Share
Intervju: Seed Holden – “Ovih dana radim na novom EP-u, koji bi trebao izaći u skorije vrijeme”

Intervju: Seed Holden – “Ovih dana radim na novom EP-u, koji bi trebao izaći u skorije vrijeme”

Iza imena Seed Holden stoji valpovački kantautor sa berlinskom adresom, Ljudevit Ivić. Ponekad nastupa solo, ponekad sa bandom, ali jezgra njegove muzike ostaje ista; melankolični i sanjivi amerikana/folk, povremeno inspirisan nizinama rodne Slavonije.

Nakon debi albuma “Script” (2016.) i par EP-ova, u februaru 2018. izdao je drugi (potpuno akustični) album “The Fall Of My Youth” koji su u velikoj mjeri pohvalili hrvatski muzički kritičari.

U posljednjih nekoliko godinama svirao je u Hrvatskoj, Irskoj, Poljskoj i Njemačkoj. Njegov posljednji EP, inspirisan putovanjem u Černobil, “Time Stands Still” objavljen je 31. oktobra prošle godine.

O svojim počecima, inspiraciji, novim izdanjima, planovima za budućnost i o mnogo čemu još, pričao nam je Seed Holden.  

Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja muzikom?

– Prvo sam s nekih 6, 7 godina počeo mlatiti po raznim kutijama, školskoj torbi i maminim tavama i loncima uz “The Golden Beatlese” i “Reload” Metallice (standardna spika). Bio sam opsjednut bubnjevima, Larsom i Ringom i Beatlesima općenito … Htio sam u glazbenu školu, ali pošto nije bilo smjera za bubnjeve/udaraljke, upisao sam klasičnu gitaru. Prve stvari o gitari naučio me Livio Berak, ni manje ni više današnji pjevač i gitarist Divljih Jagoda.

Ko su Vaši muzički uzori i ko je najviše uticao na Vas kao muzičara?

– Sve! Sve sa velikim “S”.

Imate li uzora među tekstopiscima?

– Ne bih htio izdvajati nekoga posebno, od svakoga pokupim po nešto. Mogu reći samo da dosta volim storytellere pa tako i sam često posežem za tom formom prilikom skladanja.

Da li ste pronašli svoj zvuk i u kom pravcu planirate ići?

– Za sada planiram tražiti novi zvuk iz izdanja u izdanje; dakle uvijek tražiti nešto novo, ako ne novo iz korijena e onda barem za nijansu. U tom smislu svoj zvuk definitivno nisam pronašao (ako ću i ikada), ali mislim da glas konačno jesam.

Koje su teme vaših pjesama i šta je to što vas inspiriše?

– Život općenito. Iskustva, osobnosti i priče drugih ljudi. Vlastita iskustva. Ljubav. Putovanja, mijenjanja sredine u kojoj živim. Široki svijet, inozemstvo …

Mislite li da internet danas daje šansu izvođačima koju inače ne bi imali?

– Naravno, iako je ta šansa dobrano srušila kriterije “kvalitete glazbe”; dolazi do prevelikog zasićenja glazbenog sadržaja i dobroj mjuzi treba duže da se probije kroz masu. Ima fakat svega. Ali hej, tko sam ja da pričam što je “dobro” ili “loše”? Time nek se bave kritičari i u konačnici publika… Sama činjenica da je netko nešto stvorio i odlučio podijeliti sa svijetom je krasna, to je vrhunac ljudskog postojanja. Bilo to “dobro” ili “loše”. Ovdje naravno mislim samo i isključivo na autorski materijal. Jebeš covere.

Koju knjigu/film biste preporučili?

– Evo nedavno sam baš pročitao Štulićevu biografiju. Zanimljiv book, svi ljubitelji Johnnyja i Azre nek bace oko 🙂 A film … Hm … Evo pošto baš upravo uz kavu slušam “Waking Up – Lone Survivor OST” (jutarnji su sati :D) onda vam preporučam i istoimeni film da vas malo protrese i potrese 🙂

Kako biste opisali alternativnu scenu u Hrvatskoj, a i u regiji?

– Scena je brutalna, puna talenata i dobrih glazbenika/autora. Fali samo više medijske pažnje da procvijeta u punom sjaju.

Da li bi ste možda izdvojili nekog od mladih kolega?

– Ne bih izdvajao da slučajno nekoga ne izostavim … Lista je jako velika 😉

Prošle godine izbacili ste novi album ‘The Fall Of My Youth’, kao i EP ‘Time Stands Still’. Šta nam možete reći o navedenim izdanjima?

– TFOMY je potpuno akustičan, intiman i ogoljen album kojeg sam počeo snimati 2016. godine nakon povratka iz Irske. To prekrasno iskustvo života na Zelenom Otoku bilo je glavno gorivo i inspiracija za album. Za vrijeme snimanja albuma živio sam u rodnom Valpovu koje ima jedan od najvećih dvoraca u Hrvatskoj. Mi smo (kao bend) imali privilegiju godinama vježbati u tom dvorcu pa bi se često za zimskih mjeseci u gluho doba noći tamo zavukao i snimao nešto što će kasnije postati TFOMY. S druge strane, TSS je konceptualni EP inspiriran posjetom Ukrajini, točnije Pripyatu. Pripyat je mjesto gdje se 1986. dogodila najveća nuklearna katastrofa u povijesti čovječanstva. Oba izdanja moguće je poslušati i kupiti na Bandcampu.

Da li je u planu neko novo izdanje?

– Ovih dana radim na novom EP-u (najizglednija forma za sada) koji bi trebao izaći u skorije vrijeme. Na njemu će se naći neke stvari koje sam napisao prije skoro desetak godina i fkt sam uzbuđen oko svega toga 🙂 Svih ovih godina su mi se vrzmale po glavi i tražile svoj put, ali tek sada osjećam da je pravo vrijeme da ih upakiram u tih par minuta i konačno zapečatim.

Gdje vas možemo vidjeti u narednom periodu?

– Evo baš prije tjedan dana sam se vratio sa krasne turneje po Poljskoj tako da trenutno nemam razrađenih planova za live u neko skorije vrijeme. Za sad sam fokusiran na studio i nadolazeći EP, a o liveovima ću početi više razmišljati pri završetku istoga. U međuvremenu ostanite tjunani na društvenim mrežama 🙂

Ko je od izvođača u posljednje vrijeme uspeo da vas zainteresuje i zašto?

– Ben Howard. Nikad ga nisam “proučavao” u suštini, ali u zadnje vrijeme vrtim na repeat “Black Flies” i “Depth Over Distance” live @ KCRW. Opalilo me, šta ću 🙂

Ko vam je najveća podrška i koji su vaši planovi za budućnost?

– Svi koji me vole i koje volim, ali moram reći da bi sve bilo jako, jako, jako teško bez uže i šire obitelji. Oni su broj jedan! Planovi za budućnost su uvijek isti – što je više moguće svirati i nastupati i raditi na novom materijalu.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

– Otkrivajte i slušajte novu mjuzu! Odite poslušati live, podržite scenu! Ako vam se neka mjuza sviđa, kupite ju!  Budite dobri prema sebi i drugima, “Together we stand, divided we fall.”

Razgovarao: Aljoša Kremenović

—————–

Zapratite ga na linkovima:

▶ iTunes, Spotify, Deezer, etc.: seedholden.hearnow.com
▶ Bandcamp: seedholden.bandcamp.com
▶ YouTube: www.youtube.com/seedholden
▶ SoundCloud: soundcloud.com/seed-holden
▶ Facebook: www.facebook.com/SeedHolden
▶ Instagram: www.instagram.com/seed_holden/