Chui-zagreb

Izvještaj | Chui – 2020: Odiseja u Boogaloou

Subotnju instrumentalnu večer otvorio je virovitički sastav Zmaj, koji je na vrhuncu svog nastupa već okupio znatnu publiku, pokazao nam je nekoliko zanimljivih instrumentalnih rješenja. Iako je izvedba pokazala potencijal za daljnju afirmaciju tog benda na bogatoj sceni u kojoj virtuozni instrumentalni sastavi sve više nalaze svoje mjesto, bilo je očito da Chui uspostavlja dominaciju dolaskom na binu na krilima „Terminatorove teme“.

Zrak je iz dvorane  istisnut pridošlicama koji nisu poslušali Zmaja, a vakuum u prostoriji ispunjen intergalaktičkom euforijom Chuieve svirke. Koncertna priča o posljednjem albumu zaokružena je gostovanjem gotovo svih popisanih gostiju s albuma.

Na red je došla „Eternautova tema“, zvukovi vibrafona i vokalne improvizacije dobili su svoj lik obliku dua iza imena Ink Experiment.

Pravom atrakcijom pokazao se i mistični duo Druyd, kvartetu Chui je tad pridružena gitara i egzotični instrument didžeridu. Bogatu priču o gostovanjima svakako je upotpunio ostatak drugog sastava Tonija Starešinića – benda Mangroove.

[su_image_carousel source=”media: 90204,90203,90200″ slides_style=”minimal” controls_style=”light” columns=”2″]

Željka Veverec naracijom naslovne pjesme s albuma dovela je ambijent koncert na razinu svojevrsne glazbene interpretacije Kubrickove Odiseje ili recimo filma Interstellar, dojam beznađa u svemirskom bespuću, ideja koja inspirira glazbenike i kreativce, čini se oduvijek, a najmanje od nikad prežaljenog Bowiea.

Iako smo ranije spomenuli da je priča o albumu zaokružena ovakvom sjajnom koncertnom izvedbom albuma, ne možemo se oteti dojmu da je kapetanov dnevnik tek otvoren. Ipak, numere poput „Sila mi je“ i „Malj“ (doduše, pod drugim nazivima) imali smo prilike čuti i puno prije izlaska albuma no iste te numere neumorno grade euforiju na koncertima i dalje, svakako očekujemo da će i nastaviti.

Koncerti poput ovoga dokazi su nam kako se tokom godina gradi itekako zanimljiva i šarolika domaća scena, sigurni smo da je Chui u svemu tome jedan od glavnih aktera, vjerujemo da će tu svoju ulogu naći i virovitički Zmaj. Nema sumnje da je Chui u godinu ušao trijumfalno i raskošno, ostaje samo za vidjeti koliki je potencijalni doseg koncertnog doživljaja albuma „Iz kapetanovog dnevnika“ među širom publikom, čim ista dobije priliku čuti taj fantastičan koncept.

Autor: Alen Mikec      Foto: Iva Trogrančić

 

Total
24
Shares
Previous Article
Y-O-X-Valjevo

Intervju | Goran Živković (Y.O.X.): "Želja da nastupimo pred banjalučkom publikom je ogromna"

Next Article
Artan Lili bend

Artan Lili predstavljaju album "III" u Tvornici kulture 13.3.