Dick Is Dead

Intervju: Vladan Seksan (Dick Is Dead): “Nama je bitan direktan kontakt s publikom”

Ove godine BL Rising se razlikuje po tome što ćemo obje večeri imati po jednog hedlajnera. Prvi, koji će nastupiti u petak, 5. aprila je Dick Is Dead, bend kog čine iskusni HC momci iz Doboja. Tim povodom razgovarali smo sa Vladanom Seksanom, vokalom i gitaristom benda.

  • Svirate već dvije decenije, a gotovo je nemoguće „iskopati“ neki vaš intervju ili biografiju. Koji je razlog za to?

Vladan: U proteklih mjesec dana imali smo čak dva intervjua i to na radijima Otvorena mreža i  Slobodna Evropa. Ljudi se uglavnom više oslanjaju na internet pa ako tu nema ništa onda nema i gotovo. S druge strane radijske emisije koje pokrivaju ovu tematiku uglavnom idu u nevrijeme, tipa 8 ujutro itd. Dio krivice snosimo i mi, naravno, jer smo se tek u poslednje vrijeme medijski aktivirali u smislu video promocije, itd.

  • Bend je prvobitno imao drugi naziv. Možete li nam reći šta se krije u pozadini vašeg imena?

Vladan: Pa nema tu neke misterije. Prvobitna postava benda je izgledala drugačije i pjevala na engleskom. Pjevač i gitarista benda bio je naš drugar Dejan Đukić, kojeg pozdravljamo ovom prilikom. Bend se zvao Daddy’s Dick što je bila njegova kreacija. Ubrzo zatim, Đuka je odselio u Ameriku, a bend se proširio i u neku ruku koncepcijski promijenio. Novo ime Dick is Dead s jedne strane označilo je novi početak, a sa druge i kontinuitet, odnosno referencu na ono što je bilo ranije.

  • Pred kraj prošle godine ste objavili spot za pjesmu “Ekstremni nevjernik”. Ima li još noviteta od vas?

Vladan: Tim spotom zaokružili smo rad na istoimenom albumu. Da napomenemo da smo sa istog albuma snimili spotove i za pjesme „Bijandžija ruke“ i „Budi papčina“. Kako sada stvari stoje, to bi bilo to što se tiče albuma „Ekstremni nevjernik“ jer je bend već uveliko okrenut novim projektima.

  • A šta možemo očekivati u narednom periodu?

Vladan: U bližoj budućnosti bend će pustiti na publiku jedan EP sa pjesamama koje iz raznoraznih razloga nisu snimljene ranije, a koje su koncertni standardi tj. pjesme koje neizostavno sviramo na našim nastupima poput Stampedo i Crne rupe. Osim toga, radimo na pjesmama za novi LP koji bismo trebali pustiti na publiku nekad na zimu.

  • Delija je uvijek sa vama na svirkama, u spotovima, a čak se našao i na omotima vaših albuma. Kako je došlo do vašeg poznanstva i izgradnje takvog prijateljstva?

Vladan: Deki je svoju umjetničku karijeru počeo kao obezbjeđenje Dick is Deada, da bismo ubrzo svi postali svjesni njegovog umjetničkog potencijala. Nakon toga je postao model na omotima naših ploča, a ubrzo i glumac u spotovima… Njegov talenat je nepresušan.   

  • Osvrnuću se na teme vaših pjesama, pa me zanima ko piše tekstove, te da li mislite da muzika i poruke u pjesmama imaju istu onu nekadašnju moć da dovedu do socijalnih promjena ili da imaju bilo kakav uticaj na društvo?

Vladan: Tekstove pjesama pišem ja. Često na zadatu temu, tj. prvo nastane naziv pjesme kao plod zajedničkog ludila, a onda napišem tekst koji će se ili neće primiti na muziku (govori uz smijeh). Muzika nema niti je ikada imala moć da dovede do socijalnih promjena već je uglavnom bila kontrolisana od strane big bossova iz industrije zabave, koje su opet kontrolisali njihovi bosovi, a sve u cilju skretanja pažnje ljudima s realnih problema kako bi oni nesmetano mogli raditi to što rade. Rijetki su i kratkotrajni bili momenti onoga o čemu ti govoriš u samom ovom pitanju. Iz tog razloga nas kao bend nikad pretjerano nije interesovalo pojavljivanje u medijima ili pripadnost nekoj nemam pojma sceni, izdavanje albuma „regularnim“ kanalima itd. Ovdje ti je i dio odgovora na prvo pitanje. Nama je bitan direktan kontakt s publikom i emocija i energija koja se tu razmijeni.

  • Koja svirka vam je ostala duboko urezana u sjećanju i zbog čega?

Vladan: Svirka koja nam je ostala najdublje urezana u sjećanju je svirka, ili bolje rečeno noć, u Zvorniku prije ne znam ni ja koliko godina. Mi je se interno često puta sjetimo kao „strah i prezir u Zvorniku“ (po filmu naravno). Dugo bi bilo sad da pričamo o tom. Uglavnom smućkaj u šejkeru mladi dobojski HC bend, spušenog gazdu reggae kluba koji nije ni to, sveštenstvo Zvorničko-tuzlanske eparhije, švercere kompjutera i IT opreme iz Karakaja, majstora Shao-Lina (pravog bez zajebancije), stažiste zvorničke hitne pomoći koji samo pričaju ko je umro i kome je metastaziralo, Nedeljka iz Australije i smrt gazdine babe u našem smještaju rano tog jutra. Dodaj puuuno alkohola i leda i još koječega and there you have it.

  • Hajmo malo nasmijati čitaoce. Izazivam te da ispričaš vašu najsmješniju anegdotu koju ste imali kao bend, bilo da je u pitanju nastup ili proba.

Vladan: Ako ovo malprije nije bilo dovoljno… Jednom smo u Brodu popili koju prije svirke pa nismo mogli naštimati gitaru, koja je btw bila zaključana tj. imala Floyd Rose i bravu (gitaristi će znati o čemu pričam). Naravno, mi smo tu činjenicu previdjeli.  Onda smo pozajmili tuđu koju nismo mogli naštimati iz istog razloga, pa smo se čudili šta je ovo s gitarama danas… Ili kad nas je Šone (bubnjar) vozio sa Ex Yu Rocksa iz Krupe. Zaustavila nas banjalučka policija, a mi pijemo rakiju u kolima. Šone u to vrijeme već ima desetak godina antialkoholičarskog staža. Ne može ljude ubijedit da on uopšte ne pije nego su isprobavali različite alkometre na njemu. Kontali pokvareno šta li…

  • Šta mislite o BL Risingu? Da li ste ranije čuli za njega i šta očekujete od vašeg nastupa?

Vladan: Za BL Rising smo čuli, naravno… O njemu i sličnim manifestacijama mislimo, naravno, sve najbolje. Od nastupa našeg očekujemo kao i uvijek da izađemo i damo sve od sebe u nadi da će to biti dovoljno da zadovolji okupljene.

  • Mislite li da Rising može imati konkretan uticaj na uzdizanje scene i da li za underground scenu uopšte ima spasa?

Vladan: Mislim da Rising može imati itekako uticaja na oživljavanje scene, naročito u suradnji sa drugim događajima iste vrste i obima u regionu. Dakle, udružiti se sa ostalima i stvoriti jednu mrežu mini festivala gdje će bendovi iz raznih krajeva imati priliku da se predstave na više mjesta. Spasa dakako ima, ali na tome treba raditi. Neće se ništa desiti samo od sebe.

Dragi Vladane, hvala tebi i ekipi iz benda, vidimo se uskoro na BL Rising-u 19

Nadamo se da ste uživali u prethodnim redovima i da ćete pored podrške na svirkama, nastaviti da pratite rad benda na njihovom Facebook profilu i Instagram nalogu.

Razgovarala: Gorana Divjak  Foto: arhiva benda

Total
163
Shares
Previous Article
časopis Ritam

Kultni časopis „Ritam“ uskoro dostupan u digitalnoj formi

Next Article
Dom omladine Kragujevac raspisuje konkurs za izdanje albuma autorskom bendu

Dom omladine Kragujevac raspisao konkurs za izdanje albuma autorskom bendu