Aaron Diehl Trio-1

Izvještaj | Aaron Diehl Trio – 11. Zagreb Jazz Festival

Nakon višegodišnje stanke, Zagreb Jazz Festival doživio je svoj povratak. Stavljajući naglasak ponajviše na kvalitetu ispred kvantitete muzičkih izvedbi, prije otprilike tjedan dana u Tvornici otvoren je jedanaesti takav festival i to world music atrakcijom Bassekou Kouyate & Ngoni Ba.

Kraj prošlog radnog tjedna i prvi koncert u Muzičkoj akademiji, gdje će se festival nastaviti i zaključiti, obilježili su Vijay Iyer & Wadada Leo Smith, već veterani na svjetskim jazz pozornicama. Došao je red na nešto mlađe nade, pa je tako u punom sjaju 24. studenoga u Akademiji zasjao Aaron Diehl Trio.

Aaron Diehl Trio

Oko pijanista i lidera trija muzička je kritika u džez miljeu već u suglasju – drže ga mladom džez nadom, jednom od najboljih takvih trenutno. U same glazbene modulacije i matematiku muzike koja stoji iza virtuoznosti dobre džez izvedbe, kao teorijski laik, ne mogu ulaziti, ali zadobivene impresije te dvosatne džez poslastice svakako mogu pokušati prenijeti.

Treba napomenuti da atmosfera na takvoj sjedećoj manifestaciji, pa čak i u najintenzivnijem jeku, ne tjera slušatelje na rub sjedala od uzavrelosti, no profesionalnost trija svakako prenosi lounge atmosferu, serviranu ravno iz njujorških klubova (i akademija) nama na drugi kraj svijeta. Primjetljiva je i sinergija i razumijevanje između tri muzičara, bubanj i kontrabas svakako imaju svoj respektabilni dio, pa čak i dulje solo dionice.

Aaron Diehl Trio

Perspektivni pijanist počastio je publiku i petnaestominutnom meddle dionicom s odsviranim motivima iz skladbi najvećih džez pijanista, počevši od samih pionira, preko određenih  bebop numera na koje su članovi beat generacije, zajedno s muzičarima, znojili bine četrdesetih godina prošlog stoljeća, ali i nešto mlađih primjera, uglavnom do trenutaka nakon kojih je džez evoluirao u taj lounge ambijent kakav se prenosi danas širom svijeta.

Svima poznata „koliko para – toliko muzike“ stala je i u jednadžbu s Aaronom i ekipom, za svotu od 150 kuna, slušatelj je u punoj Muzičkoj akademiji, osim kvalitetom svirke, bio počašćen i dvostrukim bisom – što je zagrebačka publika svakako znala nagraditi pljeskom.

Autor: Alen Mikec      Foto: Iva Trogrančić

Total
1
Shares
Previous Article
Overflow

Ferragosto JAM 13 - Overflow, Repetitor, Jonathan, Svemirko i ABOP prva potvrđena imena

Next Article
vlada-maricic-quartet

Treće veče Intime Jazz Fest-a u znaku Vlada Maričić Quartet-a