Share
Intervju | Sayana: “Tu smo da iz godine u godinu pravimo sve ljepši i bolji ŠA Fest”

Intervju | Sayana: “Tu smo da iz godine u godinu pravimo sve ljepši i bolji ŠA Fest”

Partibrejkers, Let 3, TBF, Zoster, Vojko V, IRIE FM, M.O.R.T., Stuttgart Online, Mikri Maus Bvana i Sayana, samo su neka od imena koja će 9. i 10 avgusta 2019. godine napraviti odličnu žurku u Prijedoru na drugom po redu ŠA Festu.

Kako poručuju iz ŠA Festa, ovogodišnji  „lineup“ pažljivo je osmišljen i vjeruju da će da zadovolji sve ukuse, a da pri tome ne odskače od onog u čemu bi uživao i Mikša. Nakon ovog veoma primamljivog programa festivala, ove godine organizacioni tim obećava i odličan DJ after party.

Ovogodišnji festival biće upotpunjen i posebnom „ŠA ulicom“ u kojoj će se, kako organizatori kažu, „razmijenjivati umjetnost od trga do trga, od uha do uha i od oka do oka“. Posebno osmišljeni muzički i pozorišni stejdž i art kutak koji će ugostiti mnoga poznata muzička, glumačka i umjetnička imena,  pretvoriće tih dana grad na Sani u kulturni centar regije.

Podsjećamo vas da je početkom ove godine osnovana i ŠA Fest organizacija te da će i ove godine glavni ciljevi ŠA Festa biti: sjećanje na Dalibora Popovića Mikšu, frontmena grupe Tattoo i akademskog slikara, promocija kulture, kao i podrška fondu koji pomaže mlade i neafirmisane umjetnike.

Sayana je bend koji svira elektronsku muziku. Kreativni tim benda čine Dino Mrkalj (gitara, programiranje, klavijature), Mladen Novaković (bas gitara, programiranje), Dejan Dejanović (klavijature, programiranje) i Petar Đokić (elektronski bubnjevi, perkusije). Sayana je prepoznatljiva po specifičnom zvuku u kojem se koristi mix  “živih” instrumenata, semplova i elektronskih zvukova.

Povodom njihovog nastupa na ŠA Festu, razgovarali smo sa Dinom i Mladenom.

Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja muzikom?

Dino: U muzici smo jako dugo, od 1995. godine sa bendom Seansa, koji je bio jedan od prvih metal bendova u poslijeratnom periodu. Svirali smo i na EXIT-u i na nekoliko turneja… nakon toga negdje od 2002. godine pravimo DBAU i sviramo jako mnogo, gostovali smo na svim bitnijim festivalima u ex Yu, Evropi, snimili 3 albuma (Dbaushtel, Mašina, Dr Red), nekoliko spotova… uglavnom jako dugo smo na sceni. Sayana se okupila 2016. godine i evo najzad smo skupili bend s kojim ćemo nastupiti premijerno na ŠA Festu. Uz Đomlu i mene tu su još Dejo na sintu i Pero na bubnju.

Koji su izvođači najviše uticali na vas?

Đomla: Slušamo različitu muziku, ali izdvojili bismo Thievery Corporation, Depeche Mode, Underworld, The Cure… Ali naš ukus nije samo baziran na elektronskoj muzici, sluša se sve od hip-hopa do metala. U posljednje vrijeme može se naći mnogo jako interesantnih bendova i izvođača, ali treba malo dublje kopati po internetu. Muzika i sve vezano za muziku u svijetu je svjetlosnim godinama ispred nas.

Podijelite s čitaocima kako teče kreativni proces kod stvaranja novih pjesama?

Dino: Ne postoji neki šablon ili proces koji se ponavlja. U suštini, kad se radi nova pjesma, najbitnije je pogoditi atmosferu i emociju koju ona nosi. Nakon toga je sve dosta lakše. Ali kreativni proces zna biti i mučan, tako da se mnogo puta desilo i da se sve obriše i krene od početka. Muzika nije nešto vidljivo, tako da uvijek nastojimo da smo zadovoljni pjesmom i da ona u nama probudi emociju. To nam je osnovno mjerilo.

Mislite li da internet danas daje šansu izvođačima koju inače ne bi imali?

Đomla: Naravno da daje. Mi smo pomoću interneta uspjeli da izdamo muziku (albumi i EP, Tree of life, Hero, Oxid, Voices) u Srbiji, Engleskoj, Meksiku, Švicarskoj, a koja se može naći na muzičkim platformama Beatport, Spotify, Apple music, itd. Bez interneta ne bismo ostvarili ni pojavljivanje na Mixmag portalu, Digitally imported radiju koji je jedan od vodećih svjetskih radija za elektronsku muziku kao i na još mnoštvu radio stanica širom svijeta. Pomenuli bismo i saradnju sa stranim muzičarima koju smo takođe ostvarili putem neta.

