Apocalyptica-tvornica-kulture

Izvještaj | Apocalyptica u zagrebačkoj Tvornici kulture

U ponedjeljak 20. siječnja u Tvornici je kao headliner nastupila čuvena Apocalyptica i ponovno potvrdila hrvatskim fanovima da je violončelo definitivno teškometalni instrument.

Bend je posljednji put nastupio u Zagrebu 2017. u Lisinskom, u sklopu turneje Apocalyptica Plays Metallica. Koncert u Zagrebu u ponedjeljak bio je prvi koncert na ovoj turneji na kojem su nastupili kao headlineri, inače su na turneji sa Sabatonom, i na kojem promoviraju najnoviji album „Cell-0“. Tri supertalentirana čelista još su jednom oduševila publiku svojom interpretacijom heavy metal numera na violončelima. Mora im se priznati, dobrano su popunili Tvornicu. Osim mnoštva mladih metal fanova, bilo je tu i poneko lice s iskustvom u dobroj glazbi iz starije generacije koje cijeni grandioznost izvedbe ovog unikatnog metal sastava. Svjedočili smo koncertu u trajanju od sat i pol koji je bio pun adrenalina i super energije. Album „Cell-0“ sadrži devet instrumentalnih komada i to je prvi čisti instrumentalni album nakon 17 godina starog „Reflections“. Perttu, Eicca, Paavo i bubnjar Mikko setlistu su otvorili s „Ashes Of The Modern World“, prvom pjesmom na novom albumu. Odmah su podigli publiku koja je od samog početka odlično reagirala. Meni se bude osjećaji divljenja i euforije, koji su među publikom glavna odlika pozitivnog metal koncerta, s velikim njihovim hitom „Path“ koji je uslijedio. Na obradi Sepulturinog bezvremenskog hita „Refuse/Resist“ nevjerojatna je energija, samo što mi ne naviru suze radosnice. Bio je to zaista poseban osjećaj, violončela su ispunjavala prostor Tvornice prodornošću i rezoniranjem distorziranog metal zvuka. Nakon izvrsno odsviranog Sepulturinog hita koji budi strahopoštovanje kada je odsviran na moćnim violončelima, opuštamo se melodijom nove stvari „Rise“.

Apocalyptica-tvornica-kulture

Meni osobno je najbolji trenutak večeri, osim „Refuse/Resist“, bila izvedba pjesme „I’m Not Jesus“, u originalu s multitalentiranim Coreyjem Taylorom iz Slipknota i Stone Soura, za vrijeme koje se bendu pridružio pjevač Tipe Johnson, publici vjerojatno najpoznatiji po suradnji s Leningrad Cowboys. On ima dosta intenzivan southern rock prizvuk u glasu, što savršeno parira izvedbi na violončelima. Pun pogodak! Tipe se iskazao i na „Not Strong Enough“, „Shadowmaker“ i na „I don’t care“ pred kraj. Nakratko je publika utihnula i čuli su se prvi taktovi „Nothing Else Matters“ što publiku totalno podiže i pjevajući riječi publika nadglasava sam bend. Perttu se opet iskazuje kao vladar solaža odsviravši glavni solo. Odlična izvedba i vrhunska energija koju ću itekako pamtiti. Tako srčano više ni sama Metallica ne svira tu svoju legendarnu metal baladu. Bend majstorsko sviranje potvrđuje i na „Grace“, a na posljednjem medleyju Metallicinog „Seek & Destroy“ i AC/DC-jeve „Thunderstruck“ nastaje atmosfera dostojna najintenzivnijih metal nastupa. Moram priznati da glavna melodija „Thunderstrucka“ jako dugo ne izlazi iz ušiju. Naši 2Cellos su je vrhunski obradili, ali Apocalyptica je definitivno stepenicu više. Bis je bio zagarantiran zbog dobre reakcije publike i uzvika „We want more“ pa bend rastura „Inquisition Symphony“. Na njoj me fascinirala izvrsna tehnička preciznost jer je pjesma jako zahtjevna za izvođenje i harmonijsko usuglašavanje triju violončela. Na „I don’t care“ tu je ponovno uvjerljivi vokal Tipe Johnson s dozom patetike i emocija, u pozitivnom smislu. Bend se oprašta od publike, koja im je i ovoga puta pokazala koliko ih cijeni, s „Hall Of The Mountain King“. U ponedjeljak se još jednom potvrdilo da Apocalyptica voli zasvirati pred Hrvatima, a ovoga puta smo posebno bili počašćeni jer im je to bio headlinerski nastup. Zagrebački fanovi dočekaju svoje omiljene čeliste uvijek raširenih ruku, a ja zaista nemam što više dodati, osim reći da je Apocalyptica i po teškometalnoj atmosferi koju stvore i po nevjerojatnom tehniciranju i usklađenosti u svojoj izvedbi na violončelima na samom vrhu na metal sceni općenito. Zbog međusobne lojalnosti i dobre atmosfere na nastupima mislim da Apocalypticu možemo vrlo brzo ponovno očekivati u Zagrebu.

Setlista:

 1. Ashes Of The Modern World
 2. Path
 3. Refuse/Resist
 4. Rise
 5. En Route To Mayhem
 6. I’m Not Jesus
 7. Not Strong Enough
 8. Shadowmaker
 9. Nothing Else Matters
 10. Cell-O
 11. Grace
 12. Seek And Destroy/Thunderstruck

Bis

 1. Inquisition Symphony
 2. I Don’t Care
 3. Hall Of The Mountain King

Izvještaj: Buna Bernarda Juretić        Foto: Davor Birt

Total
0
Shares
Previous Article
Nick Cave

Uoči beogradskog koncerta Nik Kejv se obratio frontmenu srpskog benda The Cave Dogs

Next Article
joshua-redman

Joshua Redman 17.3. otvara 3. Backstage Live Pula 2020 Festival