Share
Intervju: Viktor Slamnig (Sfumato) – “Imamo novu pjesmu s kojom smo jako zadovoljni”

Intervju: Viktor Slamnig (Sfumato) – “Imamo novu pjesmu s kojom smo jako zadovoljni”

Zagrebački bend Sfumato nastupit će na 37. izdanju najvećeg studentskog festivala koje će se održati 10. 11. na FER-u. 

Pored benda Sfumato, izvođači koji nastupaju ove godine na Brucošijadi FER-a su Vesna Pisarović, Krešo Bengalka, Six Pack, NLV, J.R. August, Pero Defformero, Petar Dundov, Antenat, Belfast Food,  Sergio Lounge i brojni drugi!

Brucošijada FER-a je najveći studentski događaj koji je odavno prerastao okvire obične brucošijade, a 10. 11. nas očekuje novo izdanje ovog pravog mini festivala.

Zagrebački schizo-funk trojac Sfumato nakon dvije godine zajedničkog jammanja ove ljeto objavio je album prvijenac naziva “Walhali”.  Sfumato je zagrebački bend koji djeluje unutar popularnog kolektiva JeboTon. Iza sebe imaju puno svirki u raznim zagrebačkim klubovima poput KSET-a, Vinyla, Vintage Industrial Bara i Medike, a nedavno su nastupili na Zagreb Beer Festu te Brijačnici. Sfumato su: Viktor Slamnig (bass gitara), Matko Bobić (električna gitara) i Ivan Marinović (bubnjevi). Na pitanja odgovarao Viktor Slamnig.

Koja je to muzička priča i ideja benda Sfumato?

– Sfumato je gitaristički trio iz Zagreba, s Trešnjevke. Čine ga tri mladića koji se bore s ADHDom. Ideja je da se svira iskreno i da nam je svima dobro.

Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja muzikom? To jest, koliko se mijenjao Vaš pristup muzici i na koji način?

– Zajedno smo prvi lupili akorde na gitari još prije dvanaestak godina, dakle oduvijek sviramo skupa i najbolje se svirački znamo. Tako smo kroz sviranja u mnogim punk i rock bendovima zajedno odlučili napraviti nešto drugačiije, nešto više nabrijano na vanžanrovsku kreativnost i na groove. Eventualno smo naučili prebrzo svirati da bi se zadovoljili sviranjem power chordova. Sad se trudimo svirati čim sporije.

Objavili ste ove godine album prvijenac “Walhali”, kakve su prve reakcije na njega?

– Sviđa se frendovima, sviđa se našim djevojkama (uspiju ga poslušati od početka do kraja), sviđa se ekipi koja vodi klubove, sviđa se kritičarima koji ga nekako uspiju čuti, sviđa se našim mamama i tatama. Što da više tražimo?

Kako biste opisali Vaš novi album?

– Album sačinjavaju stvari koje smo upriličili unutar dve godine jamanja u Viktorovom prizemlju. Iz otprilike 100 sati izjamanog materijala smo pukim slučajem izvukli sve ove stvari. Sve su nastale u trenutku, oko njih nije bilo pretjerano puno filozofiranja. Mislili smo prvo da će biti više improvizacije, no kroz prosviravanje i prosviravanje našli smo provjerene „sheme“ oko sviranja svake stvari, pa se svaka nekako organski formirala kroz vrijeme. Ima 6 stvari, sve instrumentalne, i mislimo da je dosta pitko i zadovoljni smo.

Ko je sve sudjelovao u stvaranju tog albuma?

– Album smo snimili kod dragog nam Ivana Božanića u studiju Dan, Mrak. Strpljiv bješe on borac protiv naše ishitrenosti i našeg neznanja. Sve je super snimio i izmixao (uz našu „pomoć“ kod ovog drugog). A sad, tko još? Naši starci koji nas podržavaju od prvog dana – bez njih ništa od ovog ne bi bilo moguće, rekao bih da su možda još zaslužniji nego mi sami. Također, naša ekipa iz muzičkog kolektiva JeboTon uvijek je tu uz nas, i jednostavno je čarobno znati da uvijek možeš računati da ti netko pomogne i bude dobar prema tebi. Hvala vam svima!

Kako bi ste opisali današnju alternativnu scenu u Hrvatskoj, a i u regiji uopšte?