Koja je najveća prepreka s kojom ste se susreli na vašem muzičkom putovanju?

Dino: Geografski položaj, vize, ata karneti i sl. Naravno, uvijek je prisutan i ljudski faktor. Sve bi bilo dosta lakše da se može putovati onako kako putuju naše kolege iz Evrope. Većina domaćih muzičara ima taj problem. Tu je i nedostatak klubova, jer oni uglavnom preferiraju domaću rock and roll muziku iz predratnog doba. Znači, ovdje vladaju cover bendovi koji su uništili scenu zajedno sa vlasnicima klubova i njihovim upitnim muzičkim znanjem i ukusom. Teško da će se išta promijeniti jer smo vrlo dobro upoznati sa domaćom scenom i vidimo da se svi mladi bendovi jako brzo transformišu iz autorskih u cover bendove… To prije nije bilo tako, BiH je imala jako dobru autorsku scenu koja polako nestaje. Uzrok tome je nepostojanje izdavača, menadžera i mreže klubova.

Kako biste opisali elektronsku scenu u BiH, a i u regionu uopšte?

Đomla: Slabo pratim domaću scenu jer iz gore navedenog nemamo mogućnost ni da čujemo ni da vidimo te nove snage osim na nekoliko malobrojnih festivala i partyja koji su uglavnom organizovani od pojedinaca koji se bave tom vrstom muzike. Dok je u regionu situacija malo bolja jer postoje festivali organizovani na visokom nivou gdje publika može da čuje velika svjetska imena i osjeti kako sve to izgleda i zvuči u vrhunskoj produkciji.

Da li biste možda izdvojili nekog od mladih kolega?

Dino: Naravno, scena je jako mršava ali svakako bih pomenuo ljude koji rade autorsku muziku. Tu je Fat V, momak iz Gradiške koji radi odlične stvari, i s kojim smo saradjivali na jednoj traci, zatim naše sugrađane DJ-a Danijela Kevića, elektro pop bend Ketpool… i naravno banjalalučku ekipu Tomić, Tamamović, Woodie… bendove Sopot, Shizomantra… a raduje me i ponovno aktiviranje dragog Revolta. Vjerujem da postoji još ljudi koji rade odlične stvari i nadamo se da će ih biti još više.

Ovo će vam biti prvo live predstavljanje domaćoj publici, kakva su vaša očekivanja?

Đomla: Ne bih znao da Vam odgovorim na to pitanje jer ovdašnja publika nije navikla na nešto drugačije od dosadašnjeg. Mi ćemo svakako dati sve od sebe da osjete našu energiju i dobro se provedu. Pravi ispiti tek predstoje kad svoj rad budemo predstavljali publici koja poznaje i isključivo sluša tu vrstu muzike.

Da li ste organizaciono uključeni u pripreme ŠA Festa, jer znamo da ste i prošle godine radili u organizaciji i bili tu da pomognete?

Dino: Kompletna ekipa vezana uz društvo Manifest i ŠA Fest je uključena u organizaciju. Tu smo da iz godine u godinu pravimo sve ljepši i bolji ŠA Fest. Siguran sam da su Prijedorčani, gosti iz okruženja, kao i sami učesnici prepoznali poruku i emociju koju nosi ovaj jedinstveni festival u pomen na prerano preminulog umjetnika i druga Mikšu. Utisci sa prošlogodišnjeg festivala su i više nego pozitivni tako da očekujemo da će ove godine biti još bolje.

Šta ŠA Fest znači za Prijedor?

Đomla: Mislim da festival ima veliki značaj samim tim što promoviše urbanu muziku. Vjerujem da bi ovaj festival trebalo da postane jedan od simbola Prijedora, jer ima jako pozitivan uticaj kako na kulturu tako i na turizam grada.

Nažalost, povod je tužan, ali Prijedor je zaslužio da ima jedan takav festival. Nadam se da će trajati još jako dugo.

Da li možda radite na novom materijalu i gdje vas publika još može vidjeti u narednom periodu?

Dino: Na novim pjesmama se radi svakodnevno, upravo smo u pregovorima za izdavanje novog EP koji nosi naziv “Cuts” na kojem imamo gostovanja tri inostrana pjevača. Radimo nove stvari, vježbamo i spremamo se za live nastupe. U kontaktu smo sa izdavačima i menadžerima i nadamo se da će se nešto u budućnosti otvoriti.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

Dino i Đomla: Slušajte dobru muziku i obavezno posjetite ŠA Fest, 9. i 10. avgust, ove godine je strašan program…

Razgovarao: Aljoša Kremenović