Share
Izvještaj | Mgła u Močvari – Glorifikacija audio nihilizma punom snagom!

Izvještaj | Mgła u Močvari – Glorifikacija audio nihilizma punom snagom!

6. septembar, 2019. godina. svako ko sluša black metal, upisao je taj datum u notes jer se taj dan hodočasti klub Močvara u Zagrebu. Na bini će biti poljski black metal giganti, Mgła. Ništa manje od suvog spektakla se ne očekuje.

Organizatori Subsonic Events i Hangtime Agency su pravovremeno obavještavali o prodaju karata, o predgrupama i samom glavnom bendu. Prvo čudo koje se desilo sa ovim koncertom; čudo koje se zaista rijetko dešava u black metal koncertima na Balkanu; sve karte su rasprodane. Znam da zvuči nestvarno ali je istina. Zagreb i ekipe koje su došle sa strane su pokupili sve karte za ovaj spektakl.

Valja napomenuti da se i planeta pobrinula za potpuni ugođaj pa je na dan koncerta kiša konstantno padala. Kako drugačije i idealnije dočekati jedan ovakav koncert nego tmurnom i turobnom kišom kao uvertirom u audio tminu koja je čekala sve one koji su se taj dan uputili prema kultnom klubu.

Može se reći da su momci iz glavnog benda za veče odabrali dva sjajna benda da otvaraju za njih. Martwa Aura i Above Aurora grupe su bile zadužene da ovo veče uvedu na pravi način ka trijumfalnom vrhuncu. U pitanju su dvije grupe iz Poljske i pokazali su da nisu bez razloga podrška jednom od najtraženijih black metal bendova današnjice. Furiozna svirka i savršen prolog u veče koje ima potencijal da bude jedno od boljih u istoriji black metal koncerata u Močvari.

Valja istaći da su organizatori bili savršeni i ispoštovali satnicu do kraja. Što dalje implicira da nije bilo prostora kalkulacijama i nekim improvizacijama. Sve je išlo po planu i bilo urađeno da posjetioci osjete maksimalan ugođaj u koncertnom prostoru. Nešto malo poslije 22h, došlo je vrijeme da na binu izađe bend zbog kojeg su svi i došli.

Mgla Mocvara

Rekli smo da je prvo čudo ovog koncerta i regije bilo kada se black metal događaj rasprodao. Vrijeme je da vam opišem drugo čudo. Nije strano vidjeti da publika pjeva tekstove od The Stone kao najvećeg balkanskog black metal benda. Nije isto tako strano vidjeti fanove da pjevaju kultne pjesme nekih bendova kao što su Marduk, Mayhem, Emperor,… itd. Ali vidjeti da od prvih taktova velika većina posjetioca kreće da pjeva stihove jednog Slavenskog underground black metal benda; to je drugo čudo.

The great truth is there isn’t one / And it only gets worse since that conclusion / The irony of being an extension to nothing / And the force of inertia is now a vital factor.“ Savršeni pakao je poprimio svoj finalni oblik. Poljski bend koji praši nestvarno dobro, usvirano do maksimuma, aranžamni bez greške. Mgła je pokazala zašto je bije glas sjajnog benda uživo. Iako postoje skoro 20 godina, valja spomenuti da tek sedam godina sviraju koncerte i u tih par godina su pokorili svijet svojim zvukom. Black metal inspirisan nihilizmom i mizantropijom je 6.9.2019. u Zagrebu doživio svoj trijumf.

Autor: Aleksandar Saradžić    Foto: Davor Birt