Parampaščad-bend

Intervju | Stefan Pantović (Parampaščad): “Uskoro izlazi naš album prvijenac”

U crnogorskom muzičkom sastavu Parampaščad dešavaju se nove stvari. Za 2020 godinu najavljuju album prvijenac koji će nositi naziv ‘Na putu ka suncu’. Razgovarali smo sa frontmenom benda Stefanom Pantovićem o novitetima i kakvi su im bili počeci.

Šta vas je privuklo muzici?

Stefan Pantović: Pa, još u klinačkim danima sam obožavao muziku, vjerovatno me taj dječji, naivni, neiskvareni osjećaj tjerao da obraćam pažnju na muziku. Početkom i sredinom devedesetih godina je vladao ‘Dance’ na našim prostorima, kao baš mali klinci išli smo na igranke u našem mjestu Spuž. Momčila koji je bas gitara u našoj ekipi sam upoznao u tom periodu.

Na ljetnjem raspustu 4-og osnovne u Kragujevcu, moj stric je, dok smo išli na gradske bazene, u svojoj zastavi 101 pustio kasetu grupe Smak i od tog trenutka kreće moje dublje razmišljanje o muzici i želja da radim nešto u životu.

Kojem zvuku pripada Parampaščad, da li se uopšte može svrstati u određeni žanr? 

Stefan Pantović: Parampaščad nisu usko vezana za konkretan pravac, ne bismo ni mi znali da kažemo jer nismo težili ka nečemu, već se zvuk stvorio od nas samih, mada mi volimo da kažemo da je sve to Rokenrol, i ako tu čujemo i Pop zvuka, Alt, Indie itd…

Singl pod nazivom ‘Komadi’ je bio vaš prvi, izbacili ste ga 2017. godine, šta se promijenilo od tada, kako vam sve izgleda sa ove distance? 

Stefan Pantović: ‘Komadi’ su definitivno prekretnica, ne samo što se tiče publike, već i prekretnica načina razmišljanja svih nas u bendu, od tada se promijenilo najviše to što smo ojačali kao braća nas četvoro između sebe i što smo jako ustremili naše misli na stvaranje u ovom bendu kao i u bendu BUBNJIVI & PSI, koji je autorski projekat našeg brata iz benda Ivana Ivanovića. Vođeni time da nas je rad na autorskom radu probudio, dobili smo neki vid “obaveze” da pokrenemo i ostale ljude za koje smo znali da imaju nešto da kažu, pa tako Ivan i ja osnivamo STIVI MUSIC STUDIO, sa ponosom možemo da kažemo da veoma uspijevamo u tom buđenju scene. Od ‘Komadi’ do sada snimili smo u našoj kući preko 250 numera raznih žanrova u više od 25 autora, veoma smo ponosni na to.

Pjesma ‘Dan kad biće sve u redu‘ je pobrala mnogo pozitivnih kritika i vaš prvi spot je upravo posvećen toj numeri, kakvo je bilo to iskustvo, ko je sve radio na spotu? 

Stefan Pantović: Da, i mi smo baš zadovoljni kako je sve to ispalo, scenario smo pisali mi iz benda, noć pred snimanje, jer nista od onoga što je na spotu nije bilo planirano, Momcilo A.K.A. Stari Mox je radio kolor korekciju, a sve ostalo u video produkcijji smo povjerili našoj braći iz MEDIATAG-a, Ivanu Mandiću  i Nebojši Medu Perkoviću. Snimanje je proteklo fenomenalno, bez nekih problema, što bi se reklo, uživanje, plan je da se saradnja sa njima na obostrano zadovoljstvo nastavi još dugo!

Koju vrstu muzike slušate privatno i koje biste bendove/izvođače izdvojili? Da li postoji neko na domaćoj muzičkoj sceni ko vam je posebno privukao pažnju?

Stefan Pantović: Zanimljivo pitanje 🙂 Privatno i ako u bazi imamo zajedničke pravce i bendove koji nam se sviđaju, u suštini slušamo dosta različitu muziku. Na primjer lično najviše slušam hip hop/rep muziku, Marko takođe vuče malo više na rep, Mox voli electro/synth pop zvuk, voli alt, indi tipa Editors, Ivi ima džez trio, tako da je on najuglađeniji što se tiče slušanja, voli džez, funk i voli dobar gitarski zvuk tipa Gary Clark Jr. i onda kad se sve to pomiješa dobijete Parampaščad i Bubnjivi. Ima dosta domaćih bendova koje slušamo, da ne bih nešto preskočio otprilike je to rnr zvuk KKN, Jarboli, Veliki Prezir, Zoster, MORT, Autogeni trening, kao i ti neki ex yu klasici. Od repa dosta toga takođe, Bad Copy, Prti BEE GEE, Vojko V kida, Krešo, Dječaci, TBF 

Kakvo je bilo ljeto za vas što se tiče angažmana, koliko često svirate van Crne Gore? 

Stefan Pantović: Ljeto je bilo zanimljivo bilo je koncerata, ali nismo imali sreće sa vremenom, pa su nam koncerti na Montenegro Beer Festu i ZBRKA festu otkazani, ali sve u svemu zadovoljni smo. Upravo smo se vratili iz Makedonije, svirali smo na gitarijadi u Kumanovu, i bilo je sjajno, to je ujedno i naša prva svirka u Makedoniji, pa je samim tim i draža, veliki pozdrav za vrhunske domaćine bend Ki iz Kumanova. A već ove subote imamo nastup na Trgu Nezavisnosti u Podgorici kao Bubnjivi & psi. Uglavnom ima svirki! Sezonu 2020 očekujemo mnogo radniju jer uskoro izlazi naš album prvijenac pod nazivom ‘Na putu ka suncu’, a izaći će za beogradsku izdavačku kuću Lampshade Media.

I za kraj, šta biste poručili čitaocima portala Treći Svijet

Stefan Pantović: Za kraj i za početak svim ljubiteljima naše muzike, a i za one koji to nisu – Mislite dobro i dobro će vam se i vratiti, volite svoje ljude, slušajte dobru muziku, spajajte se, ne razdvajajte se!

One love Stefan Pantović Stega – Parampaščad.

Razgovarala: Stefana Vulević

Total
0
Shares
Previous Article
Ana Ćurčin

Ana Ćurčin 26. decembra u novosadskom Radio kafeu

Next Article
The-Pretenders-zagreb-lauba

Žestoka svirka The Pretendersa i Heaven 17 pregrijala zagrebačku Laubu