Čuješ

Izvještaj | Elephant Hump, Spotty Mug i Matija Halabarec Band u KSET-u – Čuješ?! Kak se vi zovete?

S prvom večeri u kojoj smo uživali s tri sjajna benda, natjecateljski program Čuješ?! počeo je opako dobro. Predstavili su nam se Elephant Hump, Spotty Mug i Matija Halabarec Band. Neki s manje, neki s više iskustva, ali nama potpuno nepoznati bendovi zagrijali su publiku i ne znam kud to vodi, jer predstavit će se još devet izvođača i ako budu ovako dobri – jao si ga onome koji će odabirati najbolje u finalnoj večeri.

Nego, ajmo još jednom ponoviti: ovaj program natjecateljskog tipa daje priliku neafirmiranim izvođačima da svoju glazbu iznesu pred širu publiku koja je spremna upiti nešto novo, a prema dosadašnjem iskustvu sigurni smo da je organizator izabrao najbolje od svih koji su se prijavili. I ove godine čut ćemo ih dvanaest, po tri benda jednom mjesečno (utorkom), a završna večer bit će ona u kojoj od najbolja tri biramo tko će odnijeti nagrade, od kojih je glavna nastup na sljedećoj Brucošijadi FER-a. Nagrade u petoj sezoni odnijeli su Fanaa i Terminator o kojima smo kasnije još puno dobrog čuli. 

Prizor pred klubom izmamio nam je veliki osmijeh na lica jer je dvorište već bilo puno publike, a na ulaznim vratima KSETa s plakata nas gleda jedan od naših najdražih norveških bubnjara koji će sa svojom grupom Aiming For Enrike prodrmati KSET u veljači. Odmah vam šaljem pozivnicu na nezaboravnu večer za koju treba izdvojiti samo 30 (na dan koncerta 40 kn) i ne zaboravite obuti najudobnije cipelice za ples. Ako ne volite plesati, dođite probati stajati na mjestu, pa mi javite nakon koncerta kako je to prošlo, iako već znam. 

Nego, vratimo se mi novim Čuješ?! zvijezdama. Pozornica natrpana hrpom različitih instrumenata obećavala je raznolike izvođače koji nas nisu razočarali.

Prvi su se na pozornici stisnuli Elephant Hump, zagrebački bend sastavljen od iskusnih glazbenika koji su svirali u raznim poznatijim sastavima kao što su Antenat, Mimika Orkestar i dr. Uz ritam mašinu, sastav čine Dražen Gašparac, Danijel Hršak, Lovro Vrus i Matija Nikić. Iza sebe imaju album koji je istog naziva kao i bend, a svoju glazbu opisuju kao zvuk umirujućih, nostalgičnih i mekih frekvencija isprepletenih u okvire elektronske i rock glazbe 60/70-ih.Uz gitaru i bas, vidjeli/čuli smo trombon i razne udaraljke koje tjeraju na gibanje bokova u pretežno afro ritmu (semplovi podsjećaju na Tamikrest). Publika ih je pratila plesom i aplauzom između neočekivanih stanki. Prve dvije pjesme pomisliš pa kak su to sad stali, a onda s vremenom skužiš na koju foru završavaju pjesmu, no ioako nikad nisi ziher da je to baš taj trenutak. Netko je oduševljen iz publike pitao: „Kak se vi zovete?“ što je nasmijalo sve prisutne i podcrtalo ono što je i bit ovakvog događanja – glazbenici žele svirati i zainteresirati publiku gladnu dobre, nove glazbe. Čujte ih i vi: 

A novu glazbu, začinjenu utjecajima žanrova (prog rock/metal) koje Dario i ja najviše volimo, pred nas je iskrcao Spotty Mug iz Virovitice. Bend je 2017. osnovan kao trio, a danas ga čine Jakov Koščak, Nikola Milosavljević, Vedran Halužan i Jasmin Horak iliti dvije gitare, bas, budnjevi te fantastičan lead i back vokal. Nedavno su izdali svoj prvi album koji se već dva dana vrtim na najjače. Baš su nas iznenadili izjavom da prvi put nastupaju u Zagrebu jer zvuče kao da imaju hrpetinu nastupa iza sebe. Svaka čast, jer kasnije saznajemo i to da „pola benda“ studira u Italiji, a druga polovica je u Virovitici. Dario se u jednom trenutku okrenuo prema meni i u čudu rekao: „Daj gle kako ovaj dečko svira gitaru!“. Pjevaju na engleskom, taman onako mračnjački kako treba. Ne znam da li je pjevač uopće svjestan kakav glas ima, u jednoj pjesmi kao da čuješ Chrisa Cornella, u drugoj čuješ Placebo, Tool, a poneki dobro dozirani growl podsjeća na Leprous iz doba albuma „Congregation“ i mene hiće u trans. Ovaj bend daleko će se čuti. 

Matija Halabarec Band otkačeni je mali cabaret orkestar (moja definicija, te dvije riječi su mi se skroz motale po glavi). Sastavljen je od bezobrazno dobrih vrsnih glazbenika koji guštaju na svojim instrumentima i dajte da ih onda i nabrojim: Matija Halabarec (gitara, vokal), Dorian Scholz (bubnjevi), Jakov Gojmerac (bas), Ivan Starčević (klavijature), Vito Korunić (gitara), Rok Mozbah (truba), Jakov Ramničer (saksofon), Irma Bulaja (violina), Barbara Vlainić (viola). Iza sebe imaju EP, pjevaju na uglavnom na hrvatskom (jedna ili dvije pjesme su na engleskom), žanr navode kao funk rock fusion, a čuje se tu swinga, bluesa, jazza…zapravo svega onoga što ja u pravilu ne slušam dobrovoljno, ali ovi karizmatični glazbenici znaju kako razgibati i one najdrvenije u publici. Baš su nam priuštili gušt i sami guštajući na pozornici. 

Eto, tko je bio s nama u publici, bogatiji je za još dobre nove glazbe i može potvrditi kolika je šteta ne znati kakvih sve dobrih bendova tu doma imamo. A ja još jednom, osim na preostale večeri Čuješ?!-a, pozivam sve da čuju i „naše“ Norvežane 16.12. u KSET.

Autor: Andrijana Lepka      Foto: Dario Lepka

 

 

 

 

Total
0
Shares
Previous Article
40-godina-orgazma-u-kombank-dvorani-19-marta-2020

40 godina Orgazma u Kombank dvorani 19. marta 2020.

Next Article
rockoff-2020-chui-toni-staresinic-i-pavle-miljenovic-ruse-tabue-jazza

RockOff 2020: Chui, Toni Starešinić i Pavle Miljenović ruše tabue jazza