikako da “uhvatim” prvu dobu. Zbog tog efekta celo vreme mi je izgledalo da slušam neku potpuno nepoznatu stvar, a ne pesmu koju mi sviramo. Verojatno vam se to nekad u životu desilo pa prepostavljam da razumete priču. O tome sam napisao novu pesmu. Dakle, uopšte se ne zamaram time da tema mora biti “snažna” – smena vlade, rušenje političkog sistema itd, (a ionako pesmom nećemo smeniti vladu niti srušiti politički sistem!), već nastojim da sama pesma bude što bolja.

I sa samim sviranjem je slično, nije bitno šta sviraš već kako sviraš…nisi superioran samo zato što si džez ili bluz ili metal bend, najvažnije je kako to radis, kakav si džez ili bluz ili metal bend.

Da li je glupost i dalje neuništiva?

– Da, ima trajni nalog da nas bombarduje i uvek iznova iznenađuje, haha.

U petak u “Elektopioniru” publika će moći da čuje pesme sa, za sada jedinog vinila Saša 21 koji si nazvao “VD – i1”. Šta to znači?

– Eh, Pero, to je jaaako duga priča i veeelika tajna, za sada. Znači, znači, ali otkriću sve kada za to dođe vreme. Ti znaš da ja imam svoje paklene planove, a “VD-i1” je deo tog paklenog plana. Ako me smrt preduhitri i pokosi pre njegove finalne realizacije odgovor ćete naći kada se krene u tajnu, treću najudaljeniju špilju od glavnog ulaza. Iz nje vodi uska staza do male fontane…obiđe se fontana, prođe se kroz drvena vrata, tu se svod jako spušta i vrlo je nisko, sve je mračnije i treba paziti na glavu. Na kraju tog tunela dođe se do malenih metalnih rešetki, treba napipati u tom mraku ključ koji je u bravi, čim se okrene ključ u sledećoj prostoriji upali se svetlo. Krenuti baš tamo, tamo je maleni podest na kome je kutijica optočena zlatom i dragim kamenjem, u njoj je odgovor.

Koliko znam tiraž tog vinila je pri kraju. A pripreme za sledeći vinil na početku. Koliko decenija će ti sada trebati do novog izdanja?

– Obećao sam sam sebi da ćemo ovog puta biti brži. Ne znam je li realno, ali novo izdanje očekujemo u toku iduće godine. Fale jod dve, tri pesme pa ulazak u studio, k vragu, valjda cemo uspeti!

Otkud vi sad u Beogradu. Hoćete li svirati još negde u okolini?

– Krasi me zastrašujuća upornost i nesalomljiva istrajnost. Znači, ako te nazovem i pitam za svirku bolje i lakse ti je da odmah kažeš ‘da’, jer, svaki otpor je uzaludan. Ionako ćes popustiti, pre ili kasnije. Pedja (“Elektropionir”) to zna pa je prištedeo mrcvarenje i maltretiranje sa moje strane i odmah je pristao da nam uradi svirku, haha. Na talasu te silne energije sutradan jedrimo u Rumu (Buka pod Rumom, 26.11. subota) i to bi za sada bilo to. Do idućeg naleta.

blic.rs