Izložba rok fotografija Rock momenti na Novom Beogradu

Izložba rok fotografija Rock momenti na Novom Beogradu

Izložba koncertnih rok fotografija sada već ustaljene trojke koja čini fotografsku rock formaciju Rock momenti predstavlja umetničke foto-dokumente naših minulih (u svetlu pandemije covid – 19) koncernih aktivnosti i događaja koji su obeležili proteklu godinu ili čak i deceniju na ovim prostorima. Postavku čine izabrani izražajni scenski (binski) momenti poznatih i manje poznatih, ali na ovoj izložbi istovetno značajnih, muzičkih aktera svetske, regionalne i domaće raznovrsne rokenrol scene.

Ova izložba bi trebalo da proslavi povratak koncertnim aktivnostima i okupljanjima, da donese potrebnu svežinu i novi entuzijazam, kao i da doprinese ponovnom pokretanju scene koja trenutno u svakom pogledu vapi za mogućnostima svojih muzičkih izvođenja i izražavanja pred publikom.

Trojka Rock momenti – Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Nemanja Đorđević se ovog puta predstavlja sa skoro 50 fotografija, svako sa svojom koncepcijskom celinom i izborom radova koji do sada nisu prikazani javnosti u galerijskim prostorima.

Otvaranje izložbe je u petak 26. 6. 2020. u 19h. Izložba će trajati od 26. 6. do 8.7. 2020. u Galeriji Blok, Jurija Gagarina 221 na Novom Beogradu.

O izložbi i koncepciji projekta Rock momenti u predgovoru katalogu Anamarija Vartabedijan, pokretač projekta kaže:

„Više od jedne decenije Rock momenti u galerije i muzeje donose svoj izbor fotografija − autentičnih estetizovanih svedočanstava sa nastupa različitih rokenrol muzičara regionalne i svetske scene, posmatrajući rokenrol kao važan kulturni artefakt i dominantnog nosioca društvenih i kulturnih promena druge polovine 20. veka, skrećući pažnju na njegovu postojanost i značaj. Bunt je uvek u osnovi rokenrola koji je od svojih početaka otvarao mogućnost postojanja boljeg sveta, postavljajući i namećući mnoga sociološka pitanja, boreći se za mir, ravnopravnost, toleranciju, slobodu… Iako, poslednjih decenija, često marginalizovan u društvu spektakularizovane stvarnosti, poljuljanih vrednosti i poremećenosti sveta, gubi svoj širok uticaj, rokenrol je ipak ostao važna i vitalna pojava koja poziva na otvorenost, zdrav razum i istrajnost svojim stavovima. Kod rok nastupa dolazi do ujedinjenja publike i izvođača − svih prisutnih istomišljenika. Stanje muzičkog zadovoljstva koje se postiže razmenom i sjedinjenjem zvuka i značenja koje unosi i sama publika, nastavlja u čoveku da živi i posle izvođenja koncerta. Dokumentarna fotografija Rock momenata transcendira svoju upućenost ka svetu i svome sada pri nastajanju slika – zaustavljenih neposrednih utisaka, kao i u svome sada pri prikazivanju otisaka tih trenutaka na zidovima galerija, evociranju doživljenog. Ona je za svakog autora ponaosob, traganje za suštinom života i istraživanje snage identiteta samih događaja, čin samoizražavanja, ispoljavanja sopstvene osećajnosti, kao i važnih kulturoloških i društvenih poruka. U svojoj izlagačkoj koncepciji Rock momenti neguju klasičnu rodnu različitost u pristupu dokumentarnoj fotografiji (Vels, 2006), pomirujući kontrast u izrazu, koji je ujedinjen temom, ali iznad svega, bogatstvom vizuelnih informacija i insistiranjem na likovnosti i estetskom doživljaju. Fotografije često prikazuju mušku potragu za senzacionalizmom, dramatičnim efektom, potenciranjem gesta i krajnje ekspresivnog pokreta, beleženjem stanja izvođača ili njegove duhovnosti, kao i žensko traganje za zapisima koji otkrivaju istinito i emocionalno, otvoreno bivstvo i blistavost duha muzičara. U svojoj sintezi, predstavljajući odlučujuće trenutke sa koncerata, Rock momenti iznose javnosti svoj autentičan pogled na svet ali i sveukupnost onoga što leži u osnovi i pojavi rokenrola.„

Biografije:

ANAMARIJA VARTABEDIJAN rođena je 1974. u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1998. godine, a magistrirala je 2001. godine. Titulu master dizajner (grafički dizajn) stekla je na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu 2014. godine. Titulu doktor umetnosti (primenjene umetnosti i dizajn) stekla je 25. 2. 2020. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Profesor je na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika na osnovnim i master programima. Član je ULUS-a, ULUPUDS-a, kao i Umetničkog saveta ULUPUDS-a od 2012. do 2018. godine. Dobitnik je više stručnih priznanja. Priredila je četrdeset i tri samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu od 1995. godine do danas. Osamnaest puta je izlagala sa porodicom Vartabedijan u zemlji i inostranstvu. Grupno izlaže od 1994. na preko sto izložbi. Bavi se rok fotografijom od 2004. godine. Bila je urednik fotografije u nedeljnom rok i art-veb magazinu − www.davidsubrock.com (2005-2013) i fotograf-saradnik za Hit strane Politikinog zabavnika (2014-2019). Pokretač je projekta Rock momenti − izložbe koncertne rok fotografije realizovane devetnaest puta od 2007. godine do danas. Decembra 2017. organizovala je izložbu 50 godina koncertne rock fotografije u Srbiji (25 fotografa, 100 fotografija) u galeriji Pro3or u Beogradu.

STANISLAV MILOJKOVIĆ rođen je 1966. godine u Beogradu. Fotograf je i urednik fotografije u beogradskom listu Danas. Preko tri decenije beleži atmosferu i dešavanja na rokenrol koncertima. Prve fotografije sa koncerta Erika Kleptona na Beogradskom sajmu objavio je 1984. godine u Omladinskim novinama. Ubrzo otpočinje saradnju sa omladinskom štampom širom nekadašnje Jugoslavije. Potpisuje fotografije za omote ploča Partibrejkersa, Discipline kičme, KUD Idijota. Poslednjih godina sarađuje sa većim brojem internet portala. Od 2014. godine objavljuje fotografije u okviru Hit strane Politikinog zabavnika. Knjiga 4. dopunjeno izdanje − Ex-Yu rock enciklopedija: 1960-2015, Petra Janjatovića, ilustrovana je velikim brojem njegovih fotografija. Priredio je preko trideset samostalnih izložbi fotografija u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Gran-prija na Međunarodnoj izložbi rok fotografije Gitarijada 2007 u Zaječaru. Radio je u žiriju Međunarodne izložbe rok fotografije 2013. i 2015. godine.

NEMANJA ĐORĐEVIĆ rođen je 1985. godine u Vranju. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu 2009. godine. Fotografijom se bavi od 2000. godine. Pored socijalne i lajf fotografije intenzivno je posvećen rok fotografiji od 2005. godine. Od 2008. radi kao foto-reporter (fotograf i novinar) web magazina Balkanrock gde je i urednik fotografije, kao i hrvatskog magazina Sound Guardian. Sarađuje sa mnogim dnevnim listovima u Srbiji i regionu. Oficijelni je fotograf raznih festivala i koncerata. Učestvovao je na mnogim grupnim izložbama fotografija i priredio je preko trideset samostalnih izložbi u zemlji i regionu. 2015. godine priređuje izložbu rok fotografija Senke zvuka u Beogradu i Banjaluci. 2016. godine postavkom Nebeska tema u čast Vladi Divljanu obilazi Vranje, Pirot i Niš. Uz odobrenje i zajedno sa američkim sastavom Wovenhand organizuje postavku rok fotografija Iskrenost, inspirisanu istoimenim bendom, u Domu omladine Beograda 2017. godine. Samostalno je izlagao radove na EXIT festivalu u Novom Sadu i Arsenal festu u Kragujevcu. Dobitnik je više stručnih priznanja.

Total
11
Shares
Previous Article
Subversion BL slobodna

Subversion BL predstavio spot za novi singl “Slobodna”

Next Article

Novi datum za Bombarder u Novom Sadu