– Ima jako talentiranih autora i muzičara, ima odličnih bendova, jazz scena je također dosta jaka (Sfumato je negdje na granici između alternative i jazza). Stvarno možemo biti ponosni na većinu toga novog kaj se dešava. Ali još uvijek se vidi to inzistiranje na headlinerima koji su bili poznati prije blago rečeno 25 godina, te se „zaozbiljno“ shvaća većinom muzika koja zvuči kao nešto što se radilo tokom novog vala. Mislim da bi ljudi koji vuku konce u regionalnoj muzičkoj industriji, a i masovna publika, trebali prepoznati potencijal onoga što tako i tako neminovno slijedi – bendova koji sviraju autorsku muziku srijedom i četvrtkom u malim klubovima.

Da li bi ste izdvojiti neki mladi bend ili kantautora iz regiona na koga možda treba obratiti pažnju?

– Nemam pojma. Dobar mi je Svemirko, ali na njega je već obraćena pažnja. Sad da baš znam nekog „mladog kao ja“ u čijoj muzici žestoko uživam, a da mi nije dobar frend, ne znam. Obratite pažnju na Sfumato i JeboTon.

Mislite li da internet danas daje šansu izvođačima koju inače ne bi imali?

– Internet je dvosjekli mač – može te svatko čut, ali isto tako unutar dvadeset minuta može čuti dvadeset drugih bendova, i ne zapamtiti te. Sve se jako razvodnilo, s velikom mogućnošću izbora ne osjeća se više potreba za stvarnim furanjem na neki bend, kad možeš čuti petsto tisuća drugih koji su isti, gori ili bolji. Ne znam više ni kaj je gore ili bolje, buraz, niš ne znam.

Koji izvođači Vas najviše inspirišu? Imate li uzora među tekstopiscima?

– Među tekstopiscima nam je uzor John Cage i njegova skladba 4’33. Što se muzike tiče, u zadnje vrijeme sviđa mi se ekipa iz Londona – Alfa Mist, Yussef Dayes, Mansur Brown. Mislim da stvarno rade dobru, ugodnu muziku. Ne znam kaj ostali iz benda baš pretjerano slušaju u ovom trenutku. Matko voli Pup, mislim da je to kanadski heavy bend. Za Cimija fakat ne znam, mislim da se u zadnje vrijeme većinom opredijelio za smiješne videe na jutjubu. Najveći uzor našeg benda u cjelini je Nerve, njujorški live elektronika trio.

Šta publika može očekivati od nastupa grupe Sfumato na ovogodišnjoj Brucošijadi FER-a?

– Mogu očekivati da ćemo biti nabrijani i da nećemo znati kaj da velimo da mikrofon. Možda nam pukne koja žica. E da, ja nemam love za nove žice na basu, pa će mi saund bit sličan 128kbs mp3ci. A sad šalu na stranu, imamo novu pjesmu s kojom smo jako zadovoljni i za koju mislimo da je stvarno jedinstvena i dobra. Već dugo nisam bio tako zadovoljan nekim muzičkim postignućem kao što je to ta nova stvar, „Level Up“. I uz to, naše provjerene hitove s prvog albuma… Ma bit će brutala.

Gdje Vas još možemo gledati u narednom periodu?

– Vjerojatno negdje izvan RH i u Zagrebu. Pratite naš Facebook pa ćete vidjeti!

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

– Danas sam za večeru jeo pečenice, restani krumpir i kiseli kupus, baš mi je bilo ono, jebeno fino.

Više informacija o Brucošijadi FER-a moguće je pronaći na Facebook eventu.

Ulaznice po cijeni od 65 kuna mogu se kupiti od ponedjeljka, 22. listopada, u KSET-u, glazbenoj knjižari RockmarkDirty Old Shopu te u SC-u. Ukoliko ih ostane, karte će se moći kupiti i na sam dan Brucošijade po cijeni od 80 kuna.      

Ako po kartu odete do KSET-a, za 120 kuna možete kupiti #brucifer paket u kojem dobijete kartu, majicu, Volim ljuto umak i KSET ceker.

Brucoši FER-a svoju ulaznicu po cijeni od 40 kn mogu kupiti isključivo u KSET-u uz predočenje e-indexa sve do 9. studenog.

Razgovarao: Aljoša Kremenović           Foto: Marta Reljanović