Share
Izvještaj | Koncertna atrakcija The Mystery of Bulgarian Voices u Laubi

Izvještaj | Koncertna atrakcija The Mystery of Bulgarian Voices u Laubi

U petak navečer, 11. listopada, Lauba je podredila svoj koncertni prostor jedinstvenoj atrakciji The Mystery of Bulgarian Voices ili Le Mystère des Voix Bulgares u suradnji s australskom vokalisticom Lisom Gerrard koja je proslavljena još osamdesetih u sastavu Dead Can Dance.

U preinaci Laubinog koncertnog prostora, publika je u glazbi u petak navečer uživala sjedeći, a sva su mjesta gotovo bila popunjena jer je interes za sam koncert vrlo veliki od same najave prije nekoliko mjeseci. Odmah po izlasku instrumentalnog kvarteta, gosti su publici dali do znanja da je ispred njih zaista atrakcija i to po mnogočemu osim vokalnog zbora bugarkinja koje su izlašle pred publiku nakon višeminutnog improviziranja različitim orijentalnim varijacijama benda. Nakon instrumentalnog medleya dolazi nešto bliže našoj kulturi i tradiciji, zbor sa izmjenjujućim lead vokalisticama koje ostavljaju taj misteriozan utisak pjevajući, posebno aranžirane, bugarske tradicionalne pjesme. Takvi aranžmani, koji povezuju utjecaje iz različitih tradicija, ali i modernog i tradicionalnog, vjerojatno čine tu sponu između svjetske world music atrakcije i talentiranog vokalnog zbora – transformaciju koju su prošle članice i članovi okupljeni oko Le Mystère des Voix Bulgares.

Uz navedene, na bini se nešto kasnije pojavljuje i beat boxer Alexander Deyanov (pod umjetničkim imenom SkilleR) koji ima i svoju solo dionici. Tako podijeljen na dijelove, koncert u posljednjim navratima u kojima se glazbenici vraćaju na binu, nakon gromoglasnog pljeska, dovodi i raskošnu Lisu Gerrard koja samo na nekoliko numera ukazuje na relevantnost njihove suradnje. Sve u svemu, Lauba je u petak ugostila zaista sjajnu koncertnu atrakciju u dvosatnom programu s mnogo varijacija na stilove i žanrove. Nadam se da takva gostovanja može inspirirati našu muzičku scenu na više sličnih suradnji, jer The Mystery… zaista dokazuje da je moguće povezati tradiciju i moderni izričaj i tako ju približiti različitim kulturama na svijetu. 

Autor: Alen Mikec     Foto: Iva Trogrančić