Share
Izvještaj – Fresh Wave Festival 2018

Izvještaj – Fresh Wave Festival 2018

Još jedan veliki festival je iza nas. Tri dana dobre (mahom) elektronske muzike, nije nikoga od posjetioca ostavila ravnodušnim. Može se reći da je ovogodišnji Fresh Wave Festival opet ispunio sva očekivanja svih prisutnih. Banja Luka može samo da bude više nego srećna da u doba svih mogućih kriza koje je izjedaju posjeduje dva festivala kakvi su DemoFest i Fresh Wave Festival.

Mnoštvo stranih i velikih imena uz dodatak domaćih provjerenih snaga, napravilo je sjajnu kombinaciju i balans ove godine na tri bine. Nisu organizatori festival štedjeli kada je u pitanju egzekucija festivala, pa su nam tako obezbjedili Main Stage, Energy Stage i Massive Stage. Bilo je nemoguće da se ne udovolji svima, jer je svako mogao naći nešto za sebe na ove tri bine. Sjajna organizacija i sve pohvale treba da primi logistički tim festivala.

— Prvi dan festivala —

Mora se uzeti u obzir da je prvi dan festivala bio četvrtak, što je za Banjalučane ali i ostale posjetioce sa strane vrlo radan dan pa osim ako niste uzeli odmor ili ste hazarder, nije baš bilo moguće provjeriti šta se dešava prvi dan. Iako ledolomac, i ovaj dan je bio vrlo dobro posjećen. Mnogo pozitivne energije i ljudi koji su najavili već tada da će festival biti sjajan. Taj dan na glavnoj bini mogli smo da uživamo u muzici izvođača kao što su Black Acid, Mladen Tomić, Monika Kruse i Julian Jeweil. Energy Stage je prvi dan predstavio DJ Freak, Frankie NV, Life4Funk, Kristijan Molnara i Nilu [DK]. Treća bina, Massive Stage je išla malo mirnijim tokom prvu veče pa su svi prisutni tamo mogli da uživaju u muzici Dee Jah, LTJ BUKEM, i posljednji na binu je izašao Phat Phillie sa svojim BlackOut Project selekcijom traka. Za sve one koji su u devedesetim odrastali na hip hopu, ova bina se činila najzanimljivijom.

Na glavnoj bini, i pored Monike Krues i Juliana Jeweila, Mladen Tomić je pokazao zašto je jedan od najboljih regionalnih didžejeva i zašto je svjetski priznat. Kada se sve sabere, može se reći da je prvi dan prošao odlično i da je na pravi način otvorio vrata festivala i predstavio mali dio onoga što čeka posjetioce u iduća dva dana.

— Drugi dan festivala —

Kako se očekivalo, drugi dan je bio znatno posjećeniji od prvog samo usljed činjenice da je petak i da se valja spremiti za veliko finale u subotu. Glavna bina nam je drugo veče dala priliku da pogledamo i čujemo Miloša Stankića, Divolly & Markward, Ofenbach, Sander Van Doorn i Vanillaz. Enerdži stejdž je tu veče prštao od energije uz Torby Jay, Edy C., Oxia, Siniša Tamamović i Boris. Massive stage se drugu veče orjentisao da hedlajnuje hip hop pa smo tu imali Woodie, Rea, Who See, Edo Maajka i Baga Sound.

Iako je glavna bina trebalo da bude dominantna svaku veče, za ovo drugo veče, stekao se utisak da se veliki broj publike spustio na Energy Stage da tamo uživa. Valja napomenuti da je Siniša Tamamović imao sjajan set, što muzički što po posjećenosti. Who See i Edo Maajka su pokazali zašto su jedni od najtraženijih izvođača u regiji. Dobra energija, odlični nastupi i super komunikacija sa publikom. Za sve one koji su propustili nastup Ede Maajke možemo spomenuti da je nastup bio više orjentisan ka nekim starim hitovima koji su i proslavili ovog repera, što je bilo sjajno sa njegove strane; takva setlista.

— Treći dan festivala —

Za kraj uvijek ide ono najbolje. Veliko finale. Posljednje veče Fresh Wave Festivala. Glavna bina nam je za bombastično finale dovela Andrew Meller, Nebs Jack, Boris Brejcha i Deborah De Luca. Energy stage je za energičan finiš predstavio Robert s b2b Radujković, Branko Vuković, Petar Cvetković, Marko Vuković i Joma Maja. I Massive stage je za kraj ostavio najbolje; Kawiar Mangueira, Straight Jackin, Irie FM, Zlijah. Taj posljednji dan je mene najviše stavio na iskušenje. Zbog promjene u repertoaru i mijenjanja satnice gdje su se Irie FM i Straight Jackin zamjenili, propustio sam da vidim i čujem set od Boris Brejcha na glavnoj bini. Morao je pobjediti Straight Jackin nastup tu jer je to jedan od omiljenih bendova. A Jugoslav se pobrinuo da koncert više približi publici pa je sišao sa bine i iz neposredne blizine publici odrepovao repertoar ovog kultnog Srbijanskog rep/core benda. Po završteku njihovog koncerta bilo je vrijeme da se pređe na main stage da se pogleda uistinu veliko vinale ovogodišnjeg izdanja Fresh Wave fest, najveća zvijezda festivala; Deborah De Luca. Od 3:30 časova iza ponoći do 5 časova u jutro ova sjajna umjetnica je predstavila svoj rad publici koji su ostali oduševljeni a i ona je ujedno pokazala zašto je na nju pao izbor da zatvori ovo izdanje festa.
Velike pohvale trebaju ići organizatoru koji se trudio maksimalno i uspio u tome da ispoštuje sve zakazane satnice na bini za sve umjetnike. Sve tri noći posjetioci su poslije festivalkog programa bili u mogućnosti da uživaju na after party provodu u Magic Garden lokaciji, iza Kastela. Ostao je malo gorak ukus kada se o after-u priča jer je veći dio posjetioca bio razočaran što mora platiti ulaz na te zabave pored već plaćene karte.

Banja Luka može biti ponosna jer u svojim njedrima ima ovakav festival koji je iako dosta mlad odmah pokazao i volju i želju a i snagu da se nosi sa najvećim regionalnim elektronskim festivalima. Ostaje nam da čekamo iduću godinu za koju sam siguran da će nam donijeti još veći, bolji i luđi Fresh Wave Festival.

Piše: Aleksandar Saražić     Foto: Zlatan Lipljanac

  1. By Winter Fresh Wave: Invazija se nastavlja! | Treći Svijet on September 30, 2018 at 12:41 pm

    […] Izvještaj – Fresh Wave Festival 2018 […]

Comments are closed.