Share
Izložba Uroša Đurića “Na prodaju”

Izložba Uroša Đurića “Na prodaju”

Večeras u 19h izložbom Uroša Đurića pod nazivom “Na prodaju”, galerija Nešović Fine Arts pokreće ciklus izložbi kojima ispituje pozicije tržišta savremene umetnosti u Srbiji.

Inicijativa galerije Nešović Fine Arts ima za cilj da kroz presek nekoliko istaknutih autora različitih generacija predstavi javnosti i (uspavanom) tržištu trenutni presek, viziju moguće ponude i uspostavljanje drugačijih standarda ovdašnje scene.  Savremena likovna scena poslednjih decenija predstavlja najdinamičniju i međunarodno najverifikovaniju oblast u našoj kulturi. Ono što izostaje usled neizostavne vrednosne konfuzije u periodu tranzicije je njeno etabliranje u miljeu u kojem nastaje.

Institucionalna kriza koja je prisutna skoro deceniju, pa i duže, posledično je stvorila vrednosni vakuum u kojem više aktivnih generacija koje postoje i rade na sceni nemaju mmogućnosti da zvanično potvrde svoje domete. Nemogućnošću produkcije velikih izložbi u urušenim državnim institucijama, nepostojanjem stručne periodike i programskog izdavaštva, osiromašenih medija i fondova, kao i galerijskog tržišta koje stagnira što u komisionoj ponudi prema ukusu većine, što u sivoj zoni, naša javnost ostaje uskraćena za visoke domete ovdašnje stvaralačke prakse.

U periodu od 16. juna do kraja leta u galeriji Nešović Fine Arts u Čumićevom sokačetu biće u ponudi radovi iz perioda 1997-2016. različitih tehnika i formata iz ciklusa koji su većinski obeležili Đurićevo prisustvo na internacionalnoj sceni kroz izložbe održane u institucijama poput Frankfurter Kunstverin-a, pariskog Jeu de Paume-a, kaselskog Kunstahalle Fridericianum-a, bečke Secesije ili varšavske Zahenta galerije.