Share
IV Međunarodni Pula Jazz Festival od 15. do 17.08.

IV Međunarodni Pula Jazz Festival od 15. do 17.08.

Od 15. do 17. kolovoza Grad Pula će po četvrti biti domaćin Međunarodnog Pula Jazz Festivala i pridružuje se europskim destinacijama koje bilježe tradiciju održavanja jazz festivala više od 60 godina.

Organizator festivala je udruga “Kulturna inicijativa”, uz podršku lanca hotela Arena Hospitality Group, aviokompanije Red Wings, TZ Grada Pule i Grada Pula – Pola.

Tri romantične noći u  srcu turističke sezone, bit će ispunjene prefinjenim zvucima jazza, bluza i soula. Sjajna glazba, koju će izvoditi vrhunski, svejtski poznati glazbenici iz Slovenije (Goran Bojčevski, Matjaž Mikuletić), Estonije (Alfa Collective), Rusije (Oleg Kireyev), Amerike (Nicolas Bearde, The American Music Project, Keith Javors) i Italije (Bepe Aliprandi),  najbolja su pozivnica za sve ljubitelje jazza.

Publika će imati prilike da uživa uz maestralne instrumentaliste i soliste, koji u svojim nastupima unose nove, posebne, za njih karakteristične crte u jazz glazbu, stvarajući  podržanrove, kako na nov način i suvremeno mogu zvučati poznati hitovi, kako se isprepliću i spajaju u jednu simfoniju najrazličitiji glazbeni stilovi, tradicionalno i moderno.

Cijelu priču zaokružuje mjesto održavanja IV. Međunarodnog pulskog Jazz Festivala – predivan ljetni atrij Doma Hrvatskih Branitelja, okružen starim borovima u samom središtu grada. 

Po tradiciji Festival završava sa velikim jam sessionom u kojem će nastupiti svi izvođači u različitim kombinacijama.

Pozivamo vas da tri dana uživate u čarima odlične jazz glazbe vrhunskih jazz majstora.

Početak koncerata sve tri festivalske večeri je u 20.00 sati.

Ulaznice se mogu kupiti na svih prodajnih mestima Eventima. Djeca i mladi do 18 godina, kao i umirovljenici – SLOBODAN ULAZ

PROGRAM

15/08/2019

Alfa Collective  (Estonija)

Grupa koju čini petero članova sastavlja jedinstven ritam neo soul glazbe uz nagovještaje fanka, bluza i džeza čitavo vrijeme eksperimentira sa hrabrim i poznatim zvucima. U rujnu 2018. grupa je objavila svoj debi album “Canvas” (Platno) – eklektično putovanje čiji fragmenti predstavljaju izljev improvizacije, tihog zapažanja, laganih melodija i nenametljivih ritmova. 

The American Music Project (SAD)

Američki glazbeni projekt iz Detroita, Michigan, izdvaja se od većine drugih jazz bendova. Uzbudljiv nastup Dejuana D Priest Everetta i alto saksofonista Dane Baysa počiva na jazz motivima sa elementima rapa, hip-hopa, poetrya, R&B-a, gospela i funka. 

Međutim, glazba koju izvode ova šestorica momaka zvuči pozitivnije i pomirljivije no što se obično može čuti u rap glazbi. To je spoj modernog i tradicionalnog zvuka koji prenosi harmoničnu poruku jazza širokoj publici mladih slušatelja.

Mladi ljubitelji uživaju u njihovoj iskrenosti i osjećaju samopouzdanja koji su svojstveni rap glazbi. A to je više nego za pohvalu i od naročite je važnosti s obzirom da se jazz nastavlja razvijati, dok rap ide ka ostvarivanju svog punog potencijala. Stil ovih američkih glazbenika nesumnjivo će naći svoj put do pronicljive publike među ljubiteljima različitih vrsta glazbe.

16/08/19

“Rhyme & Reason” (SAD)

Ruski saksofonist Oleg Kireyev i američki pijanist Keith Javors predstavljaju svoj izvanredni projekt “Rhyme & Reason”. Projekt baziran na njihovim vlastitim skladbama klizi bez napora po vrhu modernog glavnog jazz toka. To je vrsta glazbe koja predstavlja predivan primjer jazza 21. stoljeća.

Glazbenici su stvorili moderno društvo glavnog toka jazza vrijedno spomena, u kojem su također pomiješani aspekti Olegovog ruskog nasljeđa, mnogi avanturistički poduhvati i suptilna nepredvidivost.

Goran Bojčevski (Slovenija)

Goran Bojcevski je u stanju da na sceni nastupa kao solist sa nekim uglednim europskim orkestrom i da vrhunski izvede Mozartov koncert za klavir i orkestar, a već sljedećega dana može privući publiku u neki klub svirajući improvizacije u pratnji svoga benda. 

Kombinacija klasičnog perfekcionizma, tehnički briljantnog izvođenja i otvorenosti, omogućuje mu ovaj prijelaz iz žanra u žanr pri čemu na kreativan način spaja glazbene stilove dostižući najviši umjetničku razinu. U njegovim kompozicijama balkanska duša susreće se s europskom tradicijom kroz različite glazbene stilove i žanrove, što oduševljava posjetioce festivala u Europi, posebice Sloveniji.

Beppe Aliprandi (italija)

Njegovi prvi važne angažmani datiraju iz 1960. godine, s Jazz-bo kvartetom, jednom od prvih talijanskih grupa koji su napustili dominantni kalifornijski utjecaj kako bi trasirali nove ceste Hard Bop-a. U isto vrijeme započinje dugu turneju po Europi s Latin Fire Combo, međunarodnim sekstetom koji svira uglavnom afro-kubanski jazz.

U sedamdesetima je uglavnom Aliprandi aktivan u Milanu i osniva, potom se nekoliko godina udaljava od jazz glazbe i izražava svoju kreativnost slikarstvom i graviranjem, a danas dobiva i značajne nagrade. Krajem osamdesetih vratio se u jazz.

Glazba Beppe Aliprandi se razvija iz dana u dan, slijedeći put koji su pratili veliki majstori jazza, čuvajući uvijek čvrstu vezu između avangarde i najbogatije tradicije swinga, dopuštajući u svom jeziku, daleko ispred trenutne mode, poticaje iz različitih Izraza poput komorne glazbe, indijske glazbe i popularne glazbe iz Afrike, Balkana, arapskih zemalja i Kariba.

17/08/19

Matjaž Mikuletić “Customized» (Slovenija) 

«Customized» je slovenački band koji njeguje programsku raznolikost inspirisanu pop, funk, jazz i aranžmane u stilu legendarnih bendova kao što su Blood Sweat and Tears, Earth Wind and Fire, Incognito.

Program koji izvode na svojim vrlo energičnim nastupima uglavnom se sastoji od autorske muzike Matjaža Mikuletiča.

Matjaž Mikuletić je jedan od trenutno najpopularnijih slovenačkih trombonista. Pošto je završio Muzičku akademiju u Gracu priključio se Big Bendu RTV Slovenije, kao solista, autor, aranžer i dirigent.  Njegov CD snimljen na Kubi bio je nominovan za latinsku Gremi nagradu 2013. Dobitnik je i mnogih drugih priznanja. Gostujući je profesor na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Nicolas Bearde (SAD)

Renomirani svjetski vokalist, Nicolas Bearde je jazz pjevač snažne dubine, dometa i tehnike. “Baterijski bariton” i vrlo maštovita interpretacija izazivaju ovacije kritike i publike širom svijeta. Za posljednjih 20 godina publika Nikolasa je također ushićena njegovim vokalskim stilom, Suosnivač je a capella seksteta SoVoSo zajedno s legendarnim Bobbijem McFerrinom. Nakon dvadeset godina ushićenja njegovim vokalnim stilom, stvorio je vlastitu karijeru. Izvođenjem i odličnom interpretacijom standardnog jazza i bluesa Nicolas je pravi jazz romantičar!