Mgla

Izvještaj | Mgla u zagrebačkom klubu Boogaloou

U nedjelju (4.9.2022) Zagreb je imao sjajnu priliku da opet pogleda najveći underground black metal bend trenutno, poljsku Mglu. Uz njih su još kao predgrupe došli bendovi Odium Humani Generis i In Twilight’s Embrace, a apsolutni “krivci” za savršenu organizaciju bili su Subsonic Events i Hangtime Agency.

Prvi su se na binu popeli Odium Humani Generis. Bend je nastao 2015. godine u Poljskoj i može se reći da sviraju generični black metal koji ne donosi apsolutno ništa novo na scenu, ali njihova energija je bila dovoljna da napravi dobru uvertiru u ono što nas je čekalo poslije. Momci su dali sve od sebe i ostavili dobar utisak i “srce na bini”.

Odium Humani Generis

Pozornicu kao drugi bend te večeri, zauzeo je In Twilight’s Embrace. Takođe iz Poljske, ovaj bend je sa metalcore pravca prešao u black metal i to se i te kako osjeti u momentima kada se ekipa zanese u svirci. Nažalost, možda i najlošije izdanje večeri. Zvučali su i izgledali kao mješavina Wataina i Chaos Invocationa za sirotinju, ništa specijalno i blijedo izdanje.

In Twilights Embrace

Nešto oko 22 časa se gase svjetla u “Boogaloo”, neko je odlučio da bi Fields of the Nephilim pjesma bila savršen intro za Mglu. Možda nisu ni pogriješili, ali avaj. Na binu se penju zvijezde večeri i od prvog takta opravdavaju taj epitet. Mgla ne uzima zatvorenike, maršira preko leševa. Savršena svirka, svaki ton se mogao savršeno razumjeti, a Mikołaj i ekipa su zaista savršeno uvježban kolektiv koji bez sekunde interakcije sa publikom ispostavlja odličan pesimistički black metal. Njihov koncert je prošao u predivnom magnovenju; crnilo, tmina, egzistencijalni pakao i rifovi koji paraju vazduh su učinili da vrijeme proleti za tili čas. Svakako da glavni grad Hrvatske već sada može planirati novu svirku Mgle, jer ovakve muzike nikada dosta.

Opet valja naglasiti, timovi Subsonic Eventsa i Hangtime Agencya su se potrudili da sve bude uštimano i zategnuto kao praćka, te da svi budu zadovoljni koncertom.

Total
0
Shares
Previous Article
4. Lazarus Fest 2022

4. Lazarus Fest zakazan za kraj oktobra

Next Article
Multitalentirana Australka Zanias 12.10. dolazi u zagrebačku Močvaru

Multitalentirana Australka Zanias 12.10. dolazi u zagrebačku Močvaru