Fatima-Hajji-Barutana-Beograd

Izveštaj | Fatima Hajji u Barutani – JAKO – JAČE – FATIMA!

Posle odmora od velikih letnjih festivala u Srbiji nastavak priče započinjemo zatvaranjem letnje i najavljivanjem jesenje sezone beogradske scene elektronske muzike.

Barutana, kao dobro poznato mesto elektronskih žurki u Beogradu, prvog vikenda septembra je u organizaciji Blender ugostila poznatu špansku tehno umetnicu afričkog porekla Fatimu Hajji, koja je ovom prilkom sa fanovima proslavila 20 godina svoje karijere. Domaću podršku su pružili Paragon, Timmy Mendeljejev b2b CWTCH i jedan od miljenika domaće publike Bojan Vukmirović iz sastava Concrete DJz

Malo kiše tik pred početak usporilo je dolazak fanova i uslovilo nešto sporiji početak žurke, pa se Barutana vidno popunila u poslednjih pola sata nastupa Timija i CWTCH-a, koji su zagrevali publiku dosta laganijim tehnom nego što bi se očekivalo. Međutim takav pristup bio je sasvim opravdan i dovoljan za zagrevanje, ne trošeći puno fanove pred nastup zvezde večeri, dok je bilo dovoljno gruvanja da se svi prisutni dobro razdrmaju.

Fatima-Hajji-Barutana-Beograd

Dva sata iza ponoći je pokazivalo kada je Fatima grunula prvu tehno traku koja je eksplozivno odjeknula unutar zidina Barutane, jasno nam stavljajući do znanja kakav nastup možemo očekivati. Tvrdi tehno zvuk u jakom ritmu i vidno pojačanim tonom u odnosu na prethodnike večeri prosuo je talas energije po celom kamenitom podijumu koji je brojao oko hiljadu duša, što je po meni idealna brojka za ovaj prostor – dovoljno ljudi da bude puno ali da svi imaju prostor za igranje. Fanovi su odmah podigli ruke u znak oduševljenja, a dobra energija i pozitiva su se širile kako je nastup odmicao. Fatimin set bio je sastavljen iz dva dela. Prvih sat vremena je vozila jako i tvrdo, mešajući svetle tonove sa jakim tehno bitovima po kojima je poznata, što je masa neumorno ispratila čvrstim i zadovoljnim đuskanjem. Da će drugih sat vremena biti malo drugačije najavio je remiks pesme „Sweet dreams are made of this“ u Fatiminoj režiji. Ovaj iznenađujući i neočekivan momenat će, uz najveće ovacije do tada, ostati ubeležen kao najbolji trenutak večeri. U drugom delu seta Fatima je usporila malo ritam, mešajući mračne melodije sa nasumičnim usporavanjem i ubrzavanjem ritma, prepuštajući nas da utonemo u avanturu u koji nas je povela. Bio sam zadivljen veštinom kojom je vladala, miksujući trake i praveći prelaze hiruški precizno, kroz širok dijapazon podžanrova, od minimalističkih melodija, do progresiv i haus bitova, ali nijednog trenutka ne odstupajući od jakog tehno zvuka. Odličan nastup završio se naglo, ostavljajući nas da želimo još, a Fatima se zahvalila fanovima dubokim naklonom. Veoma bih voleo da vidim (i čujem) kako bi se snašla na nastupu na nekom od naših najvećih festivala, što je ovim što je pokazala večeras svakako zaslužila.

Fatima-Hajji-Barutana-Beograd

Posle nje pult je preuzeo Bojan Vukmirović koga publika u Beogradu dobro poznaje i poštuje, a njegov set ni ovog puta nije odstupao mnogo od standardnog. Ipak, početak seta je delovao nekako grubo, jer je bio obasipan jakim sirovim tehnom, što se nikako nije poklapalo sa mestom na kome nas je Fatima ostavila. Međutim posle nekoliko traka navikavanja, neumorni fanovi i onima kojima se još uvek nije išlo kući nastavili su da đuskaju u jakom ritmu, dok je Bojan uz povremeno sečenje traka i minimalno miksovanje masu održavao aktivnom do ranih jutarnjih časova. Njegov nastup ovog puta nisam mogao potpuno da doživim i svarim, bio je mi je po malo monoton i jednostavan u odnosu na ono što nam je Fatima pružila, ali je bio sve bolji kako je žurku privodio kraju. Verovatno je i on sam očekivao drugačiji završetak njegove prethodnice, koja je svojim iznenađujućim i neočekivanim nastupom izašla iz svoje kože, pa je nepoklapanje setova bilo neminovno. Jutro je svanulo, a Bojan je sa bine ispraćen ovacijama stotinak fanova koji su vikali „Bravo Bojane!“, što je bilo dovoljno da se ovo tehno veče završi u svetlom i pozitivnom tonu.

  • Žurka: Fatima Hajji
  • Lokacija: Barutana Beograd
  • Organizacija: Blender
  • Posećenost: 1000 ljudi

Autor: Mladen Milutinović          Foto: Miloš Živković

Total
0
Shares
Previous Article
No Sleep Festival 2019

Nakon što je No Sleep Festival dvaput rasprodao preliminarne ulaznice, stigle i redovne

Next Article
Stoned-Jesus

Stoned Jesus otvaraju osmu sezonu Good Vibrationsa