Share
Izvještaj | Gorgasm održao nasilne lekcije u brutal death metal stilu

Izvještaj | Gorgasm održao nasilne lekcije u brutal death metal stilu

Za sve one koji govore/tvrde/vole brutal death metal svirku, ovakav paket je jednostavno MORAO da se isprati bez pardona! Kako između Banja Luke i Zagreba ima 150 kilometara, valjalo se potegnuti na vrijeme, da se stigne prije početka koncerta. Tako je i na ovo putešestvije krenulo nas trojica. Odlazak u Zagreb je imao distancu Od Banja Luke, preko Prijedora, Kostajnice, Siska do konačnog cilja. Sve je to bilo propraćeno konstantnim kukanjem našeg prijatelja kako mu nije dobro jer je malo spavao i svega par sati prije polaska je došao sa Exit festivala iz Novog Sada.

Ali uz sve te muke, opet je postojala ushićenost kod sve trojice jer ćemo pogledati jedan od najboljih brutal death metal bendova na planeti. Stigli smo preko sat vremena prije otvaranja vrata kluba, pa smo na nekoj dosadnoj kiši morali čekati da uđemo unutra. U to je naišao Sasha Chrosciewicz (gitarista benda Gorgasm) i kroz konverzaciju nam saopštio da će Gorgasm vjerovatno prvi put u svojoj istoriji svirati bez basiste. Ruskom basista Antonu Zhikharevu nije dozvoljen ulazak u Hrvatsku pa su bili primorani da ga ostave u hostel u Ljubljani. Može se reći da smo prisustvovali nesrećnoj atrakciji, Gorgasm bez basiste.

Akc Medika i AKC Attack prostor su svoja vrata otvorili u tačno 20:30 pa je publika počela da užurbano kupuje karte, da se skloni od kiše koja je pojačavala. Može se reći da je prostor idealan za ovakve vrste svirki. Na prvi pogled reklo bi se da prostor može da primi 200-250 duša, što je na Balkanu sjajna brojka za underground metal svirke. Tužno je reći ali Balkan nije prostor koji zna na pravi način ispoštovati metal bendove i posjetiti njihove koncerte. Ujedno ovo je bio posljednji koncert za ovu sezonu u prostoru, prije nego se opet otvori kroz par mjeseci, za novu sezonu.

Prvi bend na binu izlazi oko 21h i to su američke technical brutal death metal furije, ABNORMALITY. Na sceni oko 14 godina, sa tri puna albuma ovaj bend i te kako zna da otpraši sjajnu svirku. Većina fanova se nadala da će na vokalima vidjeti pjevačicu Malliku Sundaramurthy ali ona je zbog opravdanih razloga bila odsutna i onemogućena da nastupi sa bendom. Na njeno mjesto je došla češka pjevačica Daniela “Dája” Neumanová iz benda Diligence i može se sa sigurnošću potvrditi da je djevojka uradila đavolski odličan posao. Bend je u nekih 35 minuta svirke proletio kroz svoju diskografiju. Uz male tehničke probleme sa bas-bubnjem, bend je bez većih problema predstavio svoj repetoar. Tehnički prebrutalan metal je bio serviran pred publiku u klubu. Sjajan uvod za sve ono što nas je čekalo dalje.

Dok se bina sredila i produkcija drugog benda postavila na istu, bilo je negdje oko 22h što je značilo jedno; vrijeme je za prave veterane turske a i evropske brutal death metal scene, CENOTAPH. Dvadeset i pet godina predvođeni vokalom Batu Çetinom, ovi ljudi pokazuju kako se može ostati furiozan i dosljedan sebi u ovom žanru koji nije medijski ispraćen kao neki komercijalniji metal pravci. Šest punih albuma ovom bendu daje za pravo da za sebe kažu da su uspješni i cijenjenu u onome što rade najbolje; a to je kidaju i savijaju kičme publici na svojim koncertima. Sala se mnogo više napunila nego kod prvog benda. Hrvatska publika je znala da oda počast ovom bendu koji ne uzima zarobljenike i puca na sve topove svoju muziku. I oni su uzeli nekih četrdesetak minuta da predstave svoj rad. Poštena svirka, prekaljenog benda.

Nas trojica iz Banja Luke/Prijedora smo ušli prije svih ostalih, da zauzmemo mjesto u prvom redu. Na binu se penju i štimaju momci zbog kojih smo svi tu bili, GORGASM. Dvadeset pet godina pod pojasom brutal death metal zvuka inspirisanog raznim mučenjima, perverzijama i zlom koje čovjek može i radi drugom čovjeku. Matt Kilner je zauzeo svoje mjesto za bubnjevima. Sasha Chrosciewicz prikopčava svoju gitaru a par sati ranije nam je rekao da će on preuzeti vokalne dionice koje je Anton trebao raditi. I treća osoba na bini je apsolutna legenda američke brutal death metal scene, Damian “Tom” Leski. Svi oni koji prate ovaj i srodne žanrove znaju ga kao i vokala kultnog benda Broken Hope. Svirku su otvorili sa pjesmom „Dirty Cunt Beatdown“ sa albuma „Orgy of Murder“, to je bio jasan znak da nas očekuje tehnički savršen pakao upakovan u najbrutalniji mogući zvuk. Ono što valja još spomenuti da smo nas trojica dobili jednu posvetu/pjesmu od benda, što je svakako divna stvar za dobiti od legendarnog benda. Redali su se hitovi poput „Mouthful of Menstruation“, „Infection Induced Erection“ i drugih. Dosta pjesama je bilo odsvirano sa albuma „Masticate to Dominate“. Ovaj (prinudno, van njihove moći) trojac je pokazao kako se vlada binom i kroz nekih sat vremena svirke predstavio dominatno svoju diskografiju.

Treba još spomenuti da je Abyssal Booking ekipa ispoštovala satnicu na vrijeme i da je sve proteklo bez nekih problema kako u satnici, tako tehničkih. Sve je bilo sjajno ukombinovano za jedan underground koncert sa savršenim imenima iz svjetske brutal death metal scene. Zagreb je imao priliku svjedočiti jednoj sjajnoj turnejskoj svirci iako je to sve bilo zakazano za jedan kišni ponedjeljak.

Autor: Aleksandar Saradžić               Foto: Davor Birt