Share
Izvještaj | Jazz Jamaica fest – Prvi dan

Izvještaj | Jazz Jamaica fest – Prvi dan

U okviru Jazz Jamaica festa, u nedelju, 14.jula, na Brod teatru u Novom Sadu, u organizaciji SKC-a Novi sad, nastupili su domaći Deep Steady i The Uppertones iz Italije.

Instrumentalni ska jazz bend Deep Steady je zagrejao publiku pre Mr.T-Bone-a i njegove ekipe, a Dule, gitarista benda objašnjava kako je bend nastao i kako su krenuli da sviraju baš ovu vrstu muzike-Vuk  i ja smo imali pauzu u radu sa svojim bendovima, a imali smo dosta ideja, pa smo krenuli da sviramo, kad je dosao Sava sa svojim temama, oduševili smo se i nekako je spontano krenulo. Članovi benda su inače muzičari iz raznih bendova (Lost Propeleros, Ringišpil, Killo Killo, Drum ‘N’-Zez…).  O albumu prvencu i planovima za budućnost Dule kaže-Album smo uradili baš onako kako smo zamislili i publika fino reaguje na to što sviramo. To je tradicija rege, ska i rocksteady zvuka sa Jamajke 60-tih godina, kombinovan sa jazz elementima. Imamo gomilu ideja i materijala pa smo odlučili da odmah snimimo treći album, a drugi ćemo kasnije, hahaha, imamo i dosta koncerata zakazanih u skorije vreme. 

Dule je i sam nestrpljivo iščekivao nastup Uppertones-a i bogami, kao i svi prisutni nije bio uskraćen. 

Ekipa u sastavu-klavir, bubanj, trombon i vokal proizvede toliko kvalitetne muzike da se često pitate jel moguće da su to samo tri instrumenta ili ponekad čak dva, uz vokal. Latino ritmovi, sving, ska i rege, ritam i bluz, fantastična mešavina koju znalački predvodi Mr.T-Bone. Klavijaturista tako dobro plete da se odsustvo basa i gitare u bendu uopšte ne čuje i ne oseti. Mr.T-Bone je sa trombonom pravi virtuoz, a i vokal mu se perfektno uklapa u celu konstrukciju.  Devedeset minuta svirke, ispred Brod teatra se skupilo mnogo ljudi, čak i onih koji nisu znali o čemu se radi, ali su tokom šetnje po keju, zastali i ostali do kraja. Od autorskih pesama do obrada poznatih hitova The Uppertones su publiku naterali da djuska, cupka, vrti se, sve u svemu, uživa.

Lep prostor za svirke, kvalitetni bendovi, savršeno letnje veče, pune uši muzike. Ko može, neka overi i drugi dan festivala kada nastupaju New York Ska-Jazz Ensemble i Dabiška.

Autor: Mladen Kurilj       Foto: Marco