Share
Ivan Kapec 5tet predstavlja album ‘Crta’

Ivan Kapec 5tet predstavlja album ‘Crta’

“CRTA” – Peti solo album zagrebačkog jazz gitariste i skladatelja Ivana Kapeca.

„U stvaranju ove glazbe bio sam vođen s dva instinkta –  da stvari držim pod kontrolom, da imam sve zapisano, i da je jasno što je prije zvučalo i što će biti, i nasuprot tome – da pustim da glazba i glazbenici sami po sebi rade, da se razvijaju i da je ishod posve neizvjestan. Tako da su neke kompozicije detaljno raspisane, a neke su donesene samo kao bazične skice. Band je elegantno odreagirao i na jedno i na drugo.“

Album „Crta“ Promo Player

Ivan Kapec, istaknuti zagrebački jazz gitarist i skladatelj,  objavljuje svoj peti solo album kojem prethode Lancun (2001), Bava (2003),  Time traveling (2014) i Razor (2017).  U posljednje vrijeme Ivanove aktivnosti vezane su za grupu Kozmodrum, suradnju s pjevačicom i autoricom Majom Posavec, te vođenje glazbenog kolektiva Sunrise Session.

Za ovaj album Ivan je okupio vrsne jazz glazbenike mlađe generacije – Mario Bočić – tenor saksofon, Šimun Matišić – vibrafon, Ivar Roban Križić – kontrabas i Borko Rupena – bubnjevi, znani već publici iz bendova Mary May, Big band HRT-a, Harlequin Art Collective itd.

Album je sniman glasovitom studiju Artesuono u Udinama u Italiji krajem srpnja ove godine.  Snimanje, miks i mastering potpisuje višestruko nagrađivani Stefano Amerio,  inače redovan suradnik diskografske kuće ECM, odnosno njezinog producenta Manfreda Eichera. U tom su studiju nedavno snimali glazbenici kao npr. Eivind Aarset,  Gary Peackok, Enrico Rava, itd.

Ivan Kapec 5tet predstavlja album ‘Crta’

Samo snimanje napravljeno je na starinski način, kako se obično snimaju jazz ploče – brzo i efektivno, u samo dva dana.  Kako je odsvirano, tako je i snimljeno, bez suvišnog editiranja i postprodukcije. Kompozicije koje se predstavljaju na ovom albumu Kapeca otkrivaju kao tankućutnog skladatelja i bariton gitaristu koji glazbenu ekspresiju provodi maštovitim melodizmima i šarolikim ritmičkim teksturama.

„Crta odvaja prostor kaosa od prostora za kojeg smatramo da je organiziran na neki način. Tako ju ja zamišljam.  I onda, upirući se na toj pretpostavci čini mi se da  razaznajem gdje je kaos, a gdje red. To je lijep osjećaj, ali traje vrlo kratko. „  Ivan Kapec

Naslovnu fotografiju, kao i portrete potpisuje fotografkinja Vesna Zednik, dobitnica prve nagrade HFC-a za najbolji portret 2019.  (www.zednikphotography.com/)

Izdanje „Crta“ objavljuju u zajedničkoj suradnji izdavačka kuća Nota Bene i Zona Muzika u petak 23.10.2020. kada će biti dostupno na svim digitalnim servisima širom svijeta, a krajem godine izlazi i fizičko izdanje na vinilu.

Album „Crta“ Promo Player
Web stranica: www.ivankapec.com
Wiki: Ivan Kapec
Ivan Kapec Facebook