Heavy Sound Night u Prijedoru u klubu Tamaris

Izvještaj | Heavy Sound Night u Prijedoru u klubu Tamaris

U subotu je u prijedorskom klubu Tamaris održan koncert četiri metal benda: Aberdar (Banja Luka), Misery Crown (Bihać), Futurephobia (Prijedor, Sanski Most, BL) i Charna (Banja Luka). Na ovaj način su na jednom mjestu okupljeni muzičari iz čak četiri grada!

Tamaris je poznat po tome što često daje priliku autorskim bendovima da nastupaju i tako povećaju svoju vidljivost na sceni i steknu nove fanove.

Tako je bilo i ovaj put i ispostavilo se da je organizacija ovog događaja bila pun pogodak! Klub je bio pun do vrha, sviralo se mnogo kvalitetnog autorskog metala, a posjetioci su otišli puni dobrih utisaka.

Prvi na scenu je stupio stoner power trio Aberdar i odmah se moglo nagovijestiti da će dobar provod na ovom događaju biti zagarantovan. Kako sami kažu, inspirisani su bendovima kao što su Black Sabbath, Mastodon, Tool, Consecration i Nine inch Nails, i taj kvalitet koji ih je inspirisao mogao se osjetiti u njihovim autorskim pjesmama. Svirali su stvari sa njihovog novog albuma “The Cult Of The Naked Snail” i na taj način odlično otvorili ovaj događaj.

Zatim su nastupili Charna, alternativni metal/hard rock bend, kako kažu za sebe – čvrst i jasno definisan gitarski zvuk je najbolji opis onoga šta ovaj bend radi. To su i dokazali svojim nastupom, ako uzmemo u obzir publiku koja je načisto odlijepila kada su krenuli da sviraju. Jedna od pjesama koju su izveli je i “Jug”, sa singla kojeg su u formi video spota objavili bukvalno jedan dan prije ove svirke. Sjajna prilika da se promoviše novi materijal!

Treći po redu nastupio je death/thrash metal bend Futurephobia i tada je bilo jasno da smo došli na pravo metal slavlje. Energija i brzina kojom su svirali pokrenula je epsku šutku koja je u ionako malom prostoru ispred bine prijetila da se pretvori u razarajuću silu. Srećom, kako pravi metalci i trebaju da rade, učesnici šutke su pazili na svoju braću i sestre i podizali one koji su padali. Futurephobia je svirala publici već poznate starije hitove kao i dvije nove pjesme, “Holy Place” i “Astral View”.

Veče puno pozitivne energije na pravi način zaokružili su Misery Crown. Ovaj heavy/southern/sludge sastav je u publici imao najvjernije fanove, od kojih su neki došli čak iz okolnih gradova, a sve pjesme su znali napamet. Imajući u vidu da bend iza sebe ima dva EP-a i jedan full-length album, teško je bilo zadovoljiti sve fanove, pa su neke pjesme ipak morale izostati, barem ovaj put. Koliko je publika bila prezadovoljna ovim bendom, dokazao je i sto sa merchom koji je vrlo brzo bio opustošen nakon svirke.

Iza nas je jedna noć puna utisaka, novih poznanstva i planova za budućnost. Bendovi se međusobno čuju i sarađuju i za očekivati je da će se ovakav događaj vrlo brzo ponoviti. Prijedor je dokazao da ima publiku koja ima sluha za autorsku muzičku scenu. Ostaje nada da će kultura plaćanja ulaznica za ovakve događaje ponovo zaživjeti u ovom gradu, jer ovi momci prave pravu umjetnost i zaslužuju bezrezervnu podršku.

Izvještaj: Dalibor Rodić   Foto: Dario Rujević i Dalibor Rodić

Total
0
Shares
Previous Article
charna jug

Charna predstavila novi singl i spot „Jug“

Next Article
Panda-Rhei-Josepheen

Panda Rhei predstavili debi singl i video spot "Josepheen"