Share
Izložba rok fotografija “Senke zvuka” Nemanje Đorđevića

Izložba rok fotografija “Senke zvuka” Nemanje Đorđevića

U petak, 30. novembra, sa početkom od 19h, u galeriji Narodnog muzeja u Vranju biće otvorena izložba rok fotografija ,,Senke zvuka“, autora Nemanje Đorđevića.

Nemanja Đorđević, Vranjanac stacioniran u Beogradu, godinama svojom kamerom uspeva da uhvati esenciju rok koncerata. Kako piše novinar i fotograf Miloš Cvetković, “Senke zvuka” su Nemanjin način da oslobodi posmatrača nepotrebnog tereta glamura, slave i fame rok izvođača.

„Senke zvuka“ mnogo su više od izložbe koncertne fotografije, ovo je deo intime podeljene između autora, dela i publike, uhvaćen majstorskim okom jednog od naših najvećih fotografa.

– “Senke zvuka” su Nemanjin način da oslobodi posmatrača nepotrebnog tereta glamura, slave i fame rok izvođača. Fotografije u ovoj selekciji sa uspehom brišu identitet varljivih subjekata autorovog stvaralaštva i omogućavaju da se fokus prebaci na umetnost koja je sa druge stane objektiva u tom trenutku bila u nastajanju. I sami izvođači su puke senke u tim kratkim trenucima večnosti na bini, dok svoje grandiozne ličnosti stavljaju iza svojih pesama. Đorđevićeve fotografije svedočanstva su o tom trenutku neumitne skromnosti, u kome delo nadvladava autora i preuzima glavnu reč. Scenska svetla, crna kontura muzičara i nevidljivi, ali i te kako prisutni zvuk na ovim fotografijama čine da se oko onog koji ih posmatra zavara da nije u izložbenom prostoru, već da prisustvuje samom izvođenju. Dok će prva pomisao na koncertnu fotografiju asocirati sve nas na koncertne prostore, „Senke zvuka“ nas vode direktno u muziku, u taj magični trenutak u kojem svaki zvuk koji dolazi sa bine prožima publiku. Gotovo sinestetički, Nemanja spaja taj neuhvatljivi osećaj konačnosti koji nam daje muzika sa čulom vida i time stvara jedinstven spektakl boja, senki i zvuka, predstavljen fizički u vidu fotografije – navodi u svojoj recenziji Cvetković.

Nemanja Đorđević je rođen 1985. godine u Vranju. Fotografijom se bavi od 2000. godine. Učestvovao je na mnogim grupnim izložbama fotografija i pored toga broji preko 30 samostalnih postavki. Više puta je nagrađivan na međunarodnim i domaćim konkursima i izložbama fotografija. Urednik je muzičkog sajta Balkanrock. Sarađuje sa mnogim medijima u Srbiji i regionu.  Odnedavno se bavi snimanjem video spotova i video produkcijom. Zvanični je fotograf raznih kulturnih manifestacija, festivala i koncerata.

Podsetićemo da postavka traje od 30. novembra do 12. decembra.