rock-&-off-2020-nagrade

Izvještaj | Drugi Rock&Off u Tvornici kulture 

Drugu po redu dodjelu Rock&Off nagrada u Tvornici kulture obilježile su ponajprije sjajne izvedbe nominiranih izvođača.

Svakako bi voljeli ostati na tome, a ne senzacionalistički pristupiti i reći da je dio koncepta dodjele bio obilježen kontroverzama, odnosno polemikama i nedoumica razjedinjenog kruga hrvatskih glazbenih novinara i kritičara. Ipak, na sjajne izvedbe koje su nam ponudili Overflow, Aklea Neon, J.R. August (pravim imenom Nikola Vranić) sa zborom i bendom, Sun U, Vojko V, Porto Morto, odabranici Red Bullove RapLike, The Siids i Pocket Palma smo navikli jer su navedeni glazbenici obilježili godinu iza nas. Polemike oko događaja ipak su vrijedne spomena i osvrta.

Legendarnom punk sastavu KUD Idijoti uručena je nagrada za životno djelo. Paradoksalno, upravo je taj čin podijelio dio muzičke kritike, publike ali (ponovno) same Idijote. Naime, zbog nikad ispravljene nepravde načinje desetljećima prije od strane HGU-a (Hrvatske glazbene unije) prema Idijotima, Sale Veruda (autor pjesama i de facto samog benda) javno je ukazao na manjak interesa za tom nagradom. Ostatak sastava, Nenad Marjanović (zvan Fric) i Diego Bosusco (Ptica) zauzeli suprotan od Saleta Verude i svečano zaprimili nagradu, izjavili da treba opraštati iako sami ispriku na istoj bini nisu dobili. O tome tko je u pravu na nama nije za raspravljati. Također, nisu za nas ni hipotetske rasprave o tome kakav bi stav zauzeo Tusta, legendarni frontmen Idijota, čija su djeca, ipak njegova najvažnija ostavština na ovom svijetu, Ivan-Anton i Maja preuzeli zasluženu nagradu za životno djelo njihovog oca. Njegova popularnost ponovno, i također sasvim zasluženo, raste na krilima dokumentarnog filma o njemu u režiji Andreja Korovljeva. Hommage Idijotima zaokružen je obradama legendarnih numera „Ja sjećam se“ i „Za tebe“ u izvedbi pratećeg zbora J.R. Augusta.

Najveća nelogičnost, u vezi s čime se slažem s kolegom i glavnim urednikom portala Ravno do dna, jest manjak zainteresiranosti Hrvatske radiotelevizije za dobro izveden događaj u popularnoj koncertnoj destinaciji koja kontinuirano godinama organizira različite kulturne i subkulturne manifestacije. Dokaz je to da je glazba koja je obilježila zagrebačku Tvornice kulture u četvrtak navečer neinteresantna i nerelevantna vodećim i nacionalnim hrvatskim medijima. Svi prisutni autori odlikuju beskompromisnom kreativnošću, a svojih pet minuta slave, kako su pokazali, mogu dobiti i bez medija koji vode kolo i određuju što je mainstream. Sam J.R. August, dobitnik čak tri kipića (Album godine, Veliki prasak godine i Rock&Off izvođača godine) izjavio je da većina glazbenika u takvim kreativnim krugovima, uz sav potencijal, egzistenciju osigurava na razne druge načine. Siguran sam da krivicu nalazimo u otrovno nezainteresiranom stavu šire publike kojoj je – kao ono što ‘valja’ – nametnuto nešto što je obično kompromitirano neoriginalnošću.

Osim spomenutog J.R. Augusta, nagrade su pokupili i Urban & 4 (za pjesmu godine „Iskra“), Irena Žilić (kategorija Pop&Off), Vojko V (Rap&Off), Chui (Jazz&Off ), The Siids (Elektro&Off) i Jonathan (Koncertni izvođač godine). Smatram da su brojni glazbeni projekti u nominacijama zakinuti, kao recimo nemanja sa sjajnim albumom u „Tarot Funk“ iz prošle godine ili recimo ABOP u kategoriji namijenjenoj  elektronskoj muzici, na što je kratki osvrt izjavom napravio i Shot iz Elementala. No to je više osobni sud, što ipak ukazuje na bogatu hrvatsku muzičku scenu, raznovrsnu i samoodrživu zbog sjajnog odnosa kreativaca i kritike, tako da bi veće uplitanje nezainteresiranog mainstreama možda bilo i suvišno. Vječito intrigantni Goran Bare s Majkama je zaslužio nagradu publike.

Za pohvaliti je organizacije druge dodjele nagrada. Kako i sami tvrde nakon što su se dojmovi slegli, ljestvica je za treću dodjelu podignuta. Nagrade su uručivali priznati glumci, redatelji i glazbenici. Atmosfera je istodobno djelovala svečano i sasvim opušteno, Vojko V je, čini se na vlastito iznenađenje odlukom, bio muzička atrakcija i unaprijed obećano – iznenađenje.

Napori su da se barem jednom godišnje stavi kruna na bogata zbivanja zagrebačkog i hrvatskog koncertnog života sasvim su nam jasni. Iako je potisnuta na mjesta i playliste manjine, scena vrvi kvalitetnim sadržajem. Izvedba ideje na dostojnoj je razini no pretendenata za nominacije i nagrade je puno i izvan kruga nominiranih. Smatram da takva ideja zaslužuje biti proširena. Prestiž dobitka bi se tada svakako povećao, a kao regionalno orijentirani portal, maštamo o sličnom konceptu na regionalnoj razini.

Autor: Alen Mikec      Foto: Iva Trogrančić

« of 2 »
Total
0
Shares
Previous Article
naked-band-belgrade

NAKED 21. februara u Nišu

Next Article
goblini-18-aprila-u-belexpo-centru

Goblini 18. aprila u beogradskom BelExpo Centru