Share
Premijerno na 23. FAF-u: Ivana Mladenović predstavila film “Vojnici. Priča iz Ferentarija”

Premijerno na 23. FAF-u: Ivana Mladenović predstavila film “Vojnici. Priča iz Ferentarija”

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u bioskopskoj sali Centra za kulturu „Vlada Divljan“, film „Vojnici. Priča iz Ferentarija“ predstavile su rediteljka Ivana Mladenović i producentkinja filma Jelena Mitrović. O filmu iz programa Hrabri Balkan „Kratki izlet“ govorio je mladi hrvatski reditelj Igor Bezinović, a o svom prvencu „Život traje tri dana“, koji se prikazuje takođe u okviru programa Hrabri Balkan, govorila je rediteljka Katarina Koljević.

Povodom prve godišnjice rada bioskopa „Vlada Divljan“, koji je i ove godine partner Festivala autorskog filma, prisutnima se obratio direktor bioskopa Darko Bajić i član Upravnog odbora ove institucije Đorđe Aleksić. Jubilej će biti obeležen 5. decembra u prostorijama Centra za kulturu “Vlada Divljan”, uz projekciju najboljeg filma ovogodišnjeg FAF-a.

„Vojnici. Priča iz Ferentarija“ je predstavljen na filmskom festivalu San Sebastijan, kao i na filmskom festivalu u Torontu, a reč je o rumunsko-srpskoj koprodukciji. Kao i u svom prethodnom, dugometražnom dokumentarnom filmu „Isključi svetlo“, rediteljka, koja već trinaest godina živi i radi u Rumuniji, obrađuje teme marginalizovanih grupa, siromaštva, konzervativnog društva. Film je rađen po romanu rumunskog pisca Adrijana Šnjopa.

Kasting za film je trajao dve godine, ali sam na kraju odlučila da glavnog lika tumači sam autor romana. Dosta vremena sam provodila sa ljudima iz Ferentarija, siromašnog kvarta u Bukureštu, želela sam da upravo njih  stavim u film, da sve bude što dokumentarnije,’’ izjavila je Mladenović.

„Kratki izlet“ Igora Bezinovića u Srbiji je prvi put prikazan na Palić filmskom festivalu, a juče je imao premijeru i u okviru 23. Festivala autorskog filma.

„Život traje tri dana’’, igrani film autorke Katarine Koljević u kojem se pojavljuju Slaven Došlo i Branka Katić, biće premijerno prikazan danas u 16.30 časova u Dvorani kulturnog centra